Hlavní obsah
Cestování

Viděly vrchol Mount Everestu i polární záři. Dvě seniorky se vydaly na cestu kolem světa za 80 dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dueow/Pixabay

Doufají, že svými dobrodružstvími inspirují další lidi v pokročilém věku. Svým dobrodružstvím se tyto dvě dámy rozhodly inspirovat všechny věkové kategorie a doufají, že tímto počinem po sobě zanechají významný odkaz.

Článek

Co byste řekli, kdyby vám bylo 80 let a kamarád by vám navrhl, abyste společně podnikli cestu kolem světa za 80 dní? Mnozí by si zřejmě mysleli, že je to bláznivý nápad, protože v tak pokročilém věku to může být i velmi nebezpečné.

Přesně takový nápad se zrodil v hlavě 81 leté seniorky Sandy Hazelip. Ta si ho však nenechala pro sebe a rozhodla se ho přednést své kamarádce Ellie Hamby. Podle portálu CBS News se obě dámy inspirovaly románem Julese Verna - Cesta kolem světa za 80 dní, takže nad nápadem dlouho nepřemýšlely a rozhodly se vydat na dobrodružnou cestu.

Viděly i vrchol Mount Everestu

Ačkoli nápad přišel před dvěma lety, kvůli pandemii koronaviru bylo cestování pozastaveno, takže jejich cesta musela počkat. Do světa se tedy vydaly až letos. Tyto dvě dobré kamarádky mají v plánu vidět všechny kontinenty, sedm starověkých divů světa a navštívit 18 zemí a to za neuvěřitelných 80 dní.

Například 4. března už dámy seděly v letadle, které letělo na Mount Everest. Obě se snaží cestovat co nejlevněji. Kupují si letenky v ekonomické třídě, jsou upovídané a díky tomu často potkávají lidi, kteří by rádi cestovali s nimi, nebo jim předají další cenné rady.

Mají podporu rodiny

Kamarádky mají štěstí i v tom, že jim v tomto dobrodružství vůbec nebrání jejich rodiny. Právě naopak. Ellie říká, že je v jejich velkém snu velmi podporují a snaží se jim pomáhat. „Moje dcera se příliš nebojí,“ prozradila jedna z cestovatelek. „Jen řekne: No, jestli máma vypadne z horkovzdušného balónu v Egyptě nebo z hory … To je v pořádku. Žije život, který chtěla žít, a já jsem za ni šťastná.“

Zdá se, že osud těchto dam byl od počátku ovlivněn jejich oblibou v cestování a dobrodružství. Ve skutečnosti se potkaly před 20 lety na výletě v Namibii. Doufají, že jejich nápad bude inspirovat další lidi v pokročilém věku, aby neseděli jen na židli, ale aby svůj čas na tomto světě využili naplno.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz