Hlavní obsah

Víno za 17 milionů korun? Turista téměř omdlel, na Bali to není nic výjimečného.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Peggy Marco/Pixabay

Dovolená na Bali

Australský turista zveřejnil svou zkušenost z restaurace na indonéském ostrově Bali a varoval turisty, aby neudělali stejnou chybu. Za láhev vína totiž nevědomky zaplatil přes tisíc eur!

Článek

Australan Geoff Murphy byl na Bali na dovolené již potřetí, ale i tentokrát má na ostrov hořké vzpomínky. Když se rozhodl oslavit s manželkou její narozeniny v luxusní restauraci, stálo ho to mnohem víc, než čekal. Za láhev vína zaplatil více než tisíc eur, což je více, než kolik zaplatil za celý zájezd. Informaci přineslo několik britských a australských médií.

,,Chtěl jsem se podělit o příběh klasického neznalého turisty a špatného přepočtu měny," napsal Murphy na sociální síti a dodal, že na Bali obvykle víno nepije, protože je spíše průměrné a drahé, ale tentokrát udělal kvůli oslavě výjimku. ,,Prošel jsem vinný lístek a vybral si slušnou láhev bílého vína za 1700 ++ rupií."

Právě v cenovce je však třeba hledat kámen úrazu. Ačkoli 1700 rupií je ve skutečnosti pouhých 16 australských centů, Murphy automaticky usoudil, že se jedná o částku kolem 160 dolarů, což je sice více, než by za láhev zaplatil doma v Austrálii, ale i tak je to částka, kterou je ochoten při příležitosti oslavy obětovat. Když se ho tedy číšník zeptal, zda si je jistý svou objednávkou, turista přikývl.

Jak přiznal ve své zpovědi na Facebooku, číšníkova otázka se ho dokonce trochu dotkla, protože naznačovala, že si takové víno nemůže dovolit. Večeře však proběhla v nejlepším pořádku a spokojenost hostů si ověřil i sám šéfkuchař, který přišel k jejich stolu. Ani to však Murphyho nepřipravilo na blížící se šok.

Přestože účet zaplatil v dobré náladě, druhý den si při kontrole bankovního účtu uvědomil, že něco není v pořádku. ,,V restauraci jsem si všiml platby ve výši 2 050 dolarů. Srdce mi spadlo do kalhot a málem mě srazilo k zemi. Prohlédl jsem si všechny věci a našel účet za restauraci. Víno stálo téměř 1 700 dolarů!"

Nešťastný Murphy tedy zaplatil za jednu večeři pro dva spolu s nápoji více než za celou dovolenou. Důvodem byly dva symboly plus vedle ceny - každý z nich totiž představuje dvě nuly a láhev tak stála v přepočtu 17 milionů korun. ,,Když jsme po několika hodinách zpracovali, co se stalo, dobře jsme se tomu zasmáli. Nemusím snad ani říkat, že bez souhlasu své druhé polovičky už nesmím nic objednávat!" uzavírá Australan.

Zdroje: BBC, The Guardian, The Australian

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz