Hlavní obsah
Cestování

Vodopády Havasu jsou nejkrásnější na světě. Stále tam žijí indiáni a k návštěvě potřebujete povolení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Krása vodopádů Havasu je nepopsatelná. Vodopád padá z červené skály přímo do malého tyrkysového jezírka. Jedná se o místo, kam přijíždí lidé z celého světa, aby ho viděli a vyfotografovali. Cesta k němu je ale nelehká a navíc musíte získat povolení.

Článek

Připravte se na dlouhý výšlap

Pokud se rozhodnete navštívit vodopády Havasu, za cestou stojí hodně plánování a dlouhého výšlapu, abyste se k němu vůbec dostali. Vodopády se nacházejí západně od národního parku Grand Canyon v Arizoně, a to konkrétně v rezervaci Havasupai, což je indiánská rezervace národa Havasupai. Krajinu, kterou spravují Havasupaiové, což je domorodý indiánský kmen, je třeba respektovat, aby zůstala v dobrém stavu. Je totiž považována za jednu z nejzachovalejších krajin minulé civilizace. Za tímto účelem je počet návštěvníků, kteří mohou k vodopádům Havasu a na okolní pozemky vstoupit, omezen a získání povolení vyžaduje kromě spousty plánování také štěstí. A cestovatelé, kteří získají kýžené povolení, musí být připraveni na to, že se k odlehlým vodopádům vydají na dlouhou túru. A ta není vůbec jednoduchá.

Foto: Bigstock.com/zakoupená licence autora

Místní kmen domorodých indiánských Havasupaiů

Kdy navštívit vodopády Havasu

Oficiální turistická sezóna trvá od února do listopadu, ale většina cestovatelů je navštěvuje mezi květnem a zářím. V období od června do srpna zde může být extrémní horko a mohou vás překvapit deště a záplavy. Měsíce květen a září obvykle nabízejí o něco chladnější počasí, i když stojí za zmínku, že teplota tyrkysových bazénů, které se nacházejí u paty vodopádů, má po celý rok 21°C. Nicméně i samotná cesta a okolí je nepopsatelná. Kolem oficiální stezky se nachází mnoho zajímavých kamenů, stromů i květin. Kromě toho v přírodě uvidíte i několik divokých zvířat, které však pro turisty nijak nebezpečné.

Jak získat povolení pro Havasu Falls

Rezervace kempu nebo chaty, povinná pro všechny návštěvníky, zahrnuje všechna potřebná povolení, značky, poplatky, daně a vstupní karty. Chcete-li tedy získat povolení k návštěvě vodopádů Havasu, musíte si rezervovat kemp nebo lodge jejich oficiálních stránkách. Jak již bylo řečeno, rezervace na turistickou sezónu 2023 byly otevřeny 1. února 2023 a rychle se vyprodaly. Ti, kteří nezískali rezervaci a přesto chtějí vodopády Havasu v roce 2023 navštívit, mohou navštívit oficiální stránky s rezervacemi Havasupai každý den v 8:00, kdy se uvolňují zrušené nebo převedené rezervace. Když už povolení získáte, máte téměř vyhráno a můžete se těšit na neskutečný zážitek.

Vzhůru k vodopádům

Vodopády, kemp i chata se nacházejí v kaňonu, takže se k nim musíte vydat pěšky. Většina cestovatelů své auto zaparkuje na kopci Hualapai Hilltop a začne třináctikilometrový sestup do vesničky Supai. Ti, kteří mají rezervaci v kempu, budou muset pokračovat dalších pět kilometrů. Aby se cestovatelé nemuseli tahat s veškerou výbavou do kaňonu a z něj, mohou si před návštěvou rezervovat tažnou mulu. Kromě toho se doporučuje pevná obuv a dostatečný zdroj tekutin. Když dorazíte do cíle, uvidíte krásu světa, kterou jen tak nikde nespatříte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz