Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Vysvědčení jako vizitka rodičů: Nezoufejte. I přes neúspěch dítě pochvalte a motivujte k výkonům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Blíží se konec školního roku a s ním i vysvědčení. Pro mnoho rodičů to znamená stres a obavy, zda jejich dítě uspělo nebo ne. Pokud se ukáže, že vaše dítě nedosáhlo očekávaných výsledků, není třeba zoufat.

Článek

Je důležité si uvědomit, že každé dítě je jedinečné a má své silné stránky i slabiny. Ať už jsou výsledky jakékoli, je dobré svému potomkovi vyjádřit podporu a ocenit jeho úsilí. Pokud se na vysvědčení objeví nějaké neúspěchy, mohou být dítě i rodiče zklamaní a frustrovaní. Je ale důležité si uvědomit, že neúspěch na vysvědčení není konec světa, a že existuje řada způsobů, jak podpořit dítě při jeho zvládnutí.

Prvním krokem by mohl být pozitivní přístup k situaci. Namísto toho, abychom se soustředili pouze na negativní stránky výsledků, mohli bychom se zamyslet nad tím, co jsme s dítětem již dokázali dosáhnout a co mu stále umožňujeme. Druhým krokem pak může být hledání konkrétních řešení problémových oblastí – např. pomoc s učením či vyhledání vhodného učitele na doučování. V každém případě je ale nutné si vnést do paměti fakt, že úspěch nenastane okamžitě – trpělivost a pravidelnost jsou klíčové prvky úsporu práce s vašimi ratolestmi! Nicméně, důležitý bod k uvědomění si je i samotný fakt, že vysvědčení je tak trochu vizitkou každého rodiče. Pokud rodič během školního roku dítěti nevěnuje dostatečnou pozornost a nepomáhá mu, nemůže se divit, že výsledky jsou takové, jaké jsou.

Proč je důležité chválit i přes neúspěch ?

Pokud se na vysvědčení objevila špatná známka, není to důvod k panice. Co si budeme povídat, stalo se to snad každému z nás. Je ale důležité si uvědomit, že chvála a povzbuzení jsou v takových situacích klíčové. Dítě potřebuje slyšet pozitivní slova od svých blízkých, aby se cítilo podporované a motivované k dalšímu úsilí. Chválením lze posilovat sebevědomí dítěte a jeho schopnost překonávat překážky. Když vidí, že ho rodina má ráda i přes neúspěchy na papíře, udržuje to jeho pocit bezpečnosti a lásky. Navíc mu to pomůže pochopit, že hodnota člověka není pouze určena známkami, ale také tím jakým je jedincem jako celek - co umí, jaké má dovednosti atd. Proto by rodiče mohli svým dcerám či synům řici: „Jsi skvělý/á! Všechno to úsilí, které jsi vynaložil/a, se ti budou v životě hodit.“ Tento druh povzbuzení jim dodá sílu a motivaci k dalšímu snažení.

Co dělat, když se vaše dítě nedostalo na vysněné známky

Blíží se konec školního roku a s ním i vysvědčení. Pro mnoho rodičů je to stresující období, zejména pokud jejich dítě nedosáhlo na očekávané známky. Je důležité si uvědomit, že každé dítě má svůj individuální přístup k učení a ne všechny jsou stejně úspěšné ve škole. Pokud se vaše dítě nedostalo na vysněné známky, není třeba zoufat. Může to být příležitost pro společné hledání řešení a zlepšování situace. Je dobré začít komunikovat s učitelem a společně najít cesty, jak pomoci vašemu dítěti dosáhnout lepších výsledků. Podporujte ho ve studiu doma, ale také mu dejte prostor pro odpočinek a zábavu. Dbejte na jeho stravu a dostatek spánku – tyto faktory mají velký vliv na schopnost soustředit se a udržet pozornost během vyučování. Nezapomínejte také chválit své dítě za snahu i malé úspěchy – pozitivní motivace může vést ke zlepšení celkových výsledků ve škole.

Zdroje: Autorský text doplněný o informace z portálu rozhlas.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Známka

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz