Hlavní obsah
Aktuální dění

WHO vyzvala Čínu ke sdělení informací o původu koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michaela Hanelová

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus vyzval Čínu a ostatní země, aby sdílely informace o původu viru COVID-19.

Článek

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) učinil toto rozhodnutí v návaznosti na oznámení amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), že koronavirus unikl z laboratoře v čínském Wuchanu.

Informoval o tom v sobotu deník The Guardian. „Pokud má některá země informace o původu pandemie, musí se o své poznatky podělit s WHO a mezinárodní vědeckou “ řekl Ghebreyesus.

Ten dále dodal, že v tomto ohledu stále probíhá vyšetřování, a proto nemůže v tuto chvíli poskytnout celou řadu podrobnějších informací, které jsou tajné. Peking tato tvrzení odmítl, přičemž mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning uvedla, že vyšetřování původu koronaviru by mělo být vědeckou záležitostí a nemělo by být politizováno.

Šéf WHO však zdůraznil, že nechce v žádném případě svalovat vinu na žádného z výše uvedených, ale je nutno lépe pochopit, jak pandemie koronaviru vznikla a jak by se dalo podobným pandemiím a epidemiím v budoucnu předcházet. „WHO nadále vyzývá Čínu, aby transparentně sdílela informace, zajistila vyšetřování a podělila se o jeho výsledky. Do té doby nemůžeme vyloučit žádnou hypotézu o původu koronaviru,“ řekl Ghebreyesus.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz