Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zachránce Židů, ale také hochštapler. Oskar Schindler pomáhal cizím, ale vlastní ženě ubližoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Oskar Schindler na portrétu z 50. let, kdy žil v Argentině, kde se neúspěšně pokoušel podnikat.

Oskar Schindler je jedním z nejznámějších zachránců Židů během druhé světové války. Díky jeho úsilí a odvaze se podařilo zachránit více než tisíc židovských lidí před smrtí v koncentračních táborech. Jeho soukromý život však tak úctyhodný nebyl.

Článek

Oskar Schindler se stal symbolem naděje a pomoci pro mnoho lidí po celém světě. Nicméně, za jeho hrdinskými činy stojí také temná stránka - byl znám jako hochštapler a alkoholik, který ve svém životě velmi ubližoval své manželce Emilii.Oskar Schindler je bezesporu jedním z nejvýznamnějších hrdinů druhé světové války. Díky jeho odvaze a lidskosti se podařilo zachránit více než tisíc židovských lidí před smrtí v koncentračních táborech.

Jeho jméno se stalo symbolem naděje a pomoci pro mnoho lidí po celém světě. Nicméně, nedávné objevy ukazují na to, že Oskar Schindler byl také tyranský manžel. Schindlerova manželka Emilie trpěla během jejich manželství násilím a psychickým terorem ze strany svého muže. Byla donucena tolerovat jeho aférky s jinými ženami a často byla ponižována ve společnosti. Navzdory tomu, že ji Schindler finančně podporoval, musela snášet i jeho alkoholismus a agresivitu. Podle některých informací dokonce neměl k ráně daleko a proto se mnoho let spekulovalo o tom, že svou ženu pod vlivem alkoholu mlátil.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

V Krakově, v bývalé továrně na e-maily Oskara Schindlera, je výstava, která představuje nejen jeho, ale i holocaust.

Temné tajemství zachránce Židů

Emilie Schindlerová byla manželkou slavného zachránce Židů Oskara Schindlera, který se proslavil svými činy během druhé světové války. Emilie však hrála klíčovou roli při záchraně mnoha životů a její přínos k tomuto úsilí je často opomíjen. Po skončení války se Emilie stala obětí perzekuce ze strany komunistických úřadů a musela uprchnout do Západního Německa, kde žila až do své smrti v roce 2001. Byla velmi aktivním členem odboje a pomáhala organizovat transporty Židů z koncentračních táborů do bezpečných míst. Díky jejím kontaktům s nacistickými důstojníky dokázal Oskar Schindler nakonec zachránit více než tisíc lidí. Po válce se Emilie stala cenným svědkem na procesech proti válečným zločincům a pomohla identifikovat mnoho pachatelů holokaustu. Její práce byla oceněna izraelskou vládou, ale veřejnost o ní dodnes ví jen málo.

Schindlerovi Židé

To, že se velmi aktivně podílel na tajné špionážní činnosti, se prokázalo teprve nedávno. Jisté je, že jeho zpravodajská činnost proti vlastnímu státu a Polsku neunikla československé rozvědce, která ho 18. července 1938 zatkla v hotelu Ungar. S rodinou se následně odstěhoval do Ostravy, kde dále pokračoval v práci pro Abwehr. V rámci toho se v říjnu 1939 dostal do Krakova, koupil si tam byt, kam za ním jeho žena a tehdejší přítelkyně Emilie z Ostravy jednou týdně jezdila. Jeho kontakty mu daly příležitost převzít zavedenou židovskou továrnu na smaltované nádobí a poté, co dostal i armádní zakázky, se jeho Deutsche Emailenwaren Fabrik stala prosperujícím podnikem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz