Hlavní obsah
Umění a zábava

Záhadné zmrzačení zvířat nedalo spát mnoha odborníkům: Na vině byly mouchy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freeray/Unsplash

V 70. letech 20. století zažili obyvatelé středozápadu USA hotové sci-fi. Za záhadných okolností byla nalezena těla mrtvého dobytka. Obzvláště podivné bylo jejich zohavení. Navíc se na místě činu nenašla žádná krev.

Článek

Zatímco někteří odborníci se domnívali, že na vině jsou mimozemšťané, jiní byli toho názoru, že za to mohou satanisté. A o čem je tedy řeč? Zhruba před padesáti lety byly v některých částech USA, například v Oregonu, nalezeny tisíce kusů mrtvého dobytka. Zvířata podle tamního vyšetřovatele vykazovala známky zmrzačení, včetně odstranění orgánů, často velmi precizními chirurgickými řezy. „Chovatelé po celé zemi hlásili podobné nálezy mezi svým zmrzačeným dobytkem. Uši, oči, vemena, řitě a genitálie byly podle nich vyříznuty s chirurgickou přesností,“ uváděla tehdejší vyšetřovací zpráva.

Někteří lidé si tyto záhadné příběhy spojovali s podivnými světly, která se prý vznášela na obloze ve dnech, kdy docházelo k uhynutí dobytka. Nadšenci UFO tvrdili, že vraždění zvířat prováděli mimozemšťané, kteří možná chtěli ochutnat hovězí maso. Mezi další bizarní teorie patřilo i podstoupení satanistického rituálu.

Místní úřady a FBI se snažily dlouhou dobu přijít na to, co se doopravdy stalo. Zatímco farmáři, ufologové a tisk hovořili o mimozemšťanech a vládních spiknutích, vyšetřovatelé se na situaci dívali pragmatičtěji. Například absence lidských stop nebo stop pneumatik na místě činu mohla být způsobena tím, že se ke zvířeti nepřiblížil žádný člověk, uvádí portál Engima.

Viníkem byly mouchy

Jeden z šerifů okresu Washington zahájil vlastní vyšetřování. Nechal mrtvou krávu na otevřeném poli, aby zjistil, co se s ní v podobných podmínkách děje. Herb Marshall a jeho tým sledovali zvíře ve dne v noci, pozorovali rozklad a dávali pozor, co se bude dít. Brzy našli pravděpodobné viníky, a to velké množství much. Ty kladly vajíčka do měkčích tkání, jako jsou oči, uši a řitní otvor. Červi tyto části krátce poté sežrali a vytvořili rány, které vypadaly jako chirurgické řezy. „Během několika hodin došlo ke stavu, v jakém jsme během vyšetřování našli ostatní zvířata,“ řekl vyšetřovatel, jehož slova cituje web History.

Veterináři tehdy upozornili, že i jiní živočichové, včetně lišek, rysů a kojotů, často využívají tyto měkké tkáně a mohou při tom vytvořit rány připomínající chirurgické řezy. Nedostatek krve u zvířat lze vysvětlit tím, že se krev hromadí na dně mršiny během přirozeného rozkladu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz