Hlavní obsah
Lidé a společnost

Záhadné magnetické kopce naleznete i v ČR: Auta je vyjedou na neutrál, kameny se kutálejí nahoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Na světě existuje několik míst, která odporují přírodním zákonům. A mezi ně patří i takzvané magnetické kopce, kde se podle lidí dějí velmi podivné věci. Věděli jste, že taková místa máme i v Česku?

Článek

Když se kámen sám od sebe vykutálí na kopec

Magnetické kopce upoutaly pozornost lidí už v pradávné minulosti. Nikdo z nich však přesně neuměl vysvětlit, co se to na nich vlastně děje. Proto místní historikové a obyvatelé tvrdili, že zde působí nadpřirozené síly. Často těmto kopcům říkali opačné. A proč? Protože se tu věci dějí zcela naopak. Například jednoho dne turista pustil větší kamen ze srázu dolů. Jenže kámen se nekutálel dolů, ale nahoru. Něco obdobného by se mělo dít i s vodou, kterou vylijete. Jeden z historiků ve svých tvrzení uvedl, že na takovém místě můžete do kopce autem vyjet na zařazený neutrál.

Říká se, že jde o optický klam

Jenže kromě toho, že nadšení záhagologové mají o práci postaráno, jsou zde i lidé, kteří toto tvrzení zpochybňují. Myslí si, že si to místní lidé a turisté pouze vymýšlejí, druzí tvrdí, že se na tomto místě nachází silné magnetické pole. Dnes však věda tento jev vysvětluje zcela jinak. Podle nich se totiž jedná pouze o optický klam a vše je zcela naopak. To znamená, že i když vidíte stoupající dráhu, ve skutečnosti klesá. Za vše může terén, který dokáže lidské oko oklamat. Ten je nakloněn do velmi špatného směru a proto se lidé začali domnívat, že se zde dějí zajímavé věci. Jak to vskutku je, dodnes zcela jistě nikdo nepotvrdil.

Z Magnetických kopců je dnes turistická atrakce

Foto: Pixabay/Public domain

Například v Kanadě z takového kopce udělali oblíbenou turistickou atrakci. O tomto nezvyklém jevu se v Novém Brunšviku nedaleko Monctonu ví už od 18. století. Podobný kopec naleznete i v Himalájích. I zde se nachází Magnetický kopec. Místní lidé dokonce pro turisty připravili směrovky, které vám přesně řeknou, kde máte své auto zaparkovat, aby samo nevyjelo nahoru nebo abyste kopec vyběhli takřka sami.

Magické kopce máme i v Česku

Pokud vás láká Magnetické kopce navštívit, ale Kanada je pro vás trochu z ruky, rozhodně nezoufejte. Takové místo naleznete i nás. První je u Moravské Třebové (kopec Hřebeč) a druhé u Kačerova v Orlických horách. Pokud tedy máte rádi záhady, rozhodně si udělejte celodenní výlet na tato neobvyklá místa, která vám přinesou mnoho zážitků i nadšení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz