Hlavní obsah
Aktuální dění

Zboží plné toxických látek, které na Západě nelze prodat, míří do obchodních řetězců v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Qimino/Pixabay

V dnešní době se snad každý člověk na světě zajímá o původ určitého spotřebního zboží. Přestože se dnes spíše díváme na akcie, určité typy lidí se na zboží dívají i ze zdravotního hlediska.

Článek

Mnohé z nich totiž obsahuje nebezpečné tzv. perzistentní chemické látky, které pomalu, ale jistě podkopávají naše zdraví. Kde je můžeme najít? Perzistentní chemické látky nesou označení PFAS a jsou doslova všude kolem nás - například v plastových krabičkách na svačinu, kuchyňském nádobí, ale také v papírových obalech rychlého občerstvení, kosmetice, stavebních materiálech a lyžařském vosku.

Navíc se vyskytují i v nábytku, podlahových krytinách a nepromokavém oblečení. Jsou obzvláště nebezpečné, protože působí pomalu a mohou způsobit onemocnění štítné žlázy, poškození ledvin nebo cukrovku. Na tento problém upozornil Český rozhlas.

Jak tento portál uvádí, nebezpečné chemikálie jsou všude kolem nás, od dešťové vody až po mateřské mléko. Důvod je jednoduchý - PFAS neboli perfluorované a polyfluorované alkylsulfonáty zahrnují tisíce látek, které se v průběhu času hromadí v lidském těle i v přírodě a životním prostředí. Navíc jsou pravděpodobně důvodem, proč mnoho lidí po nastěhování do nové budovy trpí nejrůznějšími alergiemi.

„Nová budova nemusí být vyrobena z kvalitních materiálů a lidé začnou trpět alergiemi nebo podrážděním právě v důsledku chemických látek uvolňovaných do vnitřního ovzduší. Perzistentní látky se navíc hromadí v prachu, takže je mnozí z nás vdechují,“ vysvětlila Karolína Brabcová z českého ekologického sdružení Arnika.

Podle Brabcové je však hlavní problém v tom, že informovanost Slováků a Čechů je mnohem nižší než v jiných evropských zemích. „„Bohužel jsme svědky toho, že zboží, které se na západě tak snadno neprodá, dovážejí například supermarkety do České republiky. Přicházejí sem výrobky, které by se například v Německu nebo ve Skandinávii už neprodaly,“ upozornila. Český rozhlas dodává, že problém se zatím nedaří plošně řešit, ale blýská se na lepší časy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz