Hlavní obsah
Aktuální dění

Zrušme státní svátky a budou peníze na důchody, navrhuje ministr financí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Espere/Pixabay

Některé evropské země začaly svou finanční krizi řešit tím, že ruší vybrané státní svátky. Například Dánsko zrušením jednoho jediného svátku získalo do rozpočtu nějakých deset miliard českých korun. Tímto modelem se začíná inspirovat i Česká vláda.

Článek

A důvod je zcela prostý. Pokud zrušíme státní svátky, obchody zůstanou otevřené a do oběhu se tak dostane mnohem více peněz, než když podniky musí na několik dnů zavřít. Podle ministra financí Češi svátky nevyužívají pro dny volna a odpočinku, ale právě k chození po obchodech a následného utrácení.

Češi se těší hned ze 13 svátků, na něž připadají volné dny, v roce. Oproti tomu Dánové jich měli pouhých 11 a teď ještě o jeden přišli. Prostor pro případné úpravy by tu tedy byl a záleželo by pouze na vládě, jaké svátky by zrušila a jaké ponechala.

Jak přitom říká ekonom Lukáš Kovanda, peníze ze zrušených státních svátků bychom potřebovali jako sůl. Mohla by se z nich zaplatit například mimořádná valorizace důchodů, kterou teď stát musí snižovat a v posledních týdnech se nad vládou vznáší otazník, zda náhodou nejedná protizákonně.

A kolik korun nám takové zrušení dvou státních svátků přineslo do státního rozpočtu? Podle ekonoma Kovandy by to bylo 0,25 až 0,4 procenta hrubého domácího produktu navíc. To v absolutních číslech není vůbec málo. Nejpravděpodobnější získaná suma se pohybuje kolem 50 miliard korun. Do státní kasy by z toho přitom přímo šlo přibližně 20 miliard korun. A to už je pořádná částka.

Anketa

Souhlasili byste se zrušením státních svátků?
ANO
61,9 %
NE
38,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 407 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz