Hlavní obsah
Lidé a společnost

Rozmohl se nám tady takový nešvar. Ženy si stěžují na obtěžování v MHD

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

V pražské MHD se ženy stále častěji potýkají s obtěžováním ze strany mužů. A často nezůstane jen u slov.

Pražský Ropid ve spolupráci s neziskovou organizací Konset a MHMP spustil kampaň proti obtěžování dívek a žen v MHD.

Článek

Na zastávkách MHD a ve stanicích metra jsou nově plakáty odkazující na nevhodné chování hlásající: Zírání je obtěžování. Stručně už to vyjádřila Blažena Škopková ve Troškově trilogii Slunce seno jahody po poplácání po jejím zadku. „Pozor, soukromý majetek“. A dotyčnému bylo hned jasné, že tělo Bláži, pokud ona sama nesvolí, patří pouze jí samotné stejně tak, jako snoubenci Vencovi. Přesto prostě nejede vlak.

Pražský dopravní podnik by mohl vyhradit jeden vagón metra pouze ženám.

Nebylo by od věci, vyhradit jeden vagón soupravy pouze ženám. Hezký růžový vagón uprostřed, nebo na konci soupravy by vlak nejen oživil, ale především upozornil na problém, s jakým se potýká nemalá část populace. Ve vagónech by mohla být také osvěta upozorňující na násilí páchaném na ženách, včetně toho domácího. A také návod, jak se obtěžování nejen v MHD bránit.

Ono, když se člověk podívá kolem a kolem, stejně ve vagóně převážně stojí starší lidé a ženy, včetně těch těhotných nebo s miminkem v náručí. Alespoň do doby, než někdo zvedne oči od displeje mobilu a zaregistruje je. Zato páchnoucí bezdomovec s umatlanými taškami je rozvalený přes dvě sedačky. Obzvláště v ranních a večerních hodinách. A jeden pobuda na hony čpící potem lepší než druhý, včetně feťáků.

Poslední dobou se stalo módním hitem v dopravních prostředcích obtěžovat ženy a dívky, a to nejen slovně. Jeden se dokonce v metru před ženou ukájel, a právě tento muž je nadále v hledáčku policie. Ten druhý, masturbující před patnáctiletou dívkou ve stanici metra Muzeum byl dopaden. Naštěstí jsem se se sexuálním obtěžováním v MHD ještě nesetkala, a to občas jedu s podivnými existencemi.

Setkala jsem se ale v metru s mladou dívkou, která na jednoho z těchto donchuánů, který ji sáhl na hýždě slovně zaútočila. „Zalez do hrobu, nebo tě prohodím těmi zavřenými dveřmi“. Musím říci, že statná dívka měla hezkou, vypracovanou postavu. Tipovala bych ji na judistku. A hlavně si nenechala od toho dotěrného chlápka nic líbit.

Samozřejmě, že si takto zaměřenou kampaň může každý vyložit po svém. Zatímco feministky zajásají, jiná žena se může cítit naopak dotčena, že o ni mužské oko pohledem nezavadí. Další ženě upřený mužský pohled zase vadí natolik, že ji zkrátka obtěžuje. Chvilkové zírání a pohledy se ještě překousnout dají. Různé doteky, či dokonce onanování před neznámou ženou na veřejnosti zkrátka do civilizované společnosti 21. století nepatří. Samozřejmě by bylo na samotných ženách, do jakého vagónu nastoupí. Do toho růžového pro ženy je samozřejmě nikdo nutit nebude.

Já ti dám kočičí chlup.

Asi před rokem mi někdo na eskalátoru v metru na Florenci sáhl na záda. Otočila jsem se a za mnou nějaký podivín. Zeptala jsem se, co je, a on, že prý mám na saku asi kočičí chlup. No, a já jsem spustila s kuráží Helenky Růžičkové.„ Já ti dám kočičí chlup, zmetku jeden. Ještě jednou se mě dotkneš a po těch eskalátorech poběžíš pozpátku". Naštěstí dal pokoj. Zajímavé je, že tito muži až na výjimky jsou většinou starší. Alespoň tento byl a se zrcadlem se asi příliš pravidelně nevídal. Tito muži jsou buď nešťastně ženatí, rozvedení, trpící nějakou úchylkou, nebo svobodní, co si normálním způsobem neumí najít ženu.

A zvláště na jaře a v létě se jim při pohledu na hezkou ženu rozbouří hormony. Na druhé straně, zvláště mladé dívky jezdí v MHD polonahé, oděny do svršků, z nichž vykukuje takřka vše. A málokterý mlsný kocour si nenechá ujít chuť. Začne se chovat jako zvíře, u něhož převažují pudy. On je samec, ona mladá samice. A problém je na světě. Ani to mu ale nedává nejmenší závdavek ženu jakkoliv obtěžovat.

Žijeme v civilizované společnosti 21. století, ne v džungli. Mladé dívky se chtějí především líbit. A třeba se i seznámit. Málokterá ve svém věku dokáže vnímat nebezpečí, jaké jí hrozí. Bohužel, mnohý muž si i pouhé pousmání vyloží po svém. A žena zase dlouhé zírání vnímá jako sexuální obtěžování. Také se ráda podívám na charismatického pána. Ale nezírám na něho dlouhé minuty. I jeho takto mohu obtěžovat. Podívám se i na ženu, když ji to sluší, aniž by si myslela, že jsem lesbička. Ale normálně, přiměřeně. Ne, že na ty lidi budu celou cestu upřeně zírat jako na nekonečnou telenovelu.

Oddělená kupé ve vlacích zavedly již české dráhy.

Oddělená kupé mimochodem zavedly v roce 2018 již české dráhy. A ženy si je nesmírně pochvalují. Nebojí se tolik cestovat sami veřejnou dopravou. Zajímavé je, že si na oddělená kupé ve vlacích stěžovali především muži s tím, že přebíráme ideologii islámu. Dokonce jejich stížnost na „diskriminaci mužů“ doputovala až k ombudsmanovi. Ten ji samozřejmě smetl ze stolu. Dámské oddíly doporučila i EU. Jsou ve 176 vlacích ČD. Japonci zavedli oddělené cestování s vagóny vyčleněnými ženám před Silvestrem v roce 2000. Podobně cestují a dojíždějí za prací ženy nejen v mnoha islámských zemích, ale třeba také v Indii, Malajsii, na Tchaj-wanu nebo v Brazílii.

V roce 2013 pražský dopravní podnik dokonce mezi širokou veřejností spustil anketu. A to, zda by poslední vagón metra neměl být vyčleněn nezadaným. Tento návrh se ale příliš neujal a DPP ho nakonec stáhl. Dnešní doba je velmi složitá. Na jedné straně nám klesá porodnost. A na té druhé se lidé tváří v tvář seznamovat příliš neumějí. Buď jsou příliš nesmělí a toho druhého nedokáží oslovit, nebo se obávají, aby to nevyznělo jako obtěžování.

Zcela bezpečná není ani seznamka na internetu, kdy se za profilem může skrývat téměř kdokoliv. Snad nejznámější jsou různí američtí veteráni, syrští lékaři, vojáci na misi údajně si hledající partnerku. Má to však jeden háček. Žena nikdy neuvidí ani je, a ani své peníze, které těmto novodobým sňatkovým podvodníkům pošle. Údajný nápadník si dokáže vymyslet neuvěřitelné historky. Třeba o zablokovaném účtu, nemocném dítěti, vyřizování dědictví v Americe.

Ženy by se neměly bát hlasitě ohradit.

Bohužel se sexuálním obtěžováním a také vydíráním se setkávají mladé ženy i na internetu. Pokud je žena obtěžovaná třeba na nástupišti v metru, nejlépe je začít křičet „hoří“ a snažit se utéct. Na to uslyší skoro každý, včetně pachatele. Nebo začít pískat na píšťalku jako Rose z Titaniku. Hluchý a netečný zůstane asi málokdo. Nástupiště bývá většinou plné lidí. Hlavní je snažit se upozornit. „Mám problém, pomozte mi“. To samé se může stát jednou i vám nebo vaší dceři. Čím více budou lidé ke svému okolí vnímaví, tím více stíží těmto pachatelům práci. Nejhorší je naprostá lhostejnost a ignorace ve jménu: Ať si každý pomůže sám.

V metru by měly být důležité hlášky nejen o obtěžování žen.

Začátkem srpna se v jedné ze stanic trasy B stala nešťastná nehoda, kdy do kolejiště spadl osmašedesátiletý nevidomý muž. Ač se mu cestující snažili pomoci voláním na tísňovou linku, nebo máváním na přijíždějící soupravu, neštěstí nedokázali zabránit. Slepec zemřel. A přitom stačilo udělat jedno jediné a pán by žil. Zmáčknout nouzové tlačítko, které je na každém nástupišti. Bohužel, ne každý, zvláště mimopražští lidé mají ponětí, kde ho vůbec hledat.

Souprava byla od stanice, kde v kolejišti ležel slepý pán 2 minuty. Jeden jediný stisk by muži zachránil život. Jsem mimopražská a sama jsem si ho nikdy předtím nevšimla, pouze na eskalátorech. Dle mého názoru by cesta k němu měla být označena např. šipkami, či by ve stanicích měla být velkoplošná obrazovka s důležitými informacemi pro cestující. Pokud už někdo do kolejiště spadne, nejlepší je, lehnout si do žlábku na břicho nebo záda, a co nejvíce se přitisknout k zemi.

Nouzové zastavení vlaku/emergency train stop. Stačí palcem či loktem promáčknout tenké sklo a stlačit ho.

Pamatuji se na časy, kdy bývali dva dozorčí i na nástupištích metra. Jeden sledoval kamery a ten druhý s vysílačkou obcházel nástupiště. Dnes se bohužel všude šetří a to především na lidech. Dopravu nevyjímaje.

https://prazsky.denik.cz/krimi/praha-onanista-z…

https://cs.wikipedia.org./wiky/damsky-oddil

ct24.ceskatelevize.cz

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek-244475

https://www.idnes.cz /ekonomika/domaci/ceske-drahy

www.novinky.cz/clanek/krimi-policie-vypatrala-onanistu-z-m…

https://cs.wikipedia.org./wiky/segregace-pohlavi

www.prazskypatriot.cz

www.prazsky.denik.cz

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/v…

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni…

https://lidovky.cz/svet/indonesie-zavedla…

www.eurozpravy.cz.on

Anketa

Byla jste někdy v dopravním prostředku sexuálně obtěžovaná.
Ano, a zcela jsem zamrzla natolik, že jsem se nezmohla na odpor.
21,4 %
Zatím ne, jen na mě muž dlouho zíral.
7,1 %
Uvítala byste v metru růžové vagóny jen pro ženy.
42,9 %
Víte, kde najdete v metru nouzové tlačítko, kterým můžete zachránit lidský život.
28,6 %
Celkem hlasovalo 14 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz