Hlavní obsah
Sport

Paralympionici jsou borci, kterým tleská celá Paříž

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Paralympiáda v Paříži nám ukazuje obrovské úsilí mnoha lidí, kteří nedostali dar plného zdraví. A přesto v životě dokázali zcela nemožné, a možná se cítí více naplněni, než my zdraví.

Po ukončení 17.letních olympijských her v Paříži, jsem se těšila na ty následující. A to paralympijské hry. Jak hezké zahájení této olympiády s účastí handicapovaných sportovců, tak samotné disciplíny mě zaujaly, a zároveň nadchly.

Článek

A musím říci, že paralympiáda mě oslovila mnohem víc než klasická olympiáda. Vůbec první paralympiáda se konala v Římě v roce 1960 a zúčastnilo se jí 209 sportovců. Tito lidé jsou skuteční borci. Oni nenaříkají, nepláčou, a když už tak někde v ústranní. Ne na veřejnosti. Nechtějí být litováni. Naopak chtějí ukázat, že navzdory svému handicapu jsou stále součástí tohoto světa, kterému chtějí zanechat odkaz. Skrze své úžasné výkony sdělují především nám zdravým. Vždy stojí za to bojovat, nevzdávat se ani v těch nejtěžších okamžicích svého života. Navždy prohrál jen ten, kdo vzdal vše předem.

Miluji plavání a sport vůbec. Právě plaveckému sportu jsem se věnovala nejvíce. I tato disciplína je o bolesti, soudržnosti a odříkání. Sport je tvrdá disciplína a zadarmo v něm nic není. Člověk si všechno musí poctivě odřít. Odměnou je mu krásný pocit ze sebe samého, výkonu a také hezky vypracovaná postava.

Na paralympijských hrách jsem jako jednu z mnoha disciplín shlédla jako první právě plavání, a musím říci, všem neskutečný obdiv. Plavci a plavkyně byli rozděleni dle svého handicapu. Od nejtěžšího zdravotního postižení k lehčímu S1 a S2 po S 13. V mnoha disciplínách byly skupiny sportovců blízké si zdravotním handicapem sloučeny. Nejtěžší zdravotní handicap v S1 často neměl zastoupení.

Jste naprosto úžasní. Svůj širák odhazuji v dál.

Sportovec v této kategorii buď disciplínu zcela nezvládl, nebo neměl svůj doprovod, průvodce, asistenta. Naprosto jsem obdivovala plavce s jednou nohou a pahýlem ruky, nebo jen pahýly, jejichž těla se ve vodě jen vlnila. Slabozraké plavce. Všichni odvedli naprosto neuvěřitelný výkon. Mnozí plavali 200 m, což pro ně muselo být značně vyčerpávající.

S hezkým plaveckým výkonem se na pátém místě umístila i česká plavkyně Agáta Koupilová, která se s každým tempem zlepšovala. Další zajímavou paralympijskou disciplínou pro mě bude fotbal nevidomých se zvonícím míčem, kdy publikum složené z diváků, a také spousty fanoušků musí být v naprosté tichosti. A také basketbal na vozíčku.

Paralympionici jsou opravdoví borci.

Kolik bolesti, sebezapření a odříkání jen museli tito „kluci a holky“ překonat, se nám zdravým ani nezdá. A přesto nezahořkli, neuzavřeli se před světem do skleněné ulity, nelitovali se a nebědovali nad nemilosrdným osudem kdesi v ústranní. Naopak světu ukázali, že když se chce, lze porazit i osud, ať je krutý sebevíc, a dokázat téměř nemožné i přes svůj handicap. Mnozí vědí až moc dobře, že lidský život se může změnit takřka ve vteřině a vše je najednou úplně jinak. Zdraví je dar, kterého ne každý si zcela váží. Alespoň do doby, než ho navždy ztratí. Skoro vše se dá dnes koupit. Zdraví ne.

Ne každému se povede vlastní osobní rekord, nebo získat vytouženou medaili, co pohladí po duši. A přesto mistři jsou všichni tito sportovci, ať už s medailí, či bez ní. Tito „kluci a holky“ zvítězili především sami nad sebou. V bazénu, na koních, ve fotbale, judu, v tenise a mnoha a mnoha dalších disciplínách odvedou pořádný kus práce a nám fanouškům, ať už v samotné Paříži či u televizních obrazovek připravili a připraví nádhernou podívanou.

A snad i některé z nás posunou o pořádný kus dál. Zocelení „kluci a holky“ co nechali srdce v Paříži. Nezbývá mi nic jiného než říci: „kluci a holky“ děkuji. Jste naprosto úžasní, jste skvělí a slibuji, že už nebudu brečet nad každým neúspěchem, a nezdarem jako malá holka, ale půjdu do boje se srdcem lva tak jako vy.

Ruští paralympionici soutěží jako nezávislí individuální sportovci.

Letošní paralympiády v Paříži se zúčastní celkem 4 400 sportovců se všemi druhy handicapu, včetně zrakového a mentálního. Rozdělí se 549 sad medailí. Potkají se zde handicapovaní sportovci jak z okupované Ukrajiny, tak Ruska a Běloruska. Rusové a Bělorusové zde vystupují jako nezávislí individuální sportovci. Myslím si osobně, že je dobře, že těmto sportovcům byla umožněna účast na paralympiádě, a to už k jejich zdravotnímu a mnohdy velmi těžkému zdravotnímu postižení. Nelze všechny lidi házet do jednoho pytle.

Ne všichni s válkou na Ukrajině souhlasí a zřejmě se i tímto od tamního režimu nějakým způsobem distancovali. I tato paralympiáda má vcelku přísná pravidla. Podobně jako z Ruska, tak i z USA jsou mezi těmito sportovci i váleční veteráni, kteří si odsud nesou svůj zdravotní handicap.

Jsem ráda a děkuji ČT sport, že nám nadále připravila báječnou podívanou z Paříže, kde se opět rozhořel oheň, který v mnoha srdcích nikdy nepohasne.

https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/sport

https://paralympic.cz/paralympiáda

Anketa

Sledujete paralympiádu v Paříži.
Ano, a tyto sportovce nesmírně obdivuji.
100 %
Ne, nesleduji ji.
0 %
Vadí vám účast ruských a běloruských sportovců na této paralympiádě.
0 %
Ano, ruští paralympionici do Paříže mít přístup neměli.
0 %
Nevadí mi jejich účast v Paříži.
0 %
Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz