Hlavní obsah
Názory a úvahy

Unavená babi s dědou obětováni na oltáři důchodů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Michaela Kočička/pixabay/obrazky/zdarma

Před čtrnácti lety nabádali herci Martha Issová a Jiří Mádl voliče, aby přemluvili bábu s dědkem k hlasování pro pravici. Dnes mají tito staříčci naopak být aktivní a pracovat takřka do úmoru.

Pětikoalice obětovala staré, unavené a nemocné. Ministr Jurečka návrhem posouvajícím odchod na zasloužený odpočinek prolomil hranici 65 let.

Článek

Do předčasného důchodu budou smět lidé odcházet až po odpracování 40 let. Ministr Jurečka se především pomstil generaci 55+, která má odcházet do důchodu takřka za pár, přestože vláda definovala, že lidí starších 50 let se důchodová reforma nedotkne. Jsem naštvaná Češka s tím, že pětikoalice naprosto pošlapala lidská práva a práva žen. Zatímco mnohým lidem stačilo odpracovat pro odchod na zasloužený odpočinek zákonných 35 let, a po všech těch valorizacích mají vcelku obstojný důchod, jiní budou muset odpracovat pomalu 47 let.

Co je toto za spravedlnost. A proč mají právě dnešní padesátníci a starší platit za Jurečkův neodpustitelný přešlap, kdy nabádal lidi, aby odcházeli do předčasných důchodů za výhodnějších finančních podmínek, než kdyby šli do toho řádného o pár měsíců později. Někdo tak odešel do předčasného důchodu v 60 letech, kdy se mohlo odejít až o pět let dříve, bez přísnějšího krácení, a za mnohem výhodnějších podmínek. Naopak lidé, kteří mají do důchodu jen pár let, a počítali s dřívějším odchodem, zvláště ženy pečující o staré rodiče, nebo potýkající se se zdravotními neduhy, budou muset pracovat nejdéle do 63 let.

Jurečkova důchodová reforma je nespravedlnost do nebe volající.

A po důchodové reformě se jim předčasný důchod razantně zkrátí. A tak zatímco před dvěma roky mohli odejít do předčasného důchodu i zdraví statní muži ještě v plné životní síle, udřené ženy budou muset pracovat do 65 let. Pro ženu narozenou v minulém století skončila jedna pracovní směna a hned poté nastupovala tu druhou v rodině. A to jí ostatně zůstalo dodnes. O rodinu se stará dále. Ať už je to nemocný manžel, vnoučata nebo staří rodiče. Trh práce též vnímá starší ženy hůře než muže. Zdají se mu opotřebované, s horší vizáží, než nabízejí mladé ženy. Vláda nabádá seniory, aby zůstali na trhu práce co nejdéle.

Nejlépe této možnosti mohou využít stávající senioři, kteří odcházeli do důchodu v šedesáti, a mnozí ještě nebyli tak opotřebovaní. Zatímco mají příjem jistý a k němu si ještě přivydělají, mnozí lidé musí vyjít s jediným příjmem, a ten si vylepšují sociálními dávkami. Pokud jim malý plat nestačí na živobytí. Jedná se především o lidi před důchodem, nebo ty s nižším vzděláním. Bohužel, dnešní padesátníci už takovouto možnost mít nebudou. V 65 letech budou mít všeho až nad hlavu, a budou muset vyžít s mnohem nižším důchodem, než jaký mají dnešní senioři. Důchodová reforma je rozporuplný paskvil.

Ráda bych od pana ministra slyšela vyjádření k tomu, kdo vůbec zaměstná přestárlé lidi, když oči globálního kapitalismu pohlížejí na pětapadesátnici jako na vyžilou stařenu nad hrobem. Jen takové zaučení člověka po šedesátce nějakou dobu trvá a není zadarmo. A mladí lidé se budou rozčilovat, že je ti starší brzdí, nebudou s nimi chtít pracovat, zvát je na různé firemní akce. Máme v práci 66 letého pána, se kterým někteří mladší kolegové odmítají pracovat. Je prý příliš pomalý, nerozumí si s ním, a už má ty své móresy. A tak, pokud to jde, si raději směnu vymění. Pán se v práci cítí nesvůj a odstrkovaný.

V mnohých městech scházejí pracovní místa, a ne každý ve starším věku je ochoten dojíždět hodinu do práce a hodinu zpátky. Mnohdy i více. Cítí se unavený, vyčerpaný, a už neodvede takový pracovní výkon, jaký se od něho očekává. Anebo způsobí dopravní nehodu a někoho usmrtí. Takový šedesátiletý lešenář, aby chodil na střechu s doprovodem. Ministr Jurečka si snad ani neuvědomuje, že tito lidé pár let před důchodem nepocházejí z generace Havlových a Klausových dětí, která takřka třetinu života studuje, následně cestuje po světě a užívá si života.

Vše odpracuje a zaplatí generace dříčů z minulého století.

Je to především generace dříčů. Tvrdých chlapů, co prošli dvouletou základní vojenskou službou, hned nastoupili do práce a zakládali rodiny. Po šichtě a o víkendech se svépomocí podíleli na stavbě družstevních nebo rodinných domů. Zasadili strom, postavili dům a zplodili potomky. A pak z pera Jurečkova přišel trest boží. Když už tyto ženy a muži splnili své životní poslání, poctivě odpracovali spoustu let, a přestává jim pomalu sloužit zdraví, a paměť pozvolna občas vynechává, mají dřít dál.

Na budoucí důchody prý v rozpočtu chybí peníze. V mnohých sociálních příspěvcích je stát naopak velmi štědrý, přestože nikdo neví, zda peníze skutečně přicházejí k těm nejpotřebnějším. Zrovna tak není problém ze strany státu finančně podpořit lidi, kteří práci viděli z rychlíku. A samozřejmě se nějaká ta štědrá finanční injekce vždy najde pro politiky, jejichž platy neustále rostou, zatímco spoustě lidem klesají. A také státní aparát příliš bobtná. Především na ministerstvech, kde by spoustu věcí zvládla digitalizace. Pokud by peníze skutečně nebyly, nepřidávalo by se tolik stávajícím důchodcům na úkor těch, kteří musí odpracovat další a další roky navíc, zatímco jim stačilo pár let. A po nás potopa.

Výpadek takřka jedné generace mohou zaplnit Ukrajinci.

Pomoc s důchody nám naopak mohou ukrajinští váleční uprchlíci. Zvláště mladí, pracovití lidé, kteří se zde rozhodnou zůstat natrvalo a založí rodiny. Zatímco jedni se jim snaží pomáhat co nejdříve se začlenit do společnosti, druzí jim spílají. A přesto se na pracovním trhu bez nich neobejdeme. Dětí se rodí rok od roku stále méně, zatímco lidí v důchodovém a předdůchodovém věku přibývá. Na trhu práce chybí tisíce pracovníků, a především silné populační ročníky Husákových dětí nebude mít kdo nahradit. A právě oni výpadek takřka jedné generace související s nízkou porodností mohou zaplnit. Zrovna tak, jako se to podařilo Vietnamcům.

Češi vymírají, a tak jim nezbyde nic jiného než se s příchodem migrantů smířit. Jinak nebude nikdo, kdo nejen zafinancuje jejich důchody, ale také především, kdo se zvláště o osamělé seniory postará. Pochybuji, že dnešní pětapadesátníci, a zvláště ženy do 65 let vydrží fyzicky pracovat. Tím, že je Jurečka obětoval na oltář, si příliš nepomůže.

Nemocní a vyčerpaní lidé mohou zruinovat zdravotní systém a státní aparát to může nakonec stát mnohem více, než kdyby šli do důchodu o dva, tři roky dříve. Nakonec skončí na pracáku nebo v invalidním důchodu. I lidské tělo má své meze a věk nikdo nikomu neodpáře. I kdyby se mocní tohoto světa stavěli na hlavu. Stáří se zkrátka ošálit nedá, což už věděli naši předci. Když pantáta zestárnul, odešel na výminek. Řemeslo převzal syn.

Stáří očima Bible.

Leviticus 19.32. Před šedivou hlavou povstaň a starej se o starce“.

Bible Genesis (20) Ex 12, kdy v Desateru praví Bůh k Mojžíšovi: „Cti svého otce i matku, abys byl dlouho živ na zemi, kterou ti dává Hospodin, tvůj Bůh“. Starší lidé byli obecně považování za nositele zkušeností a moudrosti, což jim přinášelo úctu a respekt ve společnosti. Pokud se tedy Marian Jurečka považuje za křesťana, proč nejedná v zásadě křesťanských hodnot. Jím tvořená důchodová reforma je rozporuplná a nespravedlivá. Mnohem lepší by bylo, kdyby lidé do důchodu neodcházeli na základě věku, ale počtu odpracovaných let. Limit by mělo být odpracovaných 40 let.

Úderem šedesátky je člověk zkrátka starý. Právě tímto obdobím začíná rané stáří. Starší lidé mají sice pracovat, dokud jim síly budou stačit, ale seniorská místa nikdo nevytváří. O část pracovních míst především starší lidi připraví umělá inteligence. Přitom by tito lidé na trhu práce měli mít obdobné podmínky a ochranu jako mají invalidní důchodci. Nelze odchod do důchodu neustále prodlužovat, aniž by se změnila struktura trhu práce, zaměřeného spíše na mladší pracovní sílu.

Trh práce tlačí především na výkon. Starší lidé nestíhají mladším kolegům. Často jsou vysmíváni, a tak ten kdo mohl, raději odešel do předčasného důchodu. Tenhle svět není pro starý, vzkazují mnozí zaměstnavatelé. Mladí a perspektivní do svého kolektivu starší pracovníky příliš nechtějí. Na druhé straně je v důchodu nechtějí živit. Co tedy mají starší lidé dělat. Chybí osvěta ve jménu. „Jsem tvá babi, tvůj děda. Překážím ti? Co myslíš“. Pak se třeba pohled na staré lidi o něco zlepší. A co takhle uspořádat v Praze agelympiádu (age-věk, ageismus, věková diskriminace). Ať se tedy babi s dědou předvedou, na co ještě mají a na co už ne. Možná by se mladí, a zvláště politici nestačili divit.

https://www.simeon.cz/clanky/nektere..

https://www.vira.cz/texty/knihovna/stari

https://www.cssz.cz/-/tz-mpsv-pozadat-letos-o

https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivot

https://www.feminismus.cz/clanky/kdy…kdy-zacina-stari

https://www.prace.cz

Bible

Anketa

Myslíte si, že je důchodová reforma spravedlivá?
Rozhodně není. Někomu stačilo odpracovat 35 let, zatímco druhý pracuje o pár let na víc.
10,9 %
Dnešní důchodci se mají nejlépe v historii. Jejich důchody jsou příliš vysoké.
5,6 %
Důchody jsou nízké, měly by se zvýšit.
6,3 %
Do důchodu by se mělo odcházet ne podle věku, ale odpracovaných let.
23 %
Do 65 let mnoho lidí pracovat nebude. Někteří skončí v pracovní neschopnosti, na ÚP, v ID.
48,3 %
Snesl/a bych nižší důchod a odchod v 60 letech ženy, v 63 letech muži.
5,9 %
Celkem hlasovalo 845 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz