Hlavní obsah
Názory a úvahy

Výchovné je přežitek a nespravedlivý sociální rozmach. Mělo by se zrušit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Michaela Kočička/pixabay/obrazky/zdarma

Výchovné mělo především kompenzovat ztrátu výdělku ženám, které zůstávají po nějaký čas doma s dětmi a pečují o ně.

S pomocí tzv. výchovného se mělo pomoci především nízkopříjmovým ženám tím, že se jim nějakou formou vykompenzuje pobyt doma s dětmi, péče o ně a výchova.

Článek

Ženy s vyššími příjmy se do zaměstnání většinou vrací o něco dříve, aby neztratily jednak kontakt se svými kolegy, a také na delší dobu nevypadly z pracovního procesu. Zvláště ve vysoce kvalifikovaných profesích mohou po letech postupně ztratit jak kvalifikaci, tak odbornost. Především nové technologie jdou neustále kupředu. A žena po delším pobytu na rodičovské může časem ztratit určité potřebné předpoklady pro výkon své profese. Výchovné se mělo stát odměnou za výchovu potomků a budoucích daňových poplatníků.

Výchovné nerozlišuje špatnou a dobrou výchovu a péči matky

A to bez ohledu, zda je dítě špatně vychované, fetuje, nepracuje a ze sociálního systému více čerpá, než do něho přináší. Feťákům jako daňoví poplatníci platíme nákladnou léčbu a případnou hospitalizaci, zatímco na mnohé vážně nemocné děti lidé pořádají veřejné sbírky. Těm, kteří se dostali do vězení, zase pobyt tam. Ne všichni vězni pracují a mnozí se za mříže vrací opakovaně. Buď už nedokáží ve společnosti samostatně fungovat, nemají se kam vrátit nebo jim pobyt ve vězení vyhovuje. O nic se nemusí starat. Stravu, teplo a střechu nad hlavou mají zajištěnou, aniž by hnuli prstem.

Špatně vychovaní potomci společnosti užitek nepřinášejí. Nejen využívající mama hotelu pomalu do čtyřicítky, ale mnozí také své rodiče psychicky nebo fyzicky týrají a vydírají natolik, že ti se jich buď bojí, nebo jim stud nedovolí nevyhledat odbornou pomoc. Bohužel nejčastějšími oběťmi domácího násilí se nestávají pouze ženy, ale v neposlední řadě také senioři. A co může být horšího, než když potomek ubližuje právě těm, kteří mu dali život, starali se o něho, poskytli mu vzdělání a někdy i střechu nad hlavou. A namísto vděku nebo pomoci ve stáří se dočkají bití nebo nadávek.

Problém této společnosti je v tom, že ženy berou všeobecně nižší platy než muži. A to nejen na stejné pozici, ale i podle kraje, v němž pracují. Recepční, prodavačka, pracovnice za poštovní přepážkou, zdravotní sestra může být zcela jinak hodnocená v Praze, a jinak třeba v Mostě nebo karlovarském kraji. A ženy v předdůchodovém věku se na trhu práce potýkají s diskriminací. A pokud se nechtějí smířit s čekáním na důchod na dávkách, musí mnohdy přijmout i hůře kvalifikovanou a špatně placenou práci. Tyto ženy pak pobírají nižší důchody, které jsou jim kompenzovány sociálními dávkami. A nově zavedeným výchovným. Toto vše spíše ukazuje na špatně nastavený pracovní a sociální systém.

Pořad výměna manželek nastiňuje špatnou i dobrou výchovu dětí

To, jak mnohé matky vychovávají své děti, nastiňuje pořad Výměna manželek vysílaný každý středeční večer na TV Nova. Mnohé rodiny jsou zralé spíše na psychiatra nebo sociálku. Některé ženy nedokáží udržet svou domácnost v čistotě, dětem se nedostatečně věnují, nebo jejich výchovu nezvládají. A ještě se jdou se svým příběhem zobrazujícím ženu na mateřské, která si nezvládne ani doma uklidit, dětem neuvaří, nedokáže vyjít s penězi, a statného muže pobírajícího sociální dávky prezentovat před celý národ do televize. Tak nevím, za co by takováto paní vlastně měla výchovné pobírat. Naopak výchovné by si zasloužily tety v Klokánku a dětských domovech, které přebraly péči o zanedbané, týrané a odložené děti, kterým poskytly péči a lásku.

Dříve žádné výchovné nebylo, a naše babičky a maminky dokázaly vychovat mnohapočetné generace. A to v mnohdy nelehkých podmínkách. Potomci nejen, že se pak vyučili nebo vystudovali, pracovali a zakládali vlastní rodiny, ale také se ve stáří dokázali o své rodiče postarat. Dnešní důchodkyně sice obdrží k důchodu výchovné, ale péči o ně obstarávají finančně podhodnocené pečovatelky. A své potomky vidí jen párkrát do roka. Ti otrlejší si pro výchovné třeba i přijedou. A maminka jim ho ráda dá. Vždyť jsou to přece její milované děti. Finanční zneužívání seniorů svými potomky hezky nastínil film s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli Pozor vizita.

Vše by mělo být nastaveno jinak

Ženy by měly odcházet do důchodu alespoň o tři roky dříve než muži. A to všechny bez rozdílu. Ty bezdětné zase o něco déle pracují a odvádějí do systému. A pokud nestrávily roky na pracáku, tak část z nich tvrdě dřela. Třeba u pásu ve fabrikách nebo ve skladech, nemocnicích, sociálních službách. Jedny mohou převzít péči o vnoučata, druhé o staré rodiče. A také si ženy na rozdíl od mužů procházejí nelehkým životním obdobím. Menstruací a porodem počínaje, a klimakteriem konče. Jejich organismus je vlivem hormonálních změn dříve vyčerpaný než ten mužský. Sice se dožívají vyššího věku než muži, ale v horším zdravotním stavu.

Stát by se především měl více zaměřit na mladé rodiny a podpořit porodnost, která neustále klesá. Začít s výstavbou nájemních a startovacích bytů , obnovit novomanželské bezúročné půjčky, část základních školních potřeb by měly děti na 1. stupni ZŠ obdržet zdarma. Zapojit by se měl nejen stát, ale také církve. Výchovného už se mnohé matky ani nemusejí dožít. Kolik žen, které vychovaly silné populační ročníky Husákových dětí se výchovného dožije. Tyto maminky převážně své děti vychovávaly v době socialismu. Mateřská dovolená byla kratší a platy rovnostářské.

Moje maminka se výchovného už nedožila. A to vychovala nás, vzdělané, pracovité holky. Mě a mladší sestru. Pro matky pocházející z řad Husákových dětí, které vychovaly pouze jedno nebo dvě děti, má být v roce 2030 výchovné zrušeno. Toto vnímám jako hlubokou nespravedlnost vůči všem maminkám, které vychovaly pracovité, vzdělané potomky odvádějící poctivě do systému. Matka třeba vychovala jednu jedinou dceru nebo syna. Druhé dítě už jí nemuselo být ze zdravotních důvodů dopřáno.

Dcera se mohla stát lékařkou, vědkyní, zdravotní sestřičkou, pečovatelkou nebo několikanásobnou maminkou na plný úvazek. Syn policistou, veterinářem, řidičem tramvaje. A především milujícím tátou. Na druhé straně matka sice porodila několik dětí, ale ty jen čerpají ze sociálního systému, aniž by do něho něco přinesly. Při posuzování výchovného nelze kalkulovat pouze počtem dětí, ale především tím, jací jsou z nich lidé. A právě proto, že je výchovné v mnoha ohledech nespravedlivé, mělo by být zrušeno úplně.

Mladí rodiče dnes žijí a vychovávají děti jinak, než předchozí generace

Ženám s malými dětmi by měla být nabízena, pokud je to možné, práce na home office, zkrácené úvazky, dostatek míst v předškolních zařízeních. A nemělo by se zapomínat ani na to, že doma tráví s dětmi mnohem více času, než ženy v EU. Mateřská dovolená v Česku patří k jedněm z nejdelších v Evropě. A žena, která tráví doma klidně i 15 let, nemůže chtít vysoký důchod. Ne každá po tak dlouhé době nastoupí hned do práce a skončí na další léta na úřadě práce.

Pak už je to pro takovou ženu začarovaný kruh, kdy nemusí stihnout odpracovat potřebný počet let, aby získala starobní důchod. A především mladí lidé výchovu dětí pojímají naprosto odlišně, než tomu bylo u starší generace. Jak domácí práce, tak péči o potomky si dokáží rozdělit. Na mateřskou odchází nejen maminka, ale také tatínek. A co víc, dnešní mladí lidé se nemohou spolehnout ani na důchod v takové výši, jaký pobírají dnešní důchodci. A už vůbec ne na odměnu za výchovu dětí.

Anketa

Myslíte si, že je výchovné nespravedlivé a mělo by se zrušit.
Ano, spíše by se mělo pomáhat mladým rodinám ze strany státu.
11,7 %
Ano, dnešní důchody jsou už tak vysoké i bez výchovného.
3,3 %
Ne, kompenzuje ženám nízké důchody.
73,3 %
Výchovné by se mělo zrušit a ženy by měly odcházet do důchodu dříve.
5 %
Mnohé ženy, které vychovaly slušné a pracovité potomky se ho ani nedožily.
1,7 %
Ženy více odcházejí do předčasného důchodu, a proto mají důchody nižší.
5 %
Celkem hlasovalo 60 čtenářů.

https://www.policie.cz/clanek/or-pribram

https://www.kurzy.cz/duchod/vychovne

https://mpsv.cz/web/cz/zvyseni-starobniho…

https://zena-in.cz/clanek/v-cesku-je-nejdelsi…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz