Hlavní obsah
Cestování

Cestování po Kalkatě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michaela Orsi

Kalkata

Kalkatské ulice.

Článek

Chodit po kalkatských ulicích není žádným skvělým zážitkem. Zvlášť pro dvě samotné holky, z nichž jedna je třináctiletá vysoká krásná přírodní blondýna s vlasy do pasu…pokud jsme samy dvě vyrazily z hotelu do ulic, držela jsem dceru jako klíště a s nelibostí jsem sledovala, kterak si nás místní chlápci fotí.

Pokud jsme my dvě chtěly ven, raději jsme čekaly, až nebude Karel v práci.

Po včerejším povalování se v hotelu jsme dnes s Karlem, který měl volno, jeli k jeho českému kolegovi, bydlícímu v apartmánu cca deset minut od letiště. Dobrodružně jsme se na cestu vydali metrem.

Metro je tu pro Indii typicky plné paradoxů - stěny ve vestibulu i na nástupištích jsou do dvou třetin obložené překrásnou žulou, nad ní je po zdi porůznu vedená změť elektrických drátů a kabelů.

Fronta na žetony, umožňující průchod přes turnikety, trvala na dvacet minut. U turniketů následovala za asistence strážce ozbrojeného samopalem kontrola tašek.

Vagóny vlaků jsou průchozí, mají zamřížovaná okna a poněkud to v nich…ehm…páchne.

Kupodivu nebylo úplně narváno.

Stáli jsme uprostřed uličky a drželi se navzájem, protože metro tedy rozhodně nejelo moc plynule. Do stanic dojíždělo cukaně, řidiči se často nepovedlo zastavit tak, aby mu zadní vagón nezůstal ještě v tunelu.

Na konečné, pojmenované hrozivě DUM DUM, jsme vystoupili a uzounkou uličkou, zúženou ještě na zemi sedícími prodavači ovoce a zeleniny, jsme se prodírali davem k taxíkům.

Taxikář na náš dotaz po ceně jízdného nasadil obrovskou sumu, kterou jsme zkušeně srazili na polovinu. A pak jsme usedli do stařičkého žlutého Ambassadoru Classic ze začátku padesátých let a na prosezených sedadlech jsme podnikli divokou jízdu prašnými děravými silnicemi mezi podobně starými hrůzami.. řidič hnal auto jako zdutou kozu, takže jsme každou díru v silnici odskákali…hlavy otlučené, žaludky na vodě.

Ulice lemovaly opět barabizny a krámky, všude plno lidí, psů, krav.

Komplex věžáků, kde bydlel Karlův kolega, stál vedle krásného čistého nákupního centra.

Ačkoliv nejsem zrovna radostná nákupčí, tentokrát jsem si s rozkoší prošla čisté upravené obchody, příjemné kavárničky a cukrárny, zatímco Karel se Zuzkou obědvali v čínské restauraci.

Karlův kolega nás vyzvedl a odvedl k sobě do bytu v jednom z věžáků.

Byl to poměrně velký byt. Kromě kuchyně měl obývák, dvě ložnice a dvě koupelny se záchodem.

Balkónky u každého pokoje byly pro obrovskou prašnost zcela nepoužitelné - přes vrstvu prachu nebylo možné vidět jejich podlahu.

V celém bytě byly mramorové podlahy. Byt byl příjemný, světlý. Zeptali jsme se na cenu nájmu a byl o dvě třetiny levnější, než co platil manžel v hotelu.

Zpátky do hotelu jsme jeli celou cestu taxíkem - jízdu kalkatským metrem jsme podstoupit odmítli. Jednou fakt stačilo.

P. S. Dneska jsem v záchodě našeho luxusního hotelu Oberoi opět spatřila švába. Asi tu mají domovské právo. Jako jeho předchůdce se projel se vodním tobogánem.

19. 12. 2011 Kalkata

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám