Hlavní obsah
Aktuální dění

Kumulace funkcí? Ministerstvo vnitra za ni navrhuje odměny ještě zvýšit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mufid Majnun / Unsplash

Zatímco se lidé bouří nad kumulací funkcí nových radních Prahy, Ministerstvo vnitra navrhuje změnu zákona, která by přidala kumulujícím politikům ještě víc peněz. Podle něj by totiž mohli dostávat dvojnásobek současné odměny za výkon svých funkcí.

Článek

Momentálně mají politici, kteří zároveň působí jako členové parlamentu, primátoři, starostové nebo hejtmani, omezenou maximální výši odměny za uvolněnou funkci na 0.4 násobek stanovené částky. Nový návrh zákona o obcích zvyšuje limit na 0.6 násobek odměny.

Foto: Michal Berg

Snímek obrazovky 2023-02-13 v 11.39.46

Navzdory omezení někteří zákonodárci našli způsob, jak ho obejít a získat více peněz. Jako příklad můžeme uvést senátora a starostu Vsetína Jiřího Čunka. Jako uvolněný starosta Vsetína a senátor by měl nárok na 0.4 násobek platu starosty, nechal se ale zvolit jako neuvolněný a tam se limit neuplatňuje. Reálně má tak za starostování 56 tisíc namísto 37, které by měl mít.

Napravit toto obcházení by ale bylo žádoucí nikoli zvýšením limitu, ale naopak jeho snížením pro všechny zákonodárce - i ty, co jsou pro svou funkci v samosprávě neuvolnění.

Zákon také nově navrhuje, aby bylo možné poskytnout příspěvek na penzijní připojištění i neuvolněným zastupitelům, přestože důvodová zpráva uvádí, že provedená analýza potřebnost tohoto kroku neprokázala. Zatímco u uvolněných starostů to dává nějaký smysl, protože mají funkci jako hlavní zaměstnání a podobné příspěvky jsou v pracovním poměru běžné, u neuvolněných to žádný smysl nedává. Těm má penzijní připojištění hradit jejich zaměstnavatel.

V současné době je v parlamentu zhruba 50 poslanců a senátorů, kteří mají souběh dvou funkcí, tedy zejména jako starostové, primátoři nebo hejtmani. Tento souběh se týká většiny stran, například jen v Senátu deseti zástupců ODS, 3 zástupců STANu nebo 2 TOP 09. Někteří, jak již bylo uvedeno, vykonávají funkci v samosprávě jako neuvolněnou, což ale paradoxně může vést k tomu, že mají odměny vyšší.

Další návrhy zákona už problematické nejsou, byť je v dnešní ekonomické situaci trochu trapné, že budeme mít dříve automatickou valorizaci odměn starostů, primátorů a zastupitelů, než automatickou valorizaci rodičovského příspěvku. Odměna komunálních politiků se má nově automaticky zvyšovat podle průměrné mzdy v hospodářství.

Autor článku Michal Berg je spolupředsedou Strany zelených. Sledovat jej můžete na twitteru @michalberg, na Facebooku nebo mu můžete napsat na michal.berg@zeleni.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz