Hlavní obsah
Lidé a společnost

Od Ivany Trumpové po hazardního magnáta: bizarní příběh areálu na Všemině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Berg

Podívejme se na výlet do areálu na Všemině, součásti někdejšího JZD Slušovice. Trump se tu potkal s Františkem Čubou a Ivo Valenta zde udělal zásadní kariérní změnu z číšníka na hazardního magnáta.

Článek

Minulý týden jsme se s rodinou zajeli koupat k přehradě nad obcí Všemina, na půl cestě mezi Zlínem a Vsetínem. „Areál zdraví“, tedy malou přehradu, hotel a horskou kolibu postavilo JZD Slušovice v letech 1984-86 jako místo pro pořádání kongresů a ubytování hostů družstva v čisté přírodě.

Foto: Michal Berg

Areál zdraví Všemina

Je docela známo, že do Slušovic vede z hlavní silnice na Zlín cca 6 km čtyřproudé silnice, místními zvaná dálnice. Málo se ví, že ze Slušovic do Všeminy vede asi nejširší silnice třetí třídy v Evropě. Po 12 metrů široké silnici měli hosté opravdu pohodlný příjezd.

Foto: Michal Berg

Silnice ze Slušovic do Všeminy

Tvůrcem hotelu na Všemině je Šebestián Zelina, dvorní architekt JZD Slušovice a dalších ikonických staveb osmdesátých let ve Slušovicích i ve Zlíně. Restaurace aktuálně nefunguje, z hotelu jsou apartmány, lehce bizarní je před budovou vystavený zasklený Rolls Royce.

Foto: Archiv

Stavba Šebestiána Zeliny na dostihovém závodišti ve Slušovicích

Součástí areálu byla i vyhlášená Koliba, cca 1.5 kilometrů nad hotelem. Ještě v roce 2003 byla v provozu, jak ukazují tyto 19 let staré webové stránky: http://penzion.koliba.sweb.cz/. Dříve vyhlášená chata s bazénem je nyní ruina, používá se na paintball.

Foto: Archiv

Koliba Všemina

A zde se dostáváme k Donaldu Trumpovi. Jeho bývalá manželka Ivana, která před rokem zemřela, pocházela ze Zlína. Je známo, že Trump navštívil v roce 1990 Zlín na pohřeb svého tchána. Málo se ale ví, že nocovali ve Všemině, rekreačním areálu JZD Slušovice, právě v Kolibě.

Foto: Archiv

Donald Trump a Ivana Trumpová ve Zlíně

V knize o Slušovicích její autor Karel Nedbálek vzpomíná historku, jak údajně Trumpová řekla Donaldovi, že Koliba patří její rodině a Trump v ní vítal předsedu Čubu jako svého hosta. Těžko říct, ale u Trumpa se dá věřit všemu.

A byl to právě Ivo Valenta, kdo na Kolibě získával své první ostruhy v gastru. Podle knihy Trumpa obsluhoval a Trumpovou manželkou se inspiroval k hazardnímu byzynysu. Z pingla se stal za pár let miliardář.

Foto: Aha.cz

O Trumpovi v knize

Zpátky k přehradě: doba největší slávy je pryč, nyní je alespoň možné is objednat služby lanového centra a koupání vylepšuje stánek mladé dvojice ze Zlína. Voda bývá teplá, protože přehrada je mělká, občas ale zároveň trochu zabahněná.

Nejradši to tady mám v podvečer. Nad hladinou se nese hlas už jen pár koupajících se lidí, areál je otevřený směrem k zapadajícímu slunci a ležet na trávě a číst knížku je pro mě představa ideálního relaxu. Nevybrali si tehdy slušovičtí to místo špatně. Až budete mít cestu, zajeďte se na toto místo s lehce bizarní historií podívat.

P.S.: Donald Trump nebyl vrcholem bizáru ve Slušovicích. Podívejte se na záznam „revuálního večera Jedeme dál“, kde se v areálu na Všemině sešla v roce 1988 špička tehdejší pop music, sportu i papalášů. Neuvěříte vlastním očím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Ivo Valenta

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz