Hlavní obsah
Názory a úvahy

Petru Fialovi s Ukrajinou pomůže už jen Marek Prchal

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: unsplash.com

To, že premiér neoblíbené vlády podporu Ukrajiny komunikuje výrazně spojenou se svým jménem, je velké riziko. Podpora Ukrajiny má být věcí celé společnosti, ne osobní PR premiéra. Dá se to ale napravit. Třeba tím, že si vláda najme Marka Prchala.

Článek

Nejdřív sonda do duše národa: Nahrál jsem video, ve kterém podporuji Ukrajinu, ale jsem kritický k vládě. Na tiktoku má 700+ komentářů, ze kterých je zjevné, že pro mnoho lidí podpora Ukrajiny = podpora vlády.

V čem je to riziko? Že na rozdíl od jiných zemí, kde se za podporu Ukrajiny dokáží postavit vláda i opozice (jako třeba ve Finsku), se u nás může podobně jako na Slovensku stát, že pokud tahle vláda skončí, skončí i naše podpora Ukrajině. A ta komunikace tomu dost pomáhá.

Ano, za to že máme populistickou opozici, za to úplně nemůže. Ale za to jak komunikuje k veřejnosti může. Mluvilo se o tom, že vláda zřídila oddělení strategické komunikace a že to má být priorita. V tématu Ukrajiny ale žádnou strategickou komunikaci nevidíme, jen osobní PR premiéra.

Je zjevné, že s délkou konfliktu podpora Ukrajiny mezi obyvatelstvem padá. Bylo by to přirozené i bez aktivního zapojení dezinformátorů. Ale určitě je možné tuto s touto podporou aktivní komunikací i aktivní politikou v Česku pracovat.

Žádná země nemá možnost dlouhodobě udržet podporu Ukrajině, pokud se proti ní postaví většina obyvatelstva. A zatímco třeba v Polsku výměna vlády změnu podpory Ukrajině neznamenala, u nás to velmi hrozí.

A proč ten Prchal? Za svou kariéru v ANO pomáhal opravdu hrůzným věcem. Brzy vydá knihu, ve které se tím bude chlubit. To ale samozřejmě není vykoupení. Tím by mohlo být až něco stejně intenzivního na „správné straně“. Třeba pomoc Ukrajině.

Samozřejmě, ega budou stát v cestě, ale chtěl jsem to položit na stůl jako metaforu. Jako ukázku, že Ukrajina je na tom opravdu špatně, že tam denně umírají další lidé a že při snaze jim pomoci je potřeba opustit stranické linie, jinak to nemusí dopadnout dobře.

My to pod nějakou další populistickou vládou zase nějak přežijeme. Pokud ale takových vlád začne v Evropě přibývat, přežije to Ukrajina?

Autor článku je spolupředseda Strany zelených. Můžete mu napsat na michal.berg@zeleni.cz

Photo by Chuko Cribb on Unsplash

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz