Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pitná voda na nádraží? Bez chytrého mobilu na ni zapomeňte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva.com / zakoupená licence

Řešení pro vodu na nádraží ve Velké Británii.

Dostupná voda na nádražích? Super. Aha, jen pro lidi s aplikací v mobilu…

Článek

Správa železnic bude instalovat automaty, ze kterých si člověk bude moci naplnit zdarma půl litru vody - ale jen pouze pokud si stáhne aplikaci startupu Lokni.

Já jsem všemi deseti pro inovace a nové technologie. Rychlovlaky, jízdenky v mobilu, wifi připojení na nádraží i ve vlaku, všechno. A taky jsem pro omezování jednorázového plastu, samozřejmě .

Ale aby si člověk mohl natočit půl litru vody jen s aplikací, to je prostě úplně slepá cesta. Možná ještě lépe zaslepená než slepá. Zaslepeně nevidící všechny nevýhody, které tohle řešení má.

Voda pouze s aplikací vytváří zbytečné překážky pro velké skupiny lidí: lidi bez chytrého mobilu (což jsou mnohdy starší nebo chudší lidé), ale také pro mladší děti. Pro cizince nebo pro náhodné cestující - kteří mobil mají, ale kvůli troše vody si nebudou instalovat aplikaci.

Ale i pokud smartphone máte, může se vám třeba po cestě vybít nebo člověk zrovna nemá data a na nádraží není wifi. Nebo nechce poskytovat přístup ke svým datům další společnosti nebo spěcháte a stahování vás zdrží. Nebo prostě zrovna byste užili více než půl litru, protože se vaše dítě zapatlalo zmrzlinou nebo máte větší lahev.

Podle Správy železnic nepatří klasická veřejná pítka nepatří k preferovaným zdrojům pitné vody, především z důvodu jejich hygieničnosti. Může být. Ale příklady z jiných zemí ukazují, že je možné udělat automaty na naplnění lahví, které hygienické problémy nemají.

Voda má být dostupná všem. Zvláště pokud neustále rostou teploty a cestování ve vedrech je náročné, zejména pro starší lidi, lidi se zdravotními potíži nebo malé děti. Dostupná s co možná nejmenšími bariérami.

Jinde to jde - podívejte se na příklady z Nizozemí, Švýcarska nebo Británie. Tam všude jsou ve veřejných prostorech jako jsou nádraží instalována moderní pítka, ve kterých je možné si vodu napustit. Bez aplikace, jen stiskem tlačítka.

Já nemám nic proti tomu, když si služby tohoto startupu objedná firma do svých prostor a přeju jim hodně štěstí v tomto byznyse. Jsem ale hodně proti tomu, abychom tohle považovali za normu u služeb ve veřejném prostoru.

Vyzval jsem Správu železnic a jejího ředitele Jiřího Svobodu, aby tento, byť dobře míněný projekt, přehodnotila. Aby hledala řešení, které nebude bariérové, které bude možné instalovat rychle na velké množství nádraží a které udělá cestování příjemnější opravdu všem lidem.

A k této výzvě se můžete přidat taky podpisem petice, najdete ji na https://bit.ly/voda-bez-aplikace.

Autor článku je spolupředseda Strany zelených. Napsat mu můžete na michal.berg@zeleni.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz