Hlavní obsah
Právo a státní správa

Unucka se vysmíval lidem v nájmu, pak se přiznal k machinacemi se zakázkami. Hrozí mu deset let

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Poláček, Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Docela mě překvapilo, jak málo pozornosti v celostátních médiích získala zpráva, že bývalý náměstek moravskoslezského hejtmana za ODS Jakub Unucka byl nejen že obviněn z korupce, ale že se ke korupčnímu jednání přiznal.

Článek

Unucka se sice snažil tvářit jako moderní ODS, měl v kolem sebe buzzwordy jako „smart region“, ale ve skutečnosti to stále byl jen starý dobrý pokrytecký odeesák, který celou klimatickou vědu označuje za neomarxismus a přes všechno antibabišovství ODS dělal náměstka všem hejtmanům za ANO, kteří se v kraji za poslední roky vystřídali. No a stranu Marine Le Pen ve Francii nazval „trochu hnědou, ale v podstatě normální politickou stranu“.

Kdysi například napsal tohle o nájemním bydlení: „Nájemní bydlení je levičácký způsob jak udělat lidi závislým na státu. Nemáš nemovitost, kterou prodáš na důchod? Budeš volit levici, aby zdanila ty, co si naspořili na byt/dům abys měl státní důchod. Cesta do pekla socialismu.“

Tento pohled na „peklo socialismu“ mu ale nijak nevadilo o chvíli později, kdy odhlasoval půlmilionovou dotaci sám pro své podnikání (po veřejném tlaku žádost stáhl).

Unucka se vyznamenal také při jiném rozdělování peněz: Transparency International našlo v pravidlech transformačních fondů korupční rizika. Unucka ve svém komentáři na twitteru označil tyto obavy za „šílené“ a poslal protikorupční organizaci na policii.

Ten tweet je přitom zhruba z doby, kdy podle obvinění korupčně ovlivňoval jiné veřejné zakázky a za to mu teď hrozí až deset let, a ke kterému se Unucka přiznal. Skvělé načasování, byť nakonec na té policii skončil on a nikoli protikorupční experti.

Jak navíc zjistila ostravská MF Dnes, ty zakázky mohly souviset i s financováním krajské volební kampaně ODS v roce 2020. Agentura Marvio se v roce 2020 podílela na předvolební kampani ODS v Moravskoslezském kraji. A hned po volbách se jim začalo velmi dařit u jednoho klienta: organizace Moravskoslezské energetické centrum. Agentura uzavřela od roku 2020 celkem šest smluv, převážně na internetové a reklamní služby za zhruba šest milionů korun. A právě Moravskoslezské energetické centrum bylo organizací, kde Unucka a spol. manipulovali veřejnými zakázkami. Agentura navíc dostávala zakázky na činnosti, kterým se vůbec neměla věnovat, jako je čištění propustků u krajské Správy silnic.

Je překvapivé, že okolo této kauzy vysoce postaveného krajského politika je v celostátních médiích klid a věnují se mu pouze regionální média. Porovnejme si pokrytí této kauzy například s Dozimetrem nebo kauzami ANO v Ústeckém kraji. Je to tím, že ODS je nedotknutelná, nebo je to prostě do Ostravy daleko? Mám za to, že i lidé v Moravskoslezském kraji si zaslouží, aby se po celém Česku vědělo o tom, kdo rozkrádá jejich peníze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz