Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Rozpálená města: více než 50 stupňů mají nejen chodníky a lavičky, ale i trávník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Berg

Naše města jsou v těchto dnech rozpálená více než kdy jindy. Změřili jsme teploty na konkrétních površích a některá data jsou velmi překvapivá.

Článek

Měření proběhlo v neděli 9. července okolo poledne, použit byl infračervený teploměr Benetech GM320, který si můžete za několik stokorun pořídit i pro vaše měření. Měření probíhalo v centru města Vsetína.

Vůbec nejvyšší teploty dosáhly tmavé plochy u náměstí Svobody - až přes 54 stupňů celsia. Jedná se o širokou asfaltovou plochu, kterou jen tu a tam přerušují kruhy z bílých kamínků. Pouhá změna povrchu může znamenat pokles teploty o více než 10 stupňů: u světlé dlažba na stejném náměstí ukazoval teploměr „pouze“ 41 stupňů. Z toho vyplývá, že stavební úřady by vůbec nikde neměly povolovat tmavé plochy.

Foto: Michal Berg

Teplota na náměstí

Zarážející je i to, že teplotu přes 50 stupňů měl i vyschlý trávník na náměstí Svobody -> o trávníky je potřeba pečovat, jinak příliš nepomohou. Nebo spíš vůbec. Podobně horká byla i dřevěná lavička tamtéž. Nezakryté lavičky tak příliš pro oddych v tomto vedru sloužit nebudou.

Foto: Michal Berg

Teplota na náměstí

V nedalekém parku má pak chodník na slunci jen 35 stupňů. Je tak zjevné, že prostá přítomnost stromů v okolí tak ochlazuje prostor, i když není plocha přímo ve stínu. Trávník ve stínu pak má už příjemných 25 stupňů. Každý strom tak ve městě jen svou přítomností značně ochlazuje své okolí. Vzrostlý, vodou dobře zásobený strom může během jednoho dne odpařit až 400 litrů vody, a z ovzduší tak odčerpá téměř 280 kWh tepelné energie.

Foto: Michal Berg

Teplota v parku

Pro srovnání, povrch tmavého auta měl až 66 stupňů. Stavby ve veřejném prostoru by tak tmavé kovové prvky neměly vůbec obsahovat, ale pokud je mají, tak by měly být doplněny např. popínavou zelení.

Foto: Michal Berg

Teplota kapoty auta

Rekapitulace naměřených teplot:

  • Tmavá plocha náměstí: 54
  • Dřevěná lavička na náměstí: 54
  • Vyschlý trávník na náměstí: 54
  • Šedá dlažba náměstí: 41
  • Chodník v parku na slunci: 35
  • Trávník v parku ve stínu: 25

Z těchto čísel vyplývá jasná věc - rozpálené město je potřeba chladit a dělat pohyb v něm snesitelnější. Bohužel, mnohá města u nás v tomto směru moc nedělají. Přitom máme mnoho skvělých příkladů, jak města chladit:

  • Vodní prvky, pítka a mlžítka v ulicích
  • Více zeleně a lepší péči o ni
  • Zastínění dětských hřišť a pískovišť
  • Vodní prvky na dětská hřiště
  • Zatravňovací plochy, zejména parkovací místa
  • Popínavé rostliny v ulicích a na sloupech

Autor je spolupředsedou Strany zelených. Napsat mu můžete na michal.berg@zeleni.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz