Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zbohatlíci v kokpitech: nová data o tom, jak soukromé lety ničí klima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Yaroslav Muzychenko un Unsplash

Letěli jste někdy soukromým tryskáčem? Asi ne, jako drtivá většina lidí. Přesto tento způsob dopravy neustále roste. V roce 2022 se uskutečnilo v Evropě 572 tisíc letů. To znamená tolik skleníkových plynů jako vyprodukuje půl milionu Evropanů za rok.

Článek

Soukromé lety jsou klimaticky zdaleka nejškodlivější způsob dopravy. Na dopravu jednoho pasažéra na jeden kilometr vypustí až 50× více emisí než vlak. Čím kratší let, tím navíc škodlivější, protože vzlet a přistání znamená emise navíc.

A zatímco miliony lidí trpí dopady změn klimatu a další lidé se obávají nákladů, které jim přinese snižování emisí, hrstka lidí využívající soukromé lety se jen směje.

 Nejvíce se takto létá ve Velké Británii, Francii a Německu, nejoblíbenější letiště jsou Nice, Paříž a Ženeva.

Oblíbenost Nice na Azurovém pobřeží ukazuje, že se jedná z velké části o lety k moři a nikoli za neodkladným byznysem. (Pokud je vůbec možné v dnešní době považovat jakýkoli byznys za neodkladný).

Podle studie thinktanku CE Delft pro Greenpeace počet letů stále roste - mezi lety 2021 a 2022 o 63 %. Více než polovina takových letů je na vzdálenost kratší než 750 km a 15 % jsou kratší než 250 km.

Jak je to v Česku? Studie uvádí 7438 letů v roce 2022, to tvoří 1.3 % všech evropských soukromých letů, ale více než 5.4 % emisí - tady vidíme, že české lety jsou ultrakrátké a čím kratší let, tím vyšší emisní náročnost na jednu cestu

Nejčastější linky jsou Praha - Londýn, Praha - Ostrava a Praha - Bratislava. Nejkratší české linky jsou pak Praha - Pardubice nebo Brno - Uherské Hradiště.

Jedna cesta soukromým letadlem na těch 55 km z Brna na Slovácko vyprodukuje 300× více emisí než cesta běžným autem!

Klimatická spravedlnost znamená, že právě tyto emise musíme zpoplatnit. Nejškodlivější lety na nejkratší vzdálenosti je potřeba zrušit úplně, až na výjimky v podobě zdravotních či podobných urgentních přeprav. A potřebujeme daň na letecký benzin v celé EU.

A samozřejmě potřebujeme budovat ekologické alternativy letecké dopravě: rychlá spojení mezi evropskými zeměmi a regiony tam, kde zatím chybí, nebo pro delší tratě nová spojení moderními nočními vlaky.

Milionáři a byznysmeni, létající soukromými tryskáči, budou jednou považováni za největší škůdce a znečišťovatele planety. Čím dříve se tak stane, tím líp pro nás všechny ostatní.

Autor článku Michal Berg je spolupředsedou Strany zelených. Můžete mu napsat na michal.berg@zeleni.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Private jet

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz