Hlavní obsah
Názory a úvahy

Násilí v Česku graduje. Stávají se z nás takoví normální zabijáci?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Jen co jsem zveřejnil článek o rostoucím násilí, pár hodin na to celým Českem otřásl případ brutální vraždy mladé lékařky.

Článek

Z té je podezřelý uznávaný primář interního oddělení v domažlické nemocnici, který po bestiálním činu odjel za svou známou, aby ji zneužíl a pokusil se ji uškrtit. Ženě se naštěstí podařilo přežít. Podezřelý se pak neúspěšně pokusil o sebevraždu.

Ten, kdo nechápe, proč je rostoucí násilí, krutost a agresivita hrozbou, pravděpodobně nechápe skoro nic, a nemá cenu mu to ani vysvětlovat. Těm, kteří násilí za problém považují a jeho zvýšenou míru vnímají, také nejspíš nic vysvětlovat netřeba. Tento text je tedy ponejvíce určen těm, kteří připouštějí, že násilí problém představuje, jenže ho v abnormální míře nepozorují, popřípadě si jej z neznámých důvodů nepřipouštějí. Zejména těmto lidem bych chtěl svým článkem poněkud otevřít jejich nezdravě přimhouřené oči.

Jak nebo čím bych jejich vcelku zakalený zrak rád zbystřil? Například pomocí dnešní zprávy o tom, že v Rakousku vyšetřují šokující případ násilí na základní škole, kde šestiletý chlapec brutálně zmlátil učitelku a spolužačku. Něco podobného už se stalo i u nás a vůbec nepochybuji o tom, že se to ještě několikrát stane. Věk rakouského násilníka je ale opravdu šílený.

Čím dalším chci pomoci zaslepeným? Tak třeba nedávnou zprávou o tom, jak se dva žáci druhého stupně ZŠ pohádali a jeden druhého bodl nůžkami do zátylku. Zraněného odvezla záchranka do nemocnice a na místě zasahovali policisté.

A čím ještě? Tak tedy do třetice případ téměř bezdůvodného brutálního násilí z poslední doby: Muž bez jakékoliv předchozí rozepře udeřil poškozeného pěstí do obličeje a ten po nečekaném ataku upadl na záda, praštil se do hlavy a nyní má kvůli tomu trvale poškozené zdraví a kvalitu života. Agresor dostal od soudu pouze podmínku a musí zaplatit náhradu škody.

Přijde vám tohle normální? Starší ročníky nad něčím takovým jen nechápavě kroutí hlavou. Ani ve snu by je nenapadlo, že by byl někdo schopen zabíjet pouze kvůli tomu, že někdo jiný omylem zaparkoval na cizím pozemku. S takovou tady za chvíli budeme mít násilnou kriminalitu jak v Jihoafrické republice, kterou tam svého času „vyučoval“ všehoschopný „kantor“ Radovan Krejčíř.

Myslíte, že ten případ z Rakouska se nás netýká, protože tam přece útočil chlapec s přistěhovaleckými kořeny a u nás moc problémových imigrantů nemáme? Ale o kořeny třeba vůbec nešlo, možná jde hlavně o to, že dnešní děti jsou (v zemích jako je ta naše) scestnou výchovou kormidlováni k neposlušnosti a nerespektování pravidel a autorit. A toto jsou výsledky a takhle to potom dopadá.

To už nejsou „jen“ ojedinělé, politováníhodné skutky, které „se v našem ústavu stávají maximálně jednou za deset let“. V českém „ústavu“ se brutální a téměř bezdůvodné násilí odehrává skoro každý týden. Chcete důkaz? Tak tady jsem vám ho ofotil. A příště vám ho klidně ofotím zas. Je to screen z hlavní strany Seznamu z 15. října. V sekci Novinky, kde se v danou chvíli nacházelo osm zpráv, jsme si mohli přečíst toto:

Novorozence do kontejneru v Ústí nad Labem odložila 19letá žena

Mladistvý chlapec u Kladna spáchal sebevraždu. Zastřelil se

Středoškolák v Brně brutálně zavraždil muže. Zasadil mu 60 bodnořezných ran

Muž ve Frýdku-Místku ubodal kvůli rozchodu mladou ženu, poté spáchal sebevraždu

Foto: Michal Pohanka

Čtyři zprávy z osmi referují o násilí spáchaném na sobě, nebo na druhých. Výjimečně špatný den, říkáte si? No když myslíte… Ale těch výjimečně špatných dní bývá poslední dobou už jaksi moc, ne? Nemůžu si pomoct, ale zdá se mi, že lidem začíná solidně hrabat. Podobnými screeny bych vás mohl zásobovat povážlivě často.

Žiju teď na Prostějovsku a kousek odsud se nachází Kostelec na Hané. Je to pár let, co tam mladý muž vyvraždil téměř celou svou nejbližší rodinu. Dostal doživotí.

Já vím, že některým z vás je to jedno, protože prosedíte celý den doma u počítače, kam na vás nikdo nemůže (abyste se ale brzy nedivili), avšak věřte mi, že změníte názor, až někdy taky vytáhnete paty z baráku.

Třeba si takhle normálně vyjedete na houby, jenže domů už se nevrátíte, protože jste někde na lesní cestě špatně zaparkovali a tím jste komusi šlápli na kuří oko, takže vás ten kdosi bodne do srdce jako tento 74letý senior. Nebo si takhle normálně v klidu a hezky žijete, máte vysokoškolský titul, prestižní zaměstnání lékařky, bavíte se, opájíte se mládím, požíváte úctu společnosti a najednou vám u dveří zazvoní vážený pan primář, ke kterému chováte maximální důvěru. Bohužel ale netušíte, že bývalému kolegovi nečekaně hráblo a přišel vás umlátit sekerou.

Lidé, co všechnu tu hrůzu, která se kolem nás děje, ignorují, se nepřímo stávají spoluzodpovědnými za bujení zla. Jestliže budeme lhostejní, nedivme se, že nás budou druzí ignorovat, až sami budeme volat o pomoc. Stáváme se vůči krutosti, bezohlednosti a násilí otupělými a mentálně imunními a to je příšerné. A taky nebezpečné. Protože násilí plodí násilí.

Zdroj:

https://www.extra.cz/zpravy-pozadi-bestialni-vrazdy-na-plzensku-primar-zabil-sekerou-dceru-sveho-kolegy-mel-s-ni-mit-pomer-ee2d8#utm_content=trendingnews&utm_term=Prim%C3%A1%C5%99%20doma%C5%BElick%C3%A9%20nemocnice&utm_medium=hint&utm_source=m.search.seznam.cz

https://www.idnes.cz/praha/zpravy/zakladni-skola-zaci-deti-praha-napadeni-incident-zraneni.A241017_124050_praha-zpravy_ikro

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-prvnak-v-rakouske-skole-brutalne-zmlatil-ucitelku-40494010#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

https://tachovsky.denik.cz/krimi/vrazda-tachovsko-napadeni-muz-stredniho-veku-zraneni-smrt.html

https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/kostelec-na-hane-trojnasobna-vrazda-rodina-noze-rozsudek.A230405_095552_olomouc-zpravy_stk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz