Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Muži po rozvodu nezřídka končívají jako dezoláti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Borec o tom zatím ještě neví, ale brzy z něj nejspíš bude troska

Je načase si to přiznat. Muži jsou rozvodem biti jako psi a v nemálo případech končí jako vyložené trosky. Alkoholici, gambleři, nebo i psychiatričtí pacienti. Protože téměř ze dne na den přijdou o všechno.

Článek

A to je těžká darda, která otřese mužovou psychikou i jeho existenční situací natolik, že někteří chlapi to prostě neunesou a dostanou se na šikmou plochu. Sami navíc neumějí žít. Nemají pro koho.

Zatímco žena si půdu pro rozvod pečlivě připravuje dlouho předem, nicnetušící muž se náhle ocitá ve velkém průšvihu. V Česku podávájí žádost o rozvod v 67 procentech ženy a většinou to dopadne tak, že jim připadnou děti i bydlení. Je to tedy muž, kdo musí odejít z domova, a tím pádem ztratí vlastně všechno. Ženu, děti, rodinu, domov a časem i zdraví.

Zatímco žena je ráda, že se zbavila smradlavého otravného chlapa ve vytahaných trenkách, a má konečně klid a určitou životní úroveň, kterou se svým mužem za léta soužití vybudovali, chlap začíná takzvaně od píky. Zhroutí se mu celý svět a ještě musí navrch platit alimenty.

Pro ženu se nic moc nezmění, a když, tak spíše k lepšímu. Konečně ji nikdo neomezuje, nikdo jí do ničeho nekecá a nikdo ji neotravuje, když ji bolí hlava.

Ve stejné době chudák chlap hledá předražený pronájem neútulné garsonky, která mu domov nepřipomíná ani omylem, a přemýšlí, proč se to všecko stalo, a kde udělal chybu. Po příchodu z práce mezi čtyři holé stěny nemá co dělat, a tak ředí svůj žal skleničkou něčeho ostřejšího, později lahvinkou. Místo aby psal s dětmi domácí úkoly, nebo aby pomáhal manželce s vařením, je naprosto plonkový a bezradný. Co se životem? Co s volným časem? Ekonomická situace jde do kopru, jelikož ve dvou se to lépe táhne, a muži se ani náhodou nechce každý den vařit pro jednoho, aby ušetřil, pročež si radši zajde na jídlo do hospody, kde jsou aspoň lidi. K jídlu se ale stále častěji připlete i pár piv, která později vyzdívají ještě panáky. A peníze se rozkutálí rychlostí světla. Je čas prodat milovanou kytaru.

Smutek je prevít. Nová žena nebo alespoň utěšitelka nejsou na obzoru, ba ani daleko za ním. Kdo by chtěl ztroskotance oškubaného jak slepice. Nepoužitelného zoufalce, který ani neumí zapnout pračku, a navíc má exekuci na plat v podobě výživného na děti.

Ty ale smí vídat pouze jednou za čtrnáct dní na pár hodin a to ještě jenom tehdy, když s ním bývalá není na kordy a je ochotna mu je vůbec půjčovat.

Dost matek navádí děti proti otcům, aby ony před nimi byly ty nejlepší a tatíci ti zlí. Nebo když si otec přijde pro dítě, matky se kolikrát vymlouvají, že je třeba nemocné a nashle za 14 dní, exíku! Pomsta je sladká.

Exík ani moc netuší, čím tak strašným se provinil, že musí takhle trpět. Bývalou manželku před dětmi nepomlouvá, je to přece jejich máma. Nikoho nezabil ani neokradl, tak co se to proboha děje?! Proč ho bývalá takhle trestá? Jenom za to, že už si po 20 letech neměli co říct? Jenom za to, že už to v posteli dávno neklapalo? Jenom za to, že občas nechal zvednuté prkýnko nebo nádobí v myčce? To není fér! Zvlášť když manželce předloni koupil nový Fiat 500. Kde je nějaký vděk?

Dobře, tak úplný svatoušek zase nebyl, to si přiznejme, a párkrát za manželství mu ujely nohy, třeba na firemním večírku, ale vůbec nic to pro něj neznamenalo. Jednou šel taky vynést koš a vrátil se až za tři dny totálně naplech, ale z toho se taky proboha nestřílí! O rodinu se přece vždycky uměl postarat a ochránit ji. Ženy stejně o svatoušky nestojí a nikdy nestály. Ani kolo by si o ně neopřely, tak je to.

Zničehonic je po všem. Prázdný byt, k večeři houska se salámem a rum s kolou. Není nač se těšit, režim dne se úplně zbortil a novému se nerýsují ani základy. Není důvod ani motivace a veškerá radost je pryč. Všechno najednou ztratilo smysl a význam. První návštěva psychiatra a první antidepresiva a anxiolytika.

Nerozvedení kamarádi nejsou k mání, protože už jsou prostě úplně někde jinde. Jezdí s dětmi a manželkami na dovolené a o víkendech grilují na zahradě v úzkém rodinném kruhu. Někteří rozvedení kamarádi sice k dispozici jsou, ale vesměs jen dezoláti z mokré čtvrti nebo z Tipsportu.

Inzeráty na seznamkách se nechytají. A když už k nějakému tomu rande jednou za uherský rok dojde, objeví se divná žena s pěti dětmi, které povila čtyřem různým partnerům. Dalšímu děcku se prý v osmačtyřiceti letech rozhodně nebrání.

Bývalé koníčky zmizely v čudu, jenže deprese je beztak už tak pokročilá, že každý pokus o jejich oživení by ztroskotal jak Robinson. Zatímco exmanželka má řadu nabídek na nový plnohodnotný vztah, rozvedený muž slaví druhé Vánoce, když si občas vrzne s nějakou třetí ligou. Jednou týdně povinný nedělní oběd u staré mámy (otec je samozřejmě dávno pod drnem), který je plný výčitek a řečí o tom, jak rozvedený syn zklamal na celé čáře a jakou dělá všude ostudu. Neveselý a truchlivý je život průměrného rozvedeného muže.

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-dve-tretiny-zadosti-o-rozvod-podavaji-zeny-87543

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz