Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ledový muž Ötzi je opravdová celebrita mezi mumiemi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Ötzi je i tisíce let po smrti ve skvělé formě

Vysoko v Alpách překvapila jednoho podzimního dne vyčerpaného cestovatele náhlá sněhová bouře. Snažil se ukrýt v průrvě mezi dvěma horskými hřebeny, ale bouře byla nelítostná a on zemřel tam, kde ležel. Zmrznul? Zpočátku si to badatelé mysleli.

Článek

Ledový muž

Toto vše se odehrálo před 5300 lety. Tělo muže pokrýval sníh a po čase je pohltil ledovec. Roky běžely, zimy se střídaly, plynula staletí, egyptská, řecká a římská říše vzkvétaly a zase upadaly. A čas šel dál. Evropu pustošily světové války, ale mrtvý muž stále ležel v ledu.

Teprve mimořádné počasí v létě roku 1991 jeho tělo vydalo náhodou světu. Tehdy dva němečtí horolezci ve výšce tří tisíc metrů v nepřístupné části Alp blízko rakousko-italské hranice objevili tělo. Díky mimořádné bouři na saharské poušti v březnu toho roku vítr unášel mračna prachu přes Alpy. Temný prach absorboval sluneční světlo a způsobil, že led roztál víc než obvykle. Na místo pochopitelně dorazila policie a soudní znalci, kteří tělo vysekali z ledovce a vrtulníkem dopravili do Innsbrucku k prozkoumání.

Tam vědci určili jeho stáří. Ukázalo se, že ledový muž, kterému se začalo říkat Ötzi (byl nalezen v Ötztalských Alpách) zemřel mezi lety 3350 a 3100 př. Kr. Stal se nejstarší dokonale zachovanou mumií na světě. Spolu s ním se našlo asi 70 předmětů, které měl u sebe, než zemřel.

Jeho nástroje

Některé z těchto předmětů jsou pozoruhodné – hlavně se jedná o luk a kožený toulec s dvanácti ručně vyrobenými šípy. Jeho sekyra by byla typickým výrobkem doby bronzové, ale ukázalo se, že je měděná. Je z doby mnohem starší.

Kým byl ledový muž?

Měřil mezi 157 - 165 cm, vážil asi 50 kg a jeho věk se odhaduje na 45 let. A měl na sobě několik zvláštních tetování, přesněji řečeno 61. Tato tetování byla vytvořena z pigmentu vyrobeného z popelu nebo ze sazí. Nedávný výzkum archeologických nálezů starověkého tetování potvrzuje, že Ötzi je nejstarší doposud objevená tetovaná lidská mumie.

Foto: Pixabay.com

Ötzi zaživa - pravděpodobně vypadal nějak takto

Do hor byl dobře oblečen, měl na sobě sešívaný kožený oděv a boty vycpané trávou, aby byly teplejší. Kromě sekyrky a luku se šípy si nesl v koženém vaku pazourkové dláto, to nejspíš sloužilo k rozdělání ohně. Co takto vystrojen dělal tak vysoko v horách?

Jeho tělo a předměty jsou vystaveny v Jihotyrolském archeologickém muzeu v Bolzanu. Víme, co jedl před smrtí – maso z kozorožce a bylinkový chleba, obojí s kořínky.

Příčina smrti

Zpočátku, jak již bylo uvedeno, se věřilo, že umrzl. Ovšem další výzkumy prokázaly, že měl v době úmrtí v levém rameni uvízlý hrot šípu, na jeho těle byly při detailním zkoumání nalezeny podlitiny a řezy na rukou a hrudníku. Předpokládá se, že Ötzi vykrvácel poté, co šíp rozbil lopatku a poškodil velké cévy.

O Ötzim vyšel román Muž z ledovce (1992) a bylo o něm natočeno několik filmů, poslední v roce 2017.

Zdroj:

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/%C3%96tzi

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/pred-32-lety-jsme-nasli-ledoveho-muze-otziho/r~387aa700153911ec8fa20cc47ab5f122/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/nova-analyza-dna-odhalila-skutecny-puvod-oetziho-2605

https://www.stoplusjednicka.cz/nova-analyza-dna-odhalila-ze-ledovy-muz-otzi-vypadal-jinak-nez-jsme-mysleli?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Ötzi

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz