Hlavní obsah
Knihy a literatura

Polák napsal knihu, která ho usvědčila z vraždy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Ta kniha se jmenuje Amok a její autor Krystian Bala. Toho času stále ještě vězeň, před dopadením však úspěšný fotograf a spisovatel.

Článek

Detektivní román Amok v češtině nikdy nevyšel, ačkoliv v Polsku se stal bestsellerem. Trochu se divím, že po něm nějaký domácí nakladatel nesáhl, protože už jen okolnosti jeho vzniku jsou děsivě přitažlivé. Aby vrah detailně popsal svůj zvrhlý čin v románu, to je opravdu morbidně kuriózní. Nebo kuriózně morbidní, jak chcete. Možná případným nakladatelům ve vydání bránily etické důvody, těžko říct.

Kdyby Krystian Bala nebyl knihu napsal, možná by dodnes pobýval na svobodě. Jenže on měl bůhvíproč nutkavou potřebu se o svůj bestiální skutek fikčně podělit, čímž se fakticky vydal do rukou policie a justice. Soud ve Wrocławi ho za vraždu poslal na 25 let do vězení. V dějinách soudnictví i literatury jde o raritní případ.

V roce 2000 žárlivý Bala několik dní mučil obchodníka Dariusze Janiszewského, o kterém si myslel, že je milencem jeho ženy. Tři dny ho týral hladem, pak jej svázal do kozelce a hodil do řeky Odry, kde se Janiszewski utopil. Mrtvé tělo později našli rybáři v jezeře. Policie dlouho nemohla případ rozlousknout.

Případ vraždy byl původně pro nedostatek stop vedoucích k odhalení vraha odložen, když ale v roce 2003 vyšla kriminálka Amok, detektiv Jacek Wroblewski si knihu přečetl a všiml si některých do očí bijících podobností s vraždou Janiszewského. Například hlavní hrdina knihy Chris líčí, jak zavraždil ženu, které svázal ruce za zády a provaz jí omotal kolem krku. Přesně takto byl svázán Dariusz Janiszewski. Muži zákona konečně zavětřili horkou stopu.

Není divu, že v září 2005 byl tehdy jednatřicetiletý Bala zatčen. Při výslechu se k vraždě přiznal, ale vzápětí výpověď odvolal. Policie však měla další důkazy. Bala totiž udělal několik chyb. Největší z nich asi byla, že prodal přes internet mobilní telefon, který patřil zavražděnému podnikateli. Policie navíc zjistila, že vrah podnikateli volal v den, kdy byl unesen. Dalo by se říct, že Bala odvedl tak trochu halaBala práci a ještě si o tom napsal knihu, v níž se drze přiznává.

Soudní psycholog ho sice popsal jako nadprůměrně inteligentního, ale podle některých by spíše aspiroval na vítěze v soutěži o nejhloupějšího zločince, který nechtěně udal sám sebe.

Psychologové dále shledali, že Bala je člověk se silnými sklony k žárlivosti a sadismu, emocionálně nevyrovnaný a dokáže dobře manipulovat s lidmi. Podobné charakteristiky vykazuje i Chris v Amoku. Ke všemu Bala jméno svého hrdiny užíval i jako přezdívku v internetové komunikaci.

„Má dvě tváře. Jednou je klidný a vyrovnaný, ale pak ho ovládne agresivita,“ řekla soudkyně Lidia Hojeńska, která se v odůvodnění rozsudku zmínila o románu.

Po činu vrah - shodně se svým literárním hrdinou - cestoval po celém světě a ze zpráv na internetu průběžně zjišťoval, zda v „jeho“ případu došlo k nějakému posunu.

V roce 2017 byl podle knihy natočen stejnojmenný thriller režisérky Kasiy Adamik v koprodukci Polska, Švédska a Německa. Podle tohoto odkazu Krystian Bala ve vězení pracoval, nebo stále ještě pracuje na svém dalším románu.

Zdroj:

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Krystian_Bala

https://www.idnes.cz/kultura/literatura/polsko-posila-za-mrize-vraha-ktery-svuj-cin-popsal-v-knize.A090513_160913_literatura_efl

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-polsky-spisovatel-odsouzen-za-vrazdu-kterou-popsal-v-knize-40169303

https://www.denik.cz/ze_sveta/vrah20070905.html

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/73676/vrazdil-a-pak-podle-toho-napsal-knihu.html

https://www.criminalelement.com/true-crime-thrusday-krystian-bala-and-truth-laced-fiction-poland-murder-jim-carrey-new-yorker-david-grann/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz