Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč mě děsí zákaz prodeje tabákových výrobků ve Velké Británii aneb Sbohem, svobodo!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Možná si už brzy nezapálíme ani v Česku

Británie sice opustila potápějící se loď Evropské unie už před pár lety, ale asi se jí stýská po unijních zákazech, příkazech, omezeních, nařízeních a regulacích tak moc, že se rozhodla být papežštější než papež. Přinejmenším co se týče kouření.

Článek

Plán, kterým zatím prošel v britské Dolní sněmovně prvním čtením, by fakticky znamenal, že lidé, kterým je v současnosti 15 let a méně, by si v Británii nikdy nemohli legálně koupit cigarety a tabákové výrobky.“

Asi bych tady mohl rozprostřít řadu argumentů PRO nebo PROTI zákazu prodeje tabákových výrobků, ale mě na tomhle problému zajímá vlastně jediná věc: Kam až to může s omezováním svobody zajít. Už teď se totiž ve své zemi cítím jak v kriminále, byť se nás zákaz kouření, respektive prodeje tabákových výrobků, zatím netýká.

Možná ten zákaz vypadá jako bezva nápad, když kouření škodí zdraví, jenže co když vám zítra zakážou bůček? Ten přece taky škodí a obezita je možná větší zabiják než cigarety. Dobře, asi namítnete, že bůček neznečišťuje ovzduší, a kdo ho jí, ubližuje pouze sám sobě. No ano, jenže kvůli tomu napřed musí zemřít prasátko, takže důvod pro zákaz by tu byl. A docela pádný. Krávy zase pšoukají škodlivý metan, čili tlaky na to, aby lidé omezili maso, už tu jsou, a ne že ne. Myslíte, že je zákaz prodeje masa nesmysl, který nikdy nemůže projít? No to jsme si přece o jiných zákazech, které už dávno platí, kdysi mysleli taky.

Budiž, maso by asi fakt neprošlo, tak vymyté mozky zatím ještě nemáme. Tak tedy z jiného soudku, ten je o dost reálnější. Co takhle zákaz alkoholu? To už tady přece bylo a všichni víme, jak to dopadlo. Pilo se ještě víc a akorát na tom vydělali mafiáni. Jak to chodí s nelegálním alkoholem, o tom jsme také měli možnost přesvědčit se, když v roce 2012-13 zemřelo 47 lidí na otravu metanolem, další desítky byly hospitalizovány a byla zavedena částečná prohibice. Hlavní viník celé kauzy sedí na doživotí ve vězení.

Takhle by se postupně dalo zakázat skoro všechno, co nějakým způsobem škodí. Sladké limonády, energy drinky, tučné potraviny obecně, a tak dále. Protože s jídlem roste chuť: Chuť zakazovat, omezovat, svazovat. Na internetu jsem dokonce viděl týpka, který by snad nejradši zakázal i dýchání, protože upozorňoval, že vydechujeme oxid uhličitý, který přece škodí planetě, i Greta to říkala. Mimochodem, viděl jsem i video s Gretou, v němž přiznává, že toho o klimatu mnoho neví.

Oukej, vzduch teda zatím nezakážeme, ale aspoň ho můžeme zdanit. Pro začátek. Později se uvidí. Planeta sice bude zachráněna, ale některé národy vyhynou, poněvadž se uzákazují k smrti. A potom jejich území zaberou jiní lidé, kteří nemají aktuálně v plánu spáchat zákazovou sebevraždu. Popřípadě daňovou sebevraždu typu emisních povolenek nebo povinného ručení na elektrokoloběžky.

Pokud toho tolik zakážeme, co nám pak ze života zbyde? To budeme tuplem viset na počítačích a mobilech a tuplem budeme nervózní a vzteklí a tuplem se budeme ládovat nezdravými potravinami cenově zatíženými zdravotní daní. Z radostí a požitků, které dělají život životem a nikoliv živořením, přežíváním a otročením, nám zbyde nezdaněný sex, ten dosud nikdo nezakázal, zato k němu nově bude potřeba výslovný souhlas. Později možná raději i písemný. Ale beztak dnes lidé o sex nejeví moc zájem. Co se to s námi děje? Chlapci raději masturbují u porna a děvčata pracují na Onlyfans.

Podobně přísný protikuřácký zákon, jaký projednává Británie, přijal před lety i Nový Zéland, ale nová konzervativní vláda ho letos zrušila ještě před tím, než začal platit. Doufejme, že EU a Británie ze zakazovací mánie také někdy vystřízliví, aby se v euroamerickém prostoru zase dalo dýchat. Pokud možno zadarmo.

Zdroj:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-britsti-poslanci-schvalili-jeden-z-nejprisnejsich-protikurackych-zakonu-sveta-250025

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Metanolov%C3%A1_af%C3%A9ra

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz