Hlavní obsah
Lidé a společnost

Přítulné ženy, veselí muži a dost to tu žije. Reportáž z ubytovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

S přítelkyní hledáme nové bydlení a krize mě dočasně vyhnala na ubytovnu. Vzhledem k její právě probíhající rekonstrukci se však jedná spíše o staveniště. A s přihlédnutím k momentálnímu složení hostů jde víceméně o azylový dům.

Článek

V noci se probudím a slyším na záchodě někoho zvracet. Ve dne procházím kolem cizího pokoje a mému sluchu neunikne sladkobolné hekání. Slovy klasika: tatramatky ródeo, zas mieša sa tu s operou.

Tradicí některých bývalých štamgastů ubytovny se stalo, že když je odsud majitel vyhodí pro neplacení či jiné problémy, s oblibou se vracejí za starými známými, kteří je tu nechávají přespat. Vrátného ani recepci tu nevedou a vstup do podniku je možný pouze po telefonické domluvě s majitelem, pročež si sem na vlastní triko chodí, kdo chce, a stal se z toho tady solidní průchoďák. Pan domácí vydá ubytovaným klíče, ale jestli zde hosté nechávají načerno někoho přespat, to už moc neřeší. Pokaždé to praskne víceméně náhodou a provinilec se pak musí odporoučet.

Největší podíl osazenstva ubytovny tvoří Ukrajinky. Momentálně jich zde přebývá asi 12 a stále přibývají. Většina z nich chodí do práce a chovají se v pohodě. Dvě z nich jsou dokonce ještě pohodovější. Obzvláště 32letá pohledná černovláska, která se k nám přistěhovala asi před třemi dny. V rekordní době zdomácněla a rozjíždí mezinárodní družbu. Víte, co dnes řekla jednomu Slovákovi? Že když jí slíbí, že si k ní večer přijde lehnout, uvaří mu boršč. To zní jako rajská hudba pro chlapské uši. Kdybych neměl nejhodnější ženskou na světě, okamžitě bych se vydal hledat děvče na Ukrajinu, jakmile tam skončí válka.

Pročež 28letému Tomášovi, který je „východňár“, radím, aby už radši tolik nepil, jinak večer po chutném bořšči vyvede nějakou nechutnost. „Člověče, ty musíš Evropskou unii trochu reprezentovat!“ kladu mu otcovsky na srdce. Na chvíli se zdá, že mě chápe a že se mnou souhlasí. Načež mi oznámí, že odchází do Lidlu pro vodku a cigára.

Jeho starší kolega, o kterém toho zatím mnoho nevím, zde údajně čeká na chmelovou brigádu, která pro něj vypukne začátkem května. Ráno snídá vodku už s prvním kohoutím zakokrháním, potom celé dopoledne relaxuje, k obědu si dá čínskou polévku s vodkou a cigaretou, následuje odpolední relaxace a dlouhá večerní směna u vodky.

Další sympaťačka je cirka 50letá Ukrajinka. Její jméno neznám, protože moc družný nejsem, ale i kdybych ho znal, stejně bych vám ho neřekl. Pochopte to. Co kdyby Oxana četla články na Seznamu? Nebo ten její Polák, co sem za ní v noci chodí! Ještě by mi oba mohli dát na budku, že na ně bonzuju. Ale nejspíš můžu být v klidu. Ti dva zas tak dobře česky neumějí, aby četli fejetony. Maximálně tak nadpisy zpráv. Nevím, jestli i Oxana vaří Polákovi boršč, ale v posteli musí být čarodějka Saxana, to jí vyloženě kouká z očí. A navíc přece každý ví, že zralé baby jsou nejlepší.

Dále tu máme světoběžnici z Moravy. Na první pohled milou holku, jenže když se trochu lízne a rozvášní, s ničím a s nikým se nemaže. Naposled ji Ukrajinky musely odtrhávat od jejího přítele, kterého dobře mířenou ranou poslala k zemi. Atmosféra je tu spontánní, uvolněná a nebál bych se říct, že přímo rodinná.

Zajímavým týpkem, na kterého nesmím zapomenout, je 44letý sekuriťák a Tik Toker Martin. Pochází ze severu Čech a sem na Moravu přijel za holkou, s níž se dal dohromady kupodivu přes Tik Tok. Holka ho však po měsíci vykopla a on se ocitl na ubytovně. Přes den hlídá supermarket, chytá zloděje a po večerech zapíjí žal, sní o lepším životě a rozjímá o svém velkolepém návratu na sever, až bude mít peníze. Jeho oblíbenou zábavou je točení navýsost intelektuálních videí, kterými následně zásobuje čínskou sociální síť. Má přes 4000 sledujících. Poznávací znamení na Tik Toku: Kapučíno single.

Odskočím si ven zakouřit a na schodišti potkávám Tomáše vracejícího se z Lidlu. Očekával bych od něj šťastnější výraz, když má tak nadějné sexuální vyhlídky, ale zřejmě ho tíží břemeno mezinárodních závazků a zodpovědnosti. Zatímco mírně šněruje schody, v kapse mu vyhrává mobil, nějaký rap. No nevím, nevím, jak tohleto dopadne, zatím to pro Evropskou unii vůbec nevypadá dobře. Černovláska asi nebude v sedmém nebi.

Krom toho si na Tomáše brousí zuby i jeho slovenský kolega, jenž čeká na tu chmelovou brigádu a sám je věčně nachmelený. Včera se ti dva rafli, Tom třískl dveřmi a zmizel se ztřískat do hospody. Ale jinak oba skvělí kluci.

Ubytovnou se line vůně smažených pokrmů a Tomáš se k černovlásce příliš nemá, ačkoliv boršč je dávno připravený, a ona zřejmě taky.

Jak to dopadlo, to vám povím třeba někdy příště, jelikož venku se pomalu stmívá, za chvíli začnou zprávy na Primě, a já potřebuju zjistit, co nového na Ukrajině, a kdy se tam asi tak budu moct rozjet. Samozřejmě pouze v případě, že by mě přítelkyně opustila, to snad nemusím zdůrazňovat.

PS: Takže změna, přátelé, dopovím vám to hned, protože mám zbrusu nové informace. V mezinárodním styku je bohužel dobojováno. Bezprostředně po uzávěrce reportáže jsem si šel znovu ven zakouřit a opět jsem na schodišti potkal Tomáše, který tentokrát šněroval schody systémem ode zdi k zábradlí. Zeptal jsem se ho, proč už dávno není s černovláskou, a vytknul jsem mu, že se nedržel mé rady stran střídmého pití. V ruce sice už nedržel vodku, ale pouhou plechovku piva, jenže evidentně je sexuálně nepoužitelný nejméně do zítřejšího oběda. Zbabělec. Pro dnešek tedy Evropská unie opět selhala na celé čáře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz