Hlavní obsah
Názory a úvahy

Markéta Šichtařová mě zklamala aneb Co si myslím o kauze Šichtařová-Pikora

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Markétu Šichtařovou obdivuji pro její vysokou inteligenci a fundovanou argumentaci, ale jako člověk mě nyní překvapila ne zrovna příjemně. Opravdu musí veřejně kopat do pana Pikory?

Článek

Do otce jejích dětí, dlouholetého partnera, manžela, milence a spolupracovníka? Protože pokud je pravda jen část z toho, co se v tomto týdnu z tábora paní Šichtařové o panu Pikorovi dozvídáme, pak je tento známý ekonom, analytik, podnikatel a spoluautor mnoha knih vážně nemocným člověkem, který by si zasloužil trochu ohledu.

K nešťastné záležitosti se vedle paní Šichtařové vyjádřila i její dcera a nově dokonce i paní, která chodila do domácnosti Šichtařová-Pikora uklízet. Obvinění a údajná svědectví jsou velmi závažná. Pan Pikora se podle dosavadních žalobkyň choval velmi podivně, agresivně, autoritářsky a tyransky. Nebudu to konkretizovat, o tom už bylo hodně napsáno a můžete si to přečíst zde, zde nebo zde.

Jestli se opravdu pan Pikora choval tak ohavně, pak nerozumím především jedné věci: Jak to mohla paní Šichtařová nechat zajít tak daleko? Jako velmi inteligentní a racionální ženě jí přece muselo být jasné, že se jedná o vážnou duševní poruchu, která vyžaduje včasnou a intenzivní pomoc odborníků i rodiny.

Některé duševní poruchy ve stadiu vzplanutí mohou dočasně deformovat, popřípadě úplně „vypnout“, rozpoznávací a ovládací schopnosti postiženého. Jinými slovy: z jinak hodného člověka se v akutní fázi duševní poruchy může stát i tyran.

Pokud je alespoň zčásti pravda to, co teď „obžaloba“ o panu Pikorovi tvrdí, je to podle mého názoru i velké selhání paní Šichtařové. Selhání v tom, že svému dlouholetému životnímu partnerovi nechtěla nebo nedokázala pomoci dostat jeho nemoc pod kontrolu. Strašně tím ublížila sobě, jemu, ale především jejich dětem, o kterých tvrdí, že se v noci budily hrůzou.

Objevují se spekulace, že se jedná o jakýsi předvolební tah v rámci její kandidatury do Senátu (za stranu Svobodných), že jde o pomstu, či o její snahu ovlivnit soud ve stále probíhajícím rozvodovém řízení. K těmto spekulacím se vyjadřovat nebudu, ale opravdu mě zaráží, jak mohla TAK chytrá žena jednat TAK dlouho TAK nerozumně. Jak je možné, že od pana Pikory i s dětmi neutekla mnohem dřív, když už mu nedokázala pomoci?

Celé se mi to zdá nějaké přitažené za vlasy. Vlastně jsem o tom ani nechtěl psát, protože do melounu a do vztahu dvou lidí nevidíš, a plnou pravdu se stejně nikdy nedozvíme. Ale.

V nechutných rozvodových tahanicích se hraje bez pravidel a slitování, jak to ostatně sledujeme i v právě probíhajícím praní špinavého prádla u někdejšího idylického páru Brzobohatý - Kuchařová. Spousta věcí tudíž bývá zveličená a některé mohou být i zcela vymyšlené a nepravdivé.

Namíchlo mě, že do „války Roseových“ nově vstoupila i paní, která chodila k Pikorům-Šichtařům uklízet a která se rovněž veřejně navezla do pana Pikory. A já mám najednou potřebu se ho zastat.

Vím totiž, jaké peklo obsedantně kompulzivní porucha je, a jak dokáže člověku zničit život. Touto poruchou pan Pikora trpí a možná i dalšími, dosud nezjištěnými. Pokud se prokáže, že se dopouštěl domácího násilí a týrání, tak ho tato porucha příliš neomlouvá, ale ani paní Šichtařová není bez viny.

Nedokázala zabránit tomu, aby tím trpěly děti, což je hodně špatné. Mimochodem, co by na takové rodinné prostředí řekl OSPOD?

Obvinění pana Pikory jsou velmi silná, a pokud by k tomu Markéta Šichtařová dala podnět, ochotně by se jimi zabývaly orgány činné v trestním řízení. Možností, jak se bránit a neprodlužovat domácí utrpení, měla dost.

Jestliže v dnešní době ani schopná, silná, nezávislá a velmi racionální žena, jakou paní Šichtařová bezpochyby je, nedokáže odejít od manžela, který ji i její děti týrá, výrazně dříve než za deset let!, pak skutečně nevím, jak už takovýmto ženám pomoci. V případě Šichtařové přece nehrozilo, že by jí nikdo nevěřil, jak o tom hovořily například oběti, které se bály promluvit v kauze Cimický. Šichtařová je již léta uznávanou ekonomickou autoritou a veřejně známou osobností. A těm se přece věří.

Mimo to, že je respektovanou ekonomkou a mediální konzultantkou, několikrát se stala vítězkou prestižní ankety Bloger/ka roku, která probíhá na platformě iDnes, kam Markéta pravidelně píše vynikající články.

Se svým manželem také napsala 10 knih. A v této souvislosti mě napadá: Jak se vlastně píšou knihy s domácím tyranem, který možná před zasednutím k počítači vyžaduje vydezinfikování klávesnice a myši? Jak se s ním dělají děti jak na běžícím páse? Navíc při vší náročné práci ředitelky společnosti Next Finance a při všem tom mediálním frmolu.

Skutečně paní Šichtařové nerozumím a jsem toho názoru, že v této kauze sice nebude pravda někde uprostřed, jak to mnohdy bývá, ale rozhodně bude mnohem blíže středu, než se nám paní Šichtařová a další snaží prezentovat. Je velice zvláštní a zarážející, když deset let týraná žena píše články, které se vehementně zastávají mužů (zde), nebo které dokonce bojují proti zpřísnění pravidel proti násilí na ženách (zde). I to může být důvodem, proč o nečekané a  překvapivé zpovědi paní Šichtařové tolik lidí pochybuje, její údajné utrpení totiž postrádá autenticitu.

Pan Pikora nařčení a obvinění odmítá a bude se bránit právní cestou. Navzdory veřejnému zostuzení, které utrpěl, jej ve sporu nevidím jako předem poraženého. Pan Pikora nařčení a obvinění odmítá a bude se bránit právní cestou. Navzdory veřejnému zostuzení, které utrpěl, jej ve sporu nevidím jako předem poraženého.

Zdroj:

https://www.extra.cz/bolestiva-zpoved-ekonomky-sichtarove-o-domacim-nasili-dostavala-jsem-pesti-deti-se-v-pritomnosti-otce-pocuravaly-hruzou-sverila-se-e501f

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pikora-ekonom-sichtarova-ona-dnes-rozhovor.A240826_134948_domaci_dyn

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/spolecnost/ondrej-brzobohaty-tatana-kucharova-rozvod-cirkevni-zaloba-soud.A240821_134938_lidicky_iri

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/793585/uklizecka-prozradila-detaily-z-domacnosti-u-sichtarove-pikora-prede-mnou-behal-nahy.html

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/nemlcela-jsem-presto-po-sexualnim-napadeni-neskoncil-cimicky-ale-ja-popisuje_2401311914_nel

https://blog.idnes.cz/sichtarova/muzi-jsou-diskriminovani.Bg24080451

https://blog.idnes.cz/sichtarova/kladivo-na-muze.Bg18061287

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz