Hlavní obsah
Jídlo a pití

Ikizukuri: Kontroverzní delikatesa, které bije srdce v okamžiku pozření

Foto: See page for author, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Pokrmy, připravené tradičním japonským způsobem ikizukuri zvládnou pozřít jen velmi silné povahy. Zvíře totiž ještě při konzumaci žije.

Článek

Ikizukuri znamená doslova zaživa připravený. Tento tradiční způsob přípravy pokrmu je starý přibližně 2 000 let a v nezměněné podobě se dochoval dodnes. Velmi kontroverzní pochutinu dokáží připravit jen speciálně proškolení kuchaři, kteří mají za sebou několikaletý trénink. Výsledkem jejich práce je pak vykuchané a naporcované zvíře, které se však stále hýbe, dýchá a bije mu srdce.

V restauracích, kde jej nabízí, si zákazník vybere v nádrži zvíře, které by chtěl připravit (zpravidla se jedná o garnáty, chobotnice, humry, nebo ryby), speciálně vyškolený kuchař zvíře vyloví z nádrže, vyvrhne a naporcuje. Důležité však při tomto kroku je, aby zvíře zůstalo naživu. Proces přípravy musí být velice rychlý a precizní, a spočívá ve vpravení ostrého předmětu do mozkového centra, čímž by mělo dojít k celkové paralýze, avšak ne k útlumu životních funkcí. Srdce tedy dále bije a vyživuje naporcovanou spodní část těla zvířete. Pokrm tak prakticky již nemůže být čerstvější.

Japoncům tento způsob konzumace připadá velice zajímavý a takto připravené pokrmy označují slovem odorigui, což v překladu znamená „jíst to, co tančí“. Většina lidí ale tuto pochoutku nedokáže pozřít, jelikož zatímco vy jíte, váš pokrm vás bezbranně sleduje.

Na následujícím videu je zachycena příprava ikizukuri, avšak jeho zhlédnutí by měli zvážit jedinci se slabší povahou.

V některých zemích, jako je Německo, nebo Austrálie, je tento způsob přípravy dokonce zakázaný. Japonští kuchaři tvrdí, že zvíře na talíři je ve skutečnosti mrtvé a jeho pohyby jsou způsobené posmrtnou ztuhlostí, avšak bijící srdce nebývá zrovna důkazem smrti. Dokázali byste tuto japonskou specialitu pozřít?

Anketa

Jaký máte názor na Ikizukuri?
Rozhodně bych ho rád ochutnal
9,7 %
Přijde mi to zajímavé, ale neochutnal bych ho
3,2 %
Je mi to jedno
0,6 %
Je to nehumánní. Zakázal bych to
86,5 %
Celkem hlasovalo 155 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz