Hlavní obsah
Jídlo a pití

Prostě nechutné: Inspektory v budějovickém bistru zasypaly desítky švábů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay - Beeki

Hygiena v kuchyni restaurace, kde se chystáme povečeřet, je pro nás samozřejmostí. Přestože ne vždy může být dokonalá, věříme, že se personál restaurace snaží udržovat alespoň základní hygienické podmínky. Bohužel tomu tak není vždy.

Článek

Při návštěvě restaurace nebo bistra tak nějak věříme, že ten, co nám připravuje jídlo, které budeme za několik okamžiků konzumovat, má řádně umyté ruce, čistou pracovní plochu, čerstvé a správně uskladněné potraviny a doufáme, že i samotná kuchyň, kde se jídlo připravuje, je pravidelně desinfikována a uklízena. O tom byli přesvědčeni i strávníci bistra v Kanovnické ulici v Českých Budějovicích. Z omylu je vyvedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která zde provedla 19. dubna 2024 kontrolu a nestačila se divit.

Švábi kam se podíváš

Aby byl provozovateli uložen úplný zákaz užívání, jako se tomu stalo v případě bistra v Českých Budějovicích, musí se provinit hned v několika závažných přečinech. Dle vyjádření SZPI provedla inspekce úřední kontrolu v provozovně rychlého občerstvení Kafela Indian Bistro & Kebab, Kanovnická 390/11, České Budějovice. Inspektoři uvnitř provozovny zjistili výskyt živého i mrtvého hmyzu v různých vývojových stádiích. S ohledem na nepřijatelné hygienické podmínky uložili kontrolované osobě úplný zákaz užívání prostor. „Inspektoři SZPI v prostoru kuchyně a umývárny nádobí zjistili četný výskyt mrtvého i živého hmyzu, konkrétně z řádu švábi (rus domácí, šváb obecný), a to v různých vývojových stádiích. Lezoucí hmyz se pohyboval po podlaze i po stěnách, mj. v blízkosti pracovního stolu či pod paletou. Do stěny nad dřezem byl zapuštěný hydrant, po jehož otevření se rozutekly desítky hmyzích jedinců, přičemž někteří z nich popadali do dřezu na nádobí. V provozovně jsme dále zjistili výskyt nečistot na podlaze“, uvádí příspěvek na sociálních sítích uveřejněný SZPI. Kontrolované osobě bylo nařízeno provedení odborné desinsekce celé provozovny a bude s ním zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

No fotografiích ze dne provedení kontroly můžeme vidět velmi zanedbanou kuchyň kontrolovaného bistra. Dle zaschlých skvrn je zjevná dlouho neumývaná podlaha, na které leží zbytky jídla a mrtví brouci. Prostor kuchyně je celkově neuspořádaný, stěny s mastným povrchem a spáry mezi dlaždicemi značně znečištěné. V potravinových boxech se vyskytuje trus, švábi a jejich larvy.

Někteří provozovatelé vnímají kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce za zbytečnou buzeraci. Inspektoři často lpí na zdánlivě zbytečných formalitách, ale jak je vidět z kontroly Českobudějovického bistra, ne vždy je návštěva inspektora pouhou buzerací. Jsou tu od toho, aby nezodpovědní provozovatelé stravovacích zařízení nemohli hazardovat s naším zdravím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz