Článek
Při návštěvě restaurace nebo bistra tak nějak věříme, že ten, co nám připravuje jídlo, které budeme za několik okamžiků konzumovat, má řádně umyté ruce, čistou pracovní plochu, čerstvé a správně uskladněné potraviny a doufáme, že i samotná kuchyň, kde se jídlo připravuje, je pravidelně desinfikována a uklízena. O tom byli přesvědčeni i strávníci bistra v Kanovnické ulici v Českých Budějovicích. Z omylu je vyvedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která zde provedla 19. dubna 2024 kontrolu a nestačila se divit.
Švábi kam se podíváš
Aby byl provozovateli uložen úplný zákaz užívání, jako se tomu stalo v případě bistra v Českých Budějovicích, musí se provinit hned v několika závažných přečinech. Dle vyjádření SZPI provedla inspekce úřední kontrolu v provozovně rychlého občerstvení Kafela Indian Bistro & Kebab, Kanovnická 390/11, České Budějovice. Inspektoři uvnitř provozovny zjistili výskyt živého i mrtvého hmyzu v různých vývojových stádiích. S ohledem na nepřijatelné hygienické podmínky uložili kontrolované osobě úplný zákaz užívání prostor. „Inspektoři SZPI v prostoru kuchyně a umývárny nádobí zjistili četný výskyt mrtvého i živého hmyzu, konkrétně z řádu švábi (rus domácí, šváb obecný), a to v různých vývojových stádiích. Lezoucí hmyz se pohyboval po podlaze i po stěnách, mj. v blízkosti pracovního stolu či pod paletou. Do stěny nad dřezem byl zapuštěný hydrant, po jehož otevření se rozutekly desítky hmyzích jedinců, přičemž někteří z nich popadali do dřezu na nádobí. V provozovně jsme dále zjistili výskyt nečistot na podlaze“, uvádí příspěvek na sociálních sítích uveřejněný SZPI. Kontrolované osobě bylo nařízeno provedení odborné desinsekce celé provozovny a bude s ním zahájeno správní řízení o uložení pokuty.
No fotografiích ze dne provedení kontroly můžeme vidět velmi zanedbanou kuchyň kontrolovaného bistra. Dle zaschlých skvrn je zjevná dlouho neumývaná podlaha, na které leží zbytky jídla a mrtví brouci. Prostor kuchyně je celkově neuspořádaný, stěny s mastným povrchem a spáry mezi dlaždicemi značně znečištěné. V potravinových boxech se vyskytuje trus, švábi a jejich larvy.
Někteří provozovatelé vnímají kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce za zbytečnou buzeraci. Inspektoři často lpí na zdánlivě zbytečných formalitách, ale jak je vidět z kontroly Českobudějovického bistra, ne vždy je návštěva inspektora pouhou buzerací. Jsou tu od toho, aby nezodpovědní provozovatelé stravovacích zařízení nemohli hazardovat s naším zdravím.
Zdroj: Potraviny na pranýři, Facebook