Hlavní obsah
Finance

O kolik nás připravila Inflace?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://www.cnb.cz

Vývoj inflace

Ve druhém kvartálu klesla míra inflace pod dvoucifernou hodnotu. Stále však není na požadované úrovni.

Článek

Co inflace vlastně je

Inflace je nárůst všeobecné cenové hladiny zboží a služeb v určitém časovém období. Inflaci lze definovat jako snížení hodnoty peněz. Změnu cenové hladiny za určité období udává míra inflace, která se vypočítává jako poměr vybraného cenového indexu na konci a na začátku měřeného období. Nejpoužívanějšími cenovými indexy jsou index spotřebitelských cen, index cen výrobců a deflátor HDP.

Příklad: V peněžence máme 100 Kč, za které jsme si ještě v roce 2019 koupili 52 rohlíků, 4 krabice trvanlivého mléka, nebo třeba kilo kuřecích prsou. Za poslední tři roky míra inflace stoupala takovou měrou, že v roce 2022 dosáhla hodnoty 18%. To se do nákupního koše promítlo tak, že za stejnou stokorunu si dnes koupíme už jen 33 rohlíků, 3 krabice mléka, nebo půl kila kuřecích prsou. Průměrná roční inflace v roce 2022 byla 15,1%. O tolik spadla hodnota našich peněz. Jako by nám někdo z každé stokoruny sebral 15 Kč. Z průměrné mzdy 39 000 Kč to dělá 5 800 Kč. Za rok 2022 jste tedy s touto výplatou přišli o neuvěřitelných 70 000 Kč.

Co inflaci způsobuje

Inflaci způsobuje spousta faktorů. Příklady si můžeme vytáhnout z nedávné minulosti. Nedostatek čipů vyvolal nenasycený automobilový trh. To zastavilo zisky automobilek a ty byly nuceny ke zdražování. Nedostatek ropy z Ruska také vyvolal její zdražení.

Pokud není co nakupovat, peníze se netočí, leží na účtu a ztrácejí svou hodnotu.

Nástroje pro mírnění inflace

Nejvýraznějším nástrojem, který ČNB využila, je zvyšování úrokových sazeb. Pro spotřebitele to znamená, že na spořících účtech uložené peníze se lépe zhodnocují, ale zároveň se zdražují půjčky a hypotéky bez fixace. Dalším nástrojem je například obchodování s měnami, nebo komoditami.

Česká republika, tedy i firmy v ní, mohou bojovat s inflací zvyšováním přidané hodnoty produkce. V praxi to znamená „nebýt jen montovnou“.

Cíl 2%

Jedním z hlavních cílů České Národní Banky je udržení míry inflace pod 2%. Dokud nebude na požadované hodnotě, je ČNB nucena s její hodnotou bojovat zmíněnými nástroji, které se nám nemusí líbit, ale jsou potřeba k zmírnění znehodnocování našich peněz.

Prognóza ČNB

Dle předpovědi České Národní Banky je předpokládaná průměrná inflace za rok 2023 11%. To znamená, že na konci roku by se měla inflace pohybovat někde kolem 5%. Náhled na rok 2024 je 2,1% a na rok 2025 je 1,7%.

Foto: https://www.cnb.cz

Prognóza inflace

zdroje:

https://www.cnb.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz