Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Nově stačí projet dvakrát červenou a jste bez papírů a až o 25 tisíc chudší

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: siobhandolezal - Pixabay

Od tohoto roku se zpřísnil bodový systém a zvýšily se sazby pokut za některé přestupky. Jízda na červenou vás nyní může připravit o papíry, a to i v absurdních situacích.

Článek

1. Ledna 2024 vzešela v platnost aktualizace 14 let starého bodového systému a pokut za některé řidičské prohřešky. Například za držení telefonu za jízdy můžete dostat 3 500 Kč pokutu na místě, nebo až 10 000 Kč ve správním řízení a k tomu přijdete o 4 body. Za jízdu na červenou pak zaplatíte minimálně 4 500 Kč na místě, nebo až 25 000 Kč ve správním řízení, navíc přijdete o šest bodů. To v reálu znamená, že za dva takové přestupky přijdete o všech 12 bodů a tedy i o řidičský průkaz. Zdá se vám to příliš přísné?

Když tabulky vládnou rozumu

U nás ve městě se momentálně realizuje rozsáhlá oprava všech hlavních tahů na několika místech. Pro řidiče to znamená semafory řízená doprava, fronty a prodloužení doby průjezdu některých úseků ze tří minut na dvacet. Během nedávné cesty domů z práce, když jsem se blížil k jednom zrovna zeleně svítícímu dočasnému semaforu, který zajišťuje kyvadlovou dopravu, netušil jsem ještě, že za několik málo okamžiků budu nedůstojně pokárán.

V průjezdu za semaforem byla zrovna projíždějící kolona a na semaforu vystřídala zelenou barvu oranžová. Přišlápl jsem tedy lehce plyn abych se napojil za poslední auto v koloně. Než jsem stačil projet semafor, rozsvítil se červeně. K mé smůle bylo několik desítek metrů za mnou policejní auto, jehož posádka okamžitě rozblikala maják a vystřelila za mnou.

„To jste udělal schválně, abyste nás naštval,“ ptá se mě po zastavení velice mladý strážník. „Pouze jsem se snažil napojit na kolonu,“ odvětím mu a podávám na vyžádání doklady. Strážník se odebral směrem k dalším dvěma teenagerským kolegům a bere telefon, aby se poradil se služebně staršími jak postupovat. Přibližně po dvaceti minutách se vrací k mému vozu, podává mi doklady a říká: „Bude to 4 500 Kč a šest bodů“. Přestože jsem nesouhlasil, hádat jsem se nechtěl. Pokutu bych musel dříve nebo později zaplatit stejně, a možná vyšší. Divadlo, které následně ztropila uniformovaná kolegyně, když mi dávala podepsat pokutový bloček aniž bych se ho směl dotknout, je tak dehonestující, že ho raději nebudu zmiňovat. Každopádně mohu říct, že úroveň Policie ČR díky některým jejím zaměstnancům jde strmě dolů.

Červená je prostě červená, ale…

Zákon mluví jasně, projetí na červenou se pokutuje minimálně 4 500 Kč a šesti body. Nemám nic proti výši pokuty, ale spíše proti situaci, kdy byla uložena. Řidič, jedoucí na červenou v křižovatce, kde jiný řidič dostane zelenou a doufá ve volný průjezd, je opravdu život ohrožující a pokutu by si zasloužil i mnohonásobně vyšší. Ale dá se tato situace srovnat s projetí semaforu, který řídí kyvadlově dopravu na rozkopané silnici? Navíc v místech, kde nebyla šance někoho ohrozit?

Zákon hovoří jasně, projetí na červenou je projetí na červenou a bohužel nerozlišuje situace. To ale ani policista neumí posoudit relevantně závažnost přestupku? Pokud máme ve městech hlídky jen proto, aby bez rozmyslu rozdávaly tabulkové pokuty, možná je na čase se zamyslet, zda takovou hlídku vůbec potřebujeme. Možná by se nám žilo lépe, kdyby na každém rohu visela kamera, která by sledovala veškeré dění kolem sebe a nemilosrdně rozesílala pokutu za každý přešlap. Bylo by to jistě efektivnější a levnější řešení. Taková kamera navíc nemá nálady, nebo pošlapané ego, které by si potřebovala pohladit ponížením někoho jiného.

Berte to s nadsázkou. Policisté jsou určitě potřeba, dávají alespoň z části pocit bezpečí a spravedlnosti ve chvíli, kdy je nám někým ublíženo. Jsou ale situace, kdy by se i takový policista měl rozhodnout s rozumem vzhledem k aktuální situaci a nejednat jako robot.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz