Hlavní obsah

Vyšetření mateřských znamének zvládnete díky umělé inteligenci sami

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: GiselaFotografie - Pixabay

Přestože mobilní telefon vnímáme často jen jako zdroj zábavy, může nám mnohdy pomoci v nepříjemných situacích, nebo dokonce zachránit život.

Článek

V dnešní době, kdy technologie proniká do všech oblastí našeho života, se i zdravotnictví dočkalo výrazných inovací. Jednou z nich je mobilní aplikace SkinVision, která nabízí revoluční způsob, jak kontrolovat svou pokožku a včas odhalit potenciálně nebezpečná kožní onemocnění.

Umělá inteligence jako kapesní dermatolog

Kožní melanom je díky stále agresivnějšímu slunečnímu záření 5. nejčastější nádorové onemocnění v Čechách. Ročně je diagnostikováno u cca 3 500 pacientů a i přes pokročilou léčbu na jeho následky umírá každý rok více než 400 osob. S nádorovým onemocněním kůže má momentálně v ČR osobní zkušenost více než 40 000 osob. Počty pacientů s melanomem dlouhodobě rostly od roku 2015, od tohoto data počty v důsledku včasné prevence stagnují. Klíčová je v tomto případě, stejně jako u většiny nádorových onemocnění, prevence a včasný záchyt onemocnění.

A právě v oblasti prevence na scénu nyní vstupuje výrazným způsobem umělá inteligence. Aplikace SkinVision dokáže na základě fotografie rozpoznat příznaky nejběžnějších typů rakoviny kůže s 95% přesností. Aplikace SkinVision spojuje odborné znalosti dermatologů s pokročilou technologií umělé inteligence a umožňuje tak efektivně a velmi přesně vyhodnotit riziková mateřská znaménka.

Stačí mobil s kamerou

Pro aplikaci SkinVision nemusíte nikam chodit. Stačí mít mobilní telefon s přístupem na internet vybavený kamerou. Aplikaci si jednoduše stáhnete do telefonu a za roční poplatek, který činí momentálně cca 1 250 Kč, můžete neomezeně nahrávat fotografie svých znamének a nechat si vyhodnotit míru jejich rizikovosti. Pro dosažení optimálních výsledků se doporučuje kožní znaménka pomocí aplikace monitorovat pravidelně a dlouhodobě. SkinVision totiž disponuje funkcí tzv. „Mapy těla“, která pomáhá v reálném čase sledovat změny na těle.

Jak získat aplikaci zdarma

Pokud byste měli ve svém mobilním zařízení rádi aplikaci SkinVision, ale zdá se Vám příliš drahá, je tu také možnost, získat ji zdarma. Podmínkou je pouze být pojištěncem Oborové zdravotní pojišťovny. Přínos AI je totiž v oblasti prevence tak vysoký, že se zdravotní pojišťovna OZP rozhodla proplácet pořízení roční licence k aplikaci SkinVision svým pojištěncům z fondu prevence v programu STOP rakovině kůže.

Má své mouchy

V online obchodě Google play, kde se dá aplikace stáhnout, můžeme narazit na nepříliš kladné hodnocení, nicméně je potřeba si pročíst recenze a důvody, kvůli kterým tak špatné hodnocení dostala.

Podle uživatelů, kteří si aplikaci již stáhli, je důvodem negativního hodnocení převážně cena vyhodnocení jednotlivých fotografií (za předpokladu, že nejste klientem OZP a nemáte předplacenou roční licenci), která se pohybuje kolem 200 Kč. Dalšími důvody k nepříliš vysokému hodnocení jsou například aplikací požadované detailní, často až příliš osobní, údaje o uživatelích, často nefungující platba, nebo strojový překlad aplikace, který jinak výbornou a odbornou aplikaci degraduje do nevěrohodné pozice.

Jednu z nejrelevantnějších recenzí napsal podle Google Play uživatel Jan: „Aplikace tohoto typu by dle mého názoru neměla být přeložena do češtiny automatem. Dotazník ohledně typu kůže je fakt děsnej a hláška „Zachráněno!“ při uložení změn je hrůzostrašná. Měl jsem opravdu velkou chuť aplikací ihned odinstalovat. Nejde přeci o nějakou hračku, ale o vážnou věc. Jak mohu věřit výsledkům, když mám pochybnosti o tom, co potvrzuji? Ocenil bych možnost si jazyk aplikace zvolit. Předpokládám, že angličtina bude v pohodě. Samotnou funkcionalitu aplikace jsem zatím nezkoušel“.

České zastoupení vývojářů aplikace SkinVision se však pokouší na každou recenzi reagovat a na základě podnětů uživatelů ji vylepšovat. Můžeme tedy očekávat, že neduhy, které aplikace má, budou v brzké době odstraněny.

Anketa

Věřili byste mobilní aplikaci při vyšetření mateřských znamének
Ano
0 %
Ne
0 %
Pouze pro samo kontrolu mezi pravidelnými návštěvami u dermatologa
100 %
Umělé inteligenci všeobecně nevěřím
0 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Zdroj. OZP

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz