Hlavní obsah
Lidé a společnost

Stěžujeme si na bídu, přitom patříme k nejbohatším na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Neustálé demonstrace, protesty a stávky mají upozornit na nerovnost mezi společenskými vrstvami. Chceme stále víc, ale neuvědomujeme si, že náš standard je pro většinu světa luxus.

Článek

Česká republika je plná přistěhovalců, kteří sem přišli za lepšími podmínkami. Už to, že se naše země objeví v hledáčku těch, kteří se zde chtějí usídlit díky solidním podmínkám pro život, je známkou prosperity našeho státu. Znám osobně několik lidí, kteří se přistěhovali z nedůstojných podmínek ze zemí, které nám jsou často vykreslovány v lepším světle, než jaká je realita. Ve skutečnosti je ale naše země o mílové kroky napřed.

Ne všichni naši Slovenští bratři žijí stejně jako my. Typická západoslovenská domácnost je té naší víceméně podobná, přestože na vesnicích jsou dodnes převážně suché záchody. Podíváme-li se ale dále na východ, můžeme narazit na osady bez inženýrských sítí, kde jsou místo asfaltových silnic prašné cesty. Obydlí tamních obyvatel jsou buňky, stany, nebo chatrče. Z jedné takové osady se přistěhoval kamarád Štefan. Popisoval podmínky, které bychom si v hlavě mohli vykreslit jako scény z filmu Bohové musejí být šílení.

Před několika lety jsem měl tu čest trávit čas s Rumunkou žijící v Česku. Byla z jedné z vesnic, kde se hovoří česky. Rumunsko je dle jejích slov bohaté na netknutou přírodu a zemědělství je zde na úrovni českého před padesáti lety. Namísto strojů se běžně využívá na poli dobytek. Domy jsou převážně hliněné a bez sociálního zázemí.

Jedna z mých současných kamarádek pochází z Běloruska. Přistěhovala se před deseti lety a žila v jednom z větších měst, kde ale většina rodin nežila příliš důstojně. Bytové domy v Bělorusku jsou z našeho pohledu spíše ubytovny z nižších kategorií. Konkrétně má kamarádka žila s celou rodinou v jednopokojovém bytě panelového domu, kde bylo sociální zázemí pouze v přízemí, a to pro všechny obyvatele domu. Standardem bylo sprchování jednou týdně ve studené vodě.

Další má známá pochází z Ruska. O jejím životě v Rusku toho příliš nevím, ale dodnes je v kontaktu se svými příbuznými a jednou za čas je jede navštívit. Konkrétně babička této mé kamarádky žije v jedné vesnici (přesnou polohu neznám) v bytovém domě. Zahradu má několik stovek metrů od bydliště a její jediné pravidelné vycházky směřují právě tam. Domácnost nemá příliš vybavenou a nudí se tam, takže se na zahradu odebírá i ve chvílích, kdy to není příliš bezpečné. Při telefonních hovorech je pozadí často slyšet střelba. Kamarádka babičku vždy prosí, aby na zahradu v těchto chvílích nechodila. Výstřely ze zbraní jsou ale v Rusku natolik běžnou záležitostí, že už tam nikoho nerozhodí.

Před několika lety jsem v Německu pracoval s člověkem ze Sýrie. Emigroval ze své země, protože žil v nelidských podmínkách, pracoval za almužnu a něco, jako denní hygiena, nebo sociální život neznal. Do Německa se dostal po moři trajektem a část cesty dokonce na člunu. Nyní nemůže uvěřit tomu, v jakém úžasném světě žije.

Jsme v první padesátce nejbohatších

Česká republika je na tom v bohatství poměrně dobře. Podle údajů Mezinárodního měnového fondu (MMF) činil hrubý domácí produkt (HDP) České republiky v roce 2022 537 miliard dolarů v paritě kupní síly (PPP). To ji řadí na 48. místo na světě. HDP na obyvatele v PPP činil v roce 2022 50 961 dolarů, což je 83,5 % průměru Evropské unie.

Česká republika má také poměrně vysokou úroveň osobního bohatství. Podle údajů společnosti Credit Suisse činilo průměrné čisté bohatství na obyvatele v roce 2022 bezmála šest set tisíc korun (24 380 eur), což je více než dvojnásobek oproti roku 2011.

Jsme zvyklí na nadstandard

Žijeme v přehlcené době. Je pro nás samozřejmostí, že máme kde bydlet, doma máme teplo, tekoucí studenou i teplou vodu, elektřinu, před domem nám stojí auto, na které se můžeme spolehnout. Za odvedenou práci nás zaměstnavatel odmění, poskytne dovolenou a slušné zázemí. Mohli bychom jmenovat desítky dalších standardů, které si v mnoha zemích neumí ani představit.

Měli bychom si uvědomit, že máme veliké štěstí, že žijeme v České republice. Ne v každé zemi je tak dobře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz