Hlavní obsah
Sport

Zlámané kotníky a otřesy mozku. Poznejte nejnebezpečnější sport na světě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: arrivingbydesign (ig účet)

Možná se vám zdají sporty jako americký fotbal, hokej, nebo box extrémní, ale oproti závodu Cooper's Hill Cheese-Rolling and Wake jsou stále slabým odvarem.

Článek

Každý rok v poledne posledního pondělního května se na svahu Cooper's Hill v anglickém Gloucestershire odehrává bizarní a nebezpečný rituál: Cooper's Hill Cheese-Rolling and Wake, neboli běh za kutálejícím se sýrem z Cooperova kopce. Účastníci se vrhají dolů po strmém svahu, s cílem dosáhnout dna co nejrychleji. Jedinou rekvizitou je bochník Double Gloucester, sýra vyráběného v této oblasti.

Tradice sahající až do 14. století je opředena tajemstvím a má mnoho legendárních původů. Ať už je pravda jakákoli, sýrový závod se stal vyhlášenou událostí, která přitahuje tisíce diváků a odvážných závodníků.

Ročně desítky vážných zlomenin

Závod je krutý a plný pádů. Svah je strmý a kamenitý a sýr řítící se rychlostí přes sto kilometrů v hodině se stává mazlavou a nedostižnou trofejí. Mnoho účastníků utrpí zranění od odřenin a modřin až po zlomeniny a vážnější úrazy. Přesto se Cooper's Hill Cheese-Rolling and Wake těší velké popularitě. Pro mnohé je to symbol britské odolnosti. Pro účastníky je to test odvahy a šance stát se legendu v historii této šílené disciplíny.

Historie je nejasná

Cooper’s Hill Cheese-Rolling and Wake je každoroční událost, která se koná na kopci Cooper’s Hill poblíž Brockworthu v anglickém hrabství Gloucestershire. I když první písemný záznam o sýrovém závodu pochází z roku 1826, tradice je pravděpodobně mnohem starší. Existují dvě teorie o původu této události. Jedna teorie spojuje sýrový závod s udržováním pastviny na společném pozemku. Účastníci byli prý odměňováni sýrem za to, že udržovali travnaté plochy pro dobytek. Druhá teorie spojuje sýrový závod s pohanskými obřady, kdy se svazky hořícího křoví valily z kopce a představovaly zrození nového roku po zimě. S touto vírou je spojeno také tradiční rozhazování buchet, sušenek a sladkostí na vrcholu kopce mistrem ceremonie. Říká se, že jde o rituál plodnosti, který má povzbudit plody sklizně.

Otřes mozku za kus sýra

Sýrový závod je nejen neobvyklý, ale také nebezpečný. 7 - 9 liber (3 - 4 kg) vážící sýr má jednosekundový náskok a dosahuje rychlosti přes 100 k/h. Cílem závodu je dohnat a chytit tento bochník sýra, avšak to je vzhledem k rychlosti jakou dosahuje nadlidský výkon. Přesto se o to někteří pokoušejí a vrhají se takřka střemhlav po 180 m dlouhém a strmém kopci, aby se dostali k sýru v cílové rovince jako první. Žádný rok se závod neobejde bez vážných zranění, jako jsou zlomeniny kotníků, otřesy mozku, polámané klíční kosti a podobně. Není se čemu divit, účastníci závodu volí často místo klasického běhu taktiku nekontrolovaného pádu zahrnujícího nespočet bolavých kotrmelců. To je také důvod, proč se závody dlouhé roky konaly s dohledem zdravotníků. V roce 2013 se nahradil sýr z bezpečnostních důvodů pěnovou replikou, ale v následujícím roce byl kvůli stížnostem opět vyměněn za skutečný sýr.

„Můj obličej snesl cestou z kopce hodně zásahů“

Cooper’s Hill Cheese-Rolling and Wake přitahuje účastníky z celého světa. Vítězové pocházejí z různých zemí, včetně Austrálie, Belgie, Kanady, Egypta, Německa, Japonska, Nového Zélandu a Spojených států.

Američanka Abby Lampeová se závodu účastnila již několikrát a letos ho dokonce vyhrála, a to již podruhé. V rozhovoru pro CNN se svěřila, jaký je její recept na úspěch.

„Když se podíváte dolů, můžete vidět dno, ale je to rozhodně dlouhá cesta dolů. Na startovní čáře se v podstatě chytáte trávy, abyste nespadli,“ popisuje Lampeová svoje pocity z terénu. „Po mém vítězství před dvěma lety jsem nechtěla na vítězství jen tak lpět, protože stárnu stejně jako sýr. Ale chtěla jsem toto vítězství obnovit a přivézt titul zpět do USA,“ vysvětluje své odhodlání. „Můj obličej snesl cestou z kopce spoustu úderů – mé tělo také – ale to jsou náklady, které stojí za to, abych vyhrál tento sýrový závod,“ dodala. „Moje strategie je v podstatě utéct od brány a pak začít couvat a před dvěma lety mi tato strategie fungovala opravdu dobře – prostě jsem se propadla až na dno. Letos jsem udělala podobnou strategii,“ vysvětlila Lampeeová tajemství svého úspěchu.

Pokud máte silné nervy a toužíte po adrenalinovém zážitku, Cooper's Hill Cheese-Rolling and Wake je pro vás to pravé. Jen se ujistěte, že máte dobrou pojišťovnu a pevné boty!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz