Hlavní obsah

Migrační kvóty: potvrzeno Rakušanovým ministerstvem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Irish Defence Forces from Ireland • CC BY 2.0

Migranti ve Středozemním moři

Ministerstvo vnitra připomínkovalo další z nařízení EU spadajících do migračního paktu. Z jedné připomínky vyplývá, že toto ministerstvo pomalu couvá z popírání migračních kvót.

Článek

Napsal jsem už několik textů o tom, že nový migrační pakt EU obsahuje povinné migrační kvóty. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) to opakovaně popíral. Dokonce nechal oblepit republiku plakátem na obrázku, o čemž jsem jako první informoval. Nyní vychází najevo, že Rakušanovo ministerstvo couvá. Možná považuje své lhaní o migračních kvótách za dále neudržitelné.

Popsat, co se vlastně nyní stalo, je velmi složité a musím to trochu zjednodušit, aby článek nebyl příliš dlouhý. Z interního materiálu EU, který není veřejný, totiž vyplynulo, jak se členské státy EU vyjádřily ke skrytým migračním kvótám v dalším z návrhů nařízení. Tedy v návrhu jiného nařízení EU, než je to, pro které začátkem června Vít Rakušan hlasoval. Členské státy se sice v tomto interním materiálu vyjadřovaly k jinému nařízení (a to k nařízení, které řeší migraci v krizových situacích), ale toto jiné nařízení obsahuje v zásadě stejný „paragraf“ s migračními kvótami jako nařízení, pro které Vít Rakušan v červnu zvedl ruku. Jinak řečeno, textově se tyto „paragrafy“ trochu liší, ale podstata obou je stejná.

Migrační pakt EU totiž není jen jeden právní předpis, ale skupina pěti právních předpisů (či přesněji: pěti nařízení EU), které se postupně projednávají. To hlavní a základní nařízení se projednávalo začátkem června a je tím, pro které Vít Rakušan hlasoval. Podle závažnosti druhé z těchto nařízení se na Radě EU projednávalo koncem července. O něm jsem ještě nepsal a o něm je také tento článek. Jeho podstatou je zejména to, jak bude migrace v EU řízena v době migračních krizí, tj. zejména v době velkých migračních vln. Zajímavé je, že tentokrát hlasoval Vít Rakušan proti. Proti bylo také Německo, což je možná důvod, proč si to stejné troufl i Vít Rakušan.

Foto: Robert Kotzian

Plakát, na kterém Ministerstvo vnitra veřejnosti lže, že migrační pakt EU neobsahuje povinné kvóty.

Rakušanovo ministerstvo vnitra k onomu klíčovému „paragrafu“ krizového migračního nařízení, který obsahuje migrační kvóty, uvedlo, že povinnost přebírat příslušnost k vyřízení žádostí o azyl (co znamená přebírání příslušnosti jsem psal v článku Vláda podpořila migrační kvóty) bez možnosti se namísto toho vyplatit nelze podpořit a že je to v rozporu s principem flexibilní solidarity, tj. s možností si vybrat mezi přemístěním migranta a zaplacením výpalného. Jinak řečeno, ministerstvo vnitra přiznává, že tento „paragraf“ obsahuje povinné přerozdělování migrantů, tj. skryté migrační kvóty. Ministerstvo vnitra tím de facto uznalo, že bude za určitých okolností povinné přebírat příslušnost k vyřízení žádostí o azyl, což je v rozporu s tím, co nám bylo dokola opakováno, že když migranta nebudeme chtít, můžeme se z povinnosti jej převzít vyplatit 20 tisíci Eur. Převzetí příslušnosti Českou republikou znamená, že žádost o azyl bude vyřizovat český úřad. A protože migrant musí být přítomen ve státě, který jeho žádost vyřizuje, bude velmi často důsledkem toho, že stát povinně převezme tuto příslušnost, také fyzické přemístění migranta.

Takže si to shrňme. Vít Rakušan a jeho ministerstvo od počátku věděli, pro co hlasují. Jak jsem dříve napsal, sami to navrhovali během loňského českého předsednictví EU. Opakovaně se veřejnosti pokoušeli lhát, že pakt kvóty neobsahuje. A nyní, když se tyto lži ukazují jako dále neudržitelné, začíná Rakušanovo ministerstvo opatrně couvat. Zatím sice jen v interních materiálech EU, které nejsou veřejné, ale zjevně ano.

Skončím otázkou. Jak lze nazvat toto jednání ministra vnitra v tak zásadní věci, která může přerůst v bezpečnostní hrozbu civilizačního rozměru? Moje odpověď: zrada. Pokud je to pro vás příliš silná odpověď, kde vidíte meze zrady v migračních otázkách?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz