Hlavní obsah
Názory a úvahy

Brusel vám bere křečky aneb zakáže mi Andrej Babiš moje pejsky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Christine Trewer from Pixabay.com

Volební kampaň do Evropského parlamentu právě začala. Odstartoval ji stranický tisk hnutí ANO, který si na titulní stranu kdysi váženého zpravodajského deníku MF Dnes pověsil bombastický titulek „Brusel chce zakázat chov mnoha zvířat“.

Článek

Proboha, už vám berou i andulky a křečky! Kde se to šílenství zastaví?

[Je to] sice zatím jen záměr, ale o tom, že jej státy berou vážně, svědčí odpor českých zákonodárců, kteří se vůči němu vymezili.“ To si nevymýšlím, to cituju věcné těžiště zmíněného článku. Ten se sice ze začátku tváří, že je zákaz chovu činčil, želv či papoušků na spadnutí, má být do dvou let a přichází prý „z Bruselu“.

Foto: MF Dnes

MF Dnes

Jak ale text ubíhá, dozvídáme se, že to není oficiální návrh Evropské komise ani jiné evropské instituce, že vlastně teprve má vzniknout nějaká studie na dané téma a ani u té není jasné, zda a kdo ji zpracuje. Ale to nevadí, protože proč by čeští zákonodárci nemohli vyjadřovat odpor k neexistujícímu zákazu?

Věcně je to tak, jak záhy shrnul novinář Viktor Daněk: v Evropě existují neziskovky zaměřené na ochranu zvířat, mají petici za vytvoření takzvaného „pozitivního seznamu“ zvířat vhodných pro domácí chov a před rokem k tomu v europarlamentu prošla nezávazná rezoluce. Nic víc v tom není.

Pro představu, nezávaznou rezoluci má Evropský parlament třeba ke globálnímu zákazu jaderných zbraní, právu na bezpečné přerušení těhotenství (mávám do Polska) nebo zákazu automatického rozpoznávání tváří chytrými technologiemi. Upřímně doufám, že se teď novináři v MF Dnes budou velmi podrobně věnovat každému z těchto témat, která jsou přece jen trochu blíž skutečně projednávané legislativě.

Ale tím nekončíme. Abych se přesvědčil o mohutném odporu vyjadřovaném českými zákonodárci, šel jsem vytěžit sociální sítě. Článek totiž zmiňuje, že se k omezení chovu zvířat konal v pondělí jakýsi seminář na půdě poslanecké sněmovny. Jedna z organizátorek, poslankyně za KDU-ČSL Nina Nováková, o akci skutečně referovala na svém profilu na Facebooku: „Pro další rozvoj zájmových chovu je důležitý odpovědný přístup všech. Na otázku, zda zachovat zájmové chovy, je odpověď jasná: určitě ano. Stejně důležitá otázka zní: Jak? … A v této oblasti ještě musíme kus cesty ujít.“

A kromě ní ještě další organizátor, poslanec a letitý zemědělský expert ODS Petr Bendl, píše: „Diskuse s odborníky z různých oblastí nad aktuálními problémy a připravovanými legislativními změnami nejen v ČR, ale i v EU. Účastníci posledního „kulatého stolu“, včetně zástupců MZe a MŽp, se jednoznačně shodli na pozici odmítnutí plánu části EU o zavedení tzv. pozitivních seznamů.“ Takže tady to konečně máme, to je ten odpor, to je to vymezování zákonodárců, o kterém má MF Dnes otvírák na titulce.

Neděje se zatím vůbec nic a není jasné, jestli se někdy něco dít bude. Ale hlavně, že můžeme nadávat na další diktát z Bruselu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz