Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jedny z těch nejdůležitějších voleb, které Slovensko od svého vzniku potkaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney AI

Jasné, že jsou tyhle nebo tamty volby zrovna ty nejdůležitější, říká každý prakticky před každými volbami, které se kdy udály. V případě slovenských parlamentních voleb to tak ale skutečně je.

Článek

Vláda Igora Matoviče toho dokázala mnoho. Především překvapit Slováky a zbytek Evropy svou nepředvídatelností, vytvářením absolutního chaosu a zajištěním pohodlného comebacku bývalému premiéru Robertu Ficovi. Což bylo vlastně po jeho prohře při minulých volbách také velmi nepředvídatelné. Gratuluji.

Je to právě Robert Fico, který přišel o místo premiéra v důsledku vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové, což se odehrálo v důsledku Kuciakovy investigace do vlivu italské mafie na Slovensku. A Fico není nevinný. Řada jeho politiků a ministrů ze strany SMER - SD je do vraždy a spolupráce s mafií přímo i nepřímo zapojená.

Vítězství Fica by nepocítilo pouze Slovensko, ale celá Evropa. Fico se netají svou inspirací a blízkými vztahy s Viktorem Orbánem.
Mikuláš Peksa

Ten je nechvalně známý tím, že udělá vše pro to, aby z Evropy vydoloval poslední euro, zatímco doma v Budapešti zavádí režim nemálo podobný tomu v Rusku. K tomu se také váže Ficův postoj k podpoře Ukrajiny… nebo bych spíš měl říct postoj k podpoře Ruska.

V ohrožení nebude pouze Evropa, kde Fico může stát po boku Orbána v blokování všech důležitých rozhodnutí kvůli současnému nastavení jednomyslnosti hlasování v Radě. V ohrožení bude především právní stát jak na Slovensku, tak v Evropě. Fico dlouhodobě útočí na slovenské soudce, nezávislé novináře nebo práva žen a menšin.

Voleb se letos účastní také slovenští Piráti, kterým tímto držím palce a přeji předsedkyni Zuzaně Šubové co nejlepší výsledky. Evropa musí být transparentní, nadále vytrvale bojovat proti korupci a zajišťovat respekt k lidským právům. To jsou přesně ty důvody, proč mají Piráti na Slovensku, co říct, a proč potřebujeme v Evropě silné spojence.

V poslední řadě bych se proto chtěl obrátit k voličům na Slovensku. Volte s rozumem. Nechci navádět k tomu, koho budete volit. Než ale volit půjdete, zjistěte si o stranách veškeré informace.

Slovensko si už pod vládou Mečiara a Fica vytrpělo dost. Předat žezlo dalšímu evropskému autoritářovi by byla obrovská chyba a další krok k únosu Slovenska pryč od evropských demokracií – směrem k mafiánům a ultrakonzervativním autoritářům, jako je dnešní Polsko nebo Maďarsko.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz