Hlavní obsah
Prezidentské volby

Sedmnáct důvodů, proč je Babiš na Hradě fakt špatný nápad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: European Union

„Proto Babiš“ – kampaně se mění, kandidáti zůstávají. Už za pár týdnů se čeští voliči mohou svobodně rozhodnout, koho si zvolí za prezidenta. Bohužel ten, kdo nezná svou historii, je odsouzený ji opakovat.

Článek

Je snadné zapomínat, co všechno se v politice za posledních deset let událo. Proto jsme s týmem spustili web, který občanům může historii připomenout – a to konkrétně u jednoho, dobře známého kandidáta. Opakovat jeho historii by totiž Česko stálo hodně.

Prezidentský úřad má v Česku dlouhou tradici. Je to instituce, která nás zastupuje navenek, která by měla naslouchat občanům a obrušovat hrany ve společnosti, zajišťovat stabilitu a kontinuitu a jejíž funkce je především ceremoniální a symbolická. A řekněme si rovnou, ne každý veřejný činitel či osobnost se těší dostatečnému respektu veřejnosti, aby mohl tyto funkce plně a zodpovědně zastávat.

Jak jsme navíc viděli v posledních letech, špatná volba prezidenta může být v některých chvílích pro fungování státu vyloženě nebezpečná.

Doby, kdy Česko balancovalo na hraně ústavní krize, ať už kvůli problémům se jmenováním ministrů nebo sestavováním vlády, se nám díky současné hlavě státu vracely vcelku pravidelně – a nevím jak vy, ale já bych se bez takových vzruchů klidně obešel.
Mikuláš Peksa

Už jen proto je volba prezidenta zcela klíčová. O to víc je také s podivem, že současným „frontrunnerem“ prezidentských voleb je člověk, který nejen že společnost nespojuje, ale aktivně ji štve proti sobě.

Tím však pochopitelně výčet problémů spojených s Babišem nekončí. Bohužel, udržet všechny tyto kauzy v hlavě je takřka nadlidský výkon – a právě na tomto místě přichází náš web. Jako lidé máme obrovskou schopnost vytěsňovat negativa a soustředit se na to pozitivní, což může být někdy užitečné. V některých situacích je však tahle „amnézie“ vyloženě na škodu.

Prezidentská volba je jednou z nich. To, jak jste se na minulých postech chovali a jaké máte ve svých zaměstnáních výsledky, je vcelku jasným signálem pro to, jak budete fungovat i v těch dalších. A v tomhle nám Andrej Babiš vysílá dost jednoznačné zprávy. Ty jsme se pokusili s mým týmem zmapovat právě formou webu https://protobabis.online, kde připomínáme sedmnáct těch nejdůležitějších Babišových politických kauz a přešlapů – jednu za každou miliardu, které jeho holdingy získaly na dotacích!

Foto: Mikuláš Peksa

Kauzy Andreje Babiše

Chápu, že někomu může připadat tahle forma zbytečně konfrontační. I nad tím jsme v týmu diskutovali. Myslím si ale, že občané by měli mít možnost se informovaně a poučeně rozhodnout o tom, kdo je bude dalších pět let zastupovat, a informovanost ohledně předchozích kauz Andreje Babiše coby favorita prvního kola je toho součástí.

Navíc, co se palčivých ústavních otázek týče, ani těch se bohužel s prezidentem Babišem nezbavíme – jak je slučitelné trestní stíhání a prezidentský úřad? Je v pořádku, že prezident jmenuje soudce, který ho pak dost možná bude muset soudit? A jak se srovnat s faktem, že prezident sice slibuje „zachovávat [] Ústavu a zákony“, ale zároveň jej státní zástupci viní z jejich několikanásobného porušování?

Myslím, že by nám, soudům i české státnosti dost ulehčilo, kdybychom si takové polemiky mohli odpustit a věnovat se místo toho palčivějším problémům. Třeba jak se dostat ze současné několikanásobné krize nebo pomoci lidem, kteří se v této situaci ocitají bez peněz, bez tepla a nebo přímo na ulici. Minimálně u prezidentské volby tu alternativa je. Bylo by škoda ji nevyužít.

Anketa

Měl by být Andrej Babiš prezident?
ANO
15,3 %
NE
84,7 %
Celkem hlasovalo 752 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz