Hlavní obsah
Názory a úvahy

Státem podporovaná nenávist? V Polsku žádný problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Photo by Jannik on Unsplash

Předvolebním Polskem už pár týdnů hřmí nová kontroverze: film „Zielona granica“ režisérky Agnieszky Holland. Situace vyeskalovala až do takové míry, že si režisérka musela požádat o policejní ochranu – kterou jí orgány odmítly poskytnout.

Článek

O co vlastně jde? Polsko má už pár let velký problém – konkrétně na svých hranicích s Běloruskem. Diktátor Lukašenko se totiž před několika lety rozhodl, že na rozdíl od Putina, který v útocích proti Západu využil rovnou celou svoji armádu (včetně lidí, co s armádou nechtěli mít nic společného), sám Lukašenko využije jako nástroj nátlaku na Evropu MIGRACI.

Už je to pár let zpátky, co jsem psal o „cestovní kanceláři Lukašenko“. Ve zkratce se jedná o schéma, kdy běloruské autority dováží do země lidi žádající o azyl, aby je následně dovedli k polským hranicím a odmítli je pustit zpět na běloruské území. Během strkanic mezi polskými a běloruskými pohraničníky přišly o život už desítky osob.

Co s tím má ale společného Polsko? Vlastně všechno. Film režisérky Holland se věnuje právě situaci na polsko-běloruských hranicích, kde se snaží věrohodně poukázat na humanitární katastrofu, která se tam již pár let odehrává. Vládní PiS v čele s Kaczyńským se podařilo celou situaci ututlat.

A to do té doby, než vešel do kin právě tento film

Vládní PiS mohla k filmu zaujmout mnoho přístupů. Například se omluvit za to, že je zodpovědná za desítky životů, které na hranicích sama svojí politikou zavinila. To by ale nebyla ta stará dobrá PiS, kterou známe.

Namísto toho vrchní politici – od prezidenta přes premiéra až po současného ministra spravedlnosti a vrchního žalobce v jednom, Zbigniewem Ziobrou – nazvali režisérku nacistickou propagandistkou. Vrcholem všeho byla reakce samotných polských pohraničníků, kteří na film reagovali sloganem „jenom svině sedí v kině“, používaným polským odbojem za druhé světové války ve snaze odradit tehdejší návštěvníky kin před sledováním nacistické propagandy, která byla tehdy v polských kinech běžná.

Volby se v Polsku odehrají už v neděli. Ve hře je hodně… vlastně skoro vše. Vládní PiS se nezastaví před ničím, aby už napotřetí znovu získala kontrolu nad Polskem. Naposledy, když PiS vytvářelo nenávistnou kampaň takové míry proti veřejné osobě, zemřel tehdejší starosta Gdaňsku. Byl ubodán.

Pokud v Polsku znovu zvítězí PiS, nastanou pro Evropu temné časy. Zvláště poté, co vedle evropské ultrakonzervativní stálice, Viktora Orbána, ve Visegrádské čtyřce přibude Ficovo Slovensko.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz