Hlavní obsah
Aktuální dění

Rétorika konzervatistů: „Zastavíme migraci! Migrantům ani krok! Pevnost Evropa!“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Agata Nyga / Pixabay

Připadá vám to povědomé? Vůbec se nedivím. Jde totiž o klasickou rétoriku evropských konzervativců, nacionalistů a populistů. Takových, které u nás známe třeba v Okamurově SPD nebo Trikoloře, Babišově ANO nebo i v řadách politiků ODS.

Článek

Podobnými obecnými frázemi se ošívá také současná polská vláda – Právo a spravedlnost (PiS). A nejen ošívá. Doslova na tom staví svoji kampaň na znovuzvolení do polského Sejmu (Parlamentu). Že to PiS myslí vážně navíc ukázala současným nezávazným referendem, které má probíhat současně s volbami do Sejmu. Jedna ze 4 otázek například doslova zní „Podporujete přijímání tisíců nelegálních přistěhovalců z Blízkého východu a Afriky v souladu s mechanismem nuceného přesídlení zavedeným evropskou byrokracií?“

Teď se ale zdá, že se PiS ono nesmyslné referendum značně vymstilo. Včetně zastrašování voličů uprchlíky.

Úředníci pod kontrolou PiS totiž už roky rozdávali polská víza právě lidem z Blízkého východu a Afriky. Za úplatek. Jedno vízum by vás stálo přibližně 5 000 $.
Mikuláš Peksa

Kaczyńského vláda se snaží celou situaci ututlat. Naprosto pohotově z ní obviňuje opozici vedenou Donaldem Tuskem. Ta ale nebyla u vlády od roku 2015.

Nejde přitom o žádnou maličkost. Německo například po propuknutí kauzy zavedlo na svých hranicích namátkové kontroly. A to nejen s Polskem, ale i s Českou republikou, skrze kterou lidé prchající před válkou míří na Západ. Situace samozřejmě využívají i nám už dobře známí populisté, jako je Andrej Babiš, kteří zprávy recyklují k další nenávistné a zastrašující kampani.

Co to ale znamená pro Polsko, EU a Českou republiku? Především – polská vláda v čele s PiS není ani zdaleka důvěryhodná. Dlouhé roky od nástupu k moci využila k likvidaci právního státu, ovládnutí nezávislých médií a soudů a potlačování lidských práv. Prakticky po celou tu dobu pobírala z Evropy obrovské peníze jako největší čistý příjemce. Tedy alespoň do té doby, než jsme schválili mechanismus, který Polsku zmrazil peníze z fondu obnovy, právě kvůli vládní likvidaci právního státu.

Samozřejmě nesmíme ignorovat velké zásluhy, které si Polsko zaslouží za reakci po vypuknutí války na Ukrajině. PiS v mezičase doma ale dále pokračovala v utahování oprátky nad místními demokratickými institucemi – a s nimi i nad jednotnou a moderní Evropou.

Polsko čekají za týden volby. Bude to těsné. Pokud ale vyhraje to Polsko, které se otevřeně staví proti evropským zájmům, právům žen a menšin či samotným principům právního státu, bude to pro Evropu začátek velice temné éry.

Anketa

Volili byste v Polsku PiS?
ANO
42,9 %
NE
57,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz