Hlavní obsah
Rodina a děti

Mikuláš – tvoříte magii dětství?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Unsplash

Mikuláš možná v posledních letech pod masivním marketingovým náporem Vánoc dostává méně pozornosti, ale za mě je to trochu škoda. Jak slavíte Mikuláše u vás doma?

Článek

Tak byl zase Mikuláš. Rozebírali jsme s pár přáteli, jaké mají na tuto tradici osobní vzpomínky. Spousta z nich si vybavila zásadní trauma, které utrpěli, když na ně jako na malé usmrkance vybafli čtyři (nebo i více) dvoumetroví chlapi v ultraděsivých maskách a jak takovou věc svým dětem nikdy udělat nechtěli. Proto tuhle tradici ve svém vlastním rodinném životě úplně vynechali.

Sladkosti prostě děti najdou za oknem. Žádná osobní konfrontace se nekoná. Nevím, jestli to ale není trochu škoda, protože jak říká Terry Pratchett: Trochu upřímného děsu tvoří magii dětství :-).

U nás doma jsme to řešili jinak. Když byli synovec s neteří malí, za čerta a Mikuláše jsem se převlékala já a moje matka (tj. babička dětí). Chce to sice více úsilí, přece jen musíte vyrobit masky (dneska už předpokládám je lze i koupit) a před dětmi utajit celé přípravy, ale pak máte situaci pod kontrolou. Děti dobře znáte a víte, co si můžete a nemůžete dovolit.

Nehrozí tedy, že čerti, posilněni z předchozích návštěv v jiných domácnostech nějakým ostřejším nápojem více, než je zdrávo, vezmou svoji roli příliš vážně a děs, který v dítěti vyvolají, bude něco, co budete doma řešit ještě měsíce po Vánocích.

A k tomu jako bonus posílíte rodinnou pospolitost, kreativně se vyřádíte při výrobě masek, a ještě k tomu si zahrajete divadlo, a to má jak známo až terapeutické účinky. Ne nadarmo dnes mají takovou popularitu různé kurzy improvizace.

A vytvoříte krásné vzpomínky nejen vám, ale i mladším členům domácnosti. I po letech budou všichni rádi vzpomínat, jak babička skákala jako čert po židlích, až z toho celý další týden nemohla udělat prudší pohyb.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz