Hlavní obsah

Borat – ten, který obnažil Ameriku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Milan Lajdar

Borat v USA

Byl to bezva tah, když v roce 2006 nakoukal Borat do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu.

Článek

Britský komik Sacha Baron Cohen jako přímočarý kazašský televizní reportér Borat zastává vyhraněný názor na Židy (která zbraň je na ně nejlepší?), na ženy (mají mozek jako veverky), na homosexuály (u nás je tajně popravujeme)… Je to hraný film, reality show, dokument, mystifikace? Od všeho trochu. Ale hlavně je to neskutečně zábavná nekorektní legrace.

Jenže ani „kazašský reportér“ netušil, do jakých temných hvozdů padne Amerika v dalších letech. Jeho tehdejší srandičky byly takovým úsměvným polechtáním. V roce 2006, kdy byl uveden film Borat, se objevilo v Americe hnutí Me Too (Já také, nebo Mě také), které mělo upozorňovat na sexuální harašení a zneužívání především žen. Začal nekorektní hon na čarodějnice. Dívali jste se před dvaceti nějaké dámě do výstřihu? Rychle za mříže! Otřeli jste se jí nedopatřením třeba v tlačenici o zadek? Uděluji doživotí! Pak se stalo, že řada mužů raději přestala preventivně jezdit se ženou v jednom výtahu, protože se báli vymyšleného obviněni ze sexuálního skandálu apod.

Poté vzniklo ještě děsivější hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). Od začátku jsem to vnímal jako výhradně rasistické proti bílé většině. Segregace (vyloučení, oddělení) je nebezpečná záležitost. Dělit lidi pouze podle barvy pleti je přímo ostudné. A co identifikace jedinců podle mnoha desítek stávajících pohlaví? Kdyby původní Borat znovu vyjel tak nadšeně nakoukat do současné pomatené Ameriky, asi by vznikl zcela jiný film.

Poznámka: On totiž existuje i sedmidílný seriál Who Is America (2018) a film Borat 2 (2020). Je to také vtipné (zejména seriál), ale…

Milan Lajdar

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám