Hlavní obsah
Cestování

Pozoruhodná města: Los Angeles

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

V době, kdy v Čechách bylo zrušeno nevolnictví, na západním pobřeží amerického kontinentu se zrodila osada El Pueblo de Nuestra Seňora la Reina de los Angeles, dnešní Los Angeles, alias město andělů.

Článek

Tenkrát, tři sta let po objevení Ameriky, patřilo území Španělům, kteří na původních indiánských teritoriích hospodařili a zakládali křesťanské misie. Zpočátku se naše osada rozvíjela pomalu, ještě kolem roku 1850 měla pouhých 1500 obyvatel. Bouřlivý rozvoj přišel až ve dvacátém století.

Okolí Los Angeles je výjimečné. Na jedné straně nekonečná plocha největšího světového oceánu, na druhé straně úrodná zemědělská půda, vysoké hory a rozlehlé pouště. Příjemné středomořské klima, desítky kilometrů skvělých písečných pláží, a vše, co člověk potřebuje k životu, pokud má nějaké peníze. Ale není vše zlato, co se třpytí.

Pěstují zde víno a citrusy, nějaký čas se těžila ropa, rozvíjel automobilový průmysl. Potom přišli investoři, začali ve velkém skupovat půdu a vyrůstala města. Málo kdo ví, že celá aglomerace, kolem Los Angeles zahrnuje osmdesát osm měst, dohromady asi 15 miliónů lidí. Každé z těch měst má svoji historii a osobitost. Jsou tam luxusní, nablýskané oblasti, Beverly Hills, Brentwood, Bel-Air na západě, moderní města Silver Lake, Glendale, Pasadena na východě, i místa zločinu Creshew, Watts, Skid Row. V centru celé oblasti je čtyřmiliónový Downtown, město, kde se stýká lesk i bída aglomerace.

Na konci první světové války byla zažehnuta sláva Hollywoodu, která přetrvává do dnešních dnů. Ale nic není takové, jak se na první pohled jeví. Hlavní filmové ateliéry už nejsou v Hollywoodu, ale v okolních městech, Burbanku, Culver City, a Century City. Trochu omšelá sláva Hollywoodu, alias Tinseltownu, přetrvává na Hollywood bulváru a zejména na ikonickém Sunset bulváru, dvacetimílové ulici, která spojuje Downtown s exkluzivními plážemi Malibu. A Sunset strip, čili pás zapadajícího slunce, je oblast vyhlášeného nočního života města, místo, které málem upadlo do zapomenutí, než se znovu obnovila bývalá sláva.

Tohle město není dokonalé, není ani nijak zvlášť krásné. Často bylo budováno překotně a nedůsledně. Když se něco nepovedlo bylo to zbouráno a přestavěno. Downtown má nejvyšší budovy USA postavené na západ od Chicaga, ale není jich moc. Ani tolik miliardářů zde nežije, jak by si člověk myslel. A univerzity tu nejsou tak skvělé, jako v okolí San Francisca, či Bostonu.

Navzdory všemu Los Angeles prosperuje. Žijí tu zhýčkané celebrity filmového a hudebního průmyslu, ve svých domech skrytých v zeleni, vybavených bazény a tenisovými kurty. Jsou tu světoznámá muzea výtvarného umění, kilometry nádherných pláží, technologická centra, farmářské trhy, nablýskaná nákupní centra, kulinářské speciality z celého světa, k dostání v restauracích i pouličních stáncích, a Disneyland v Anaheimu.

Běžný turista s omezeným rozpočtem se zde moc nepotěší. Absolvuje exkurzi ve filmovém ateliéru, navštíví Hollywood bulvár, aby na vlastní oči spatřil otisky dlaní hvězd show businessu, okoukne nákupní nebe v Beverly Hills, podívá se do muzea, okusí něco málo kulinářských specialit. Potom ho čekají pláže a Disneyland, aby se vrátil domů s lehčí peněženkou a pocitem, že tam byl. Může to tak být, ale není to ono. Abychom tohle město poznali, musíme ho mít rádi, a to není jednoduché. Je to město příležitostí, město mladých a sídlo iluzí. Vedle nablýskaných čtvrtí má i špinavé uličky plné zvratků, drog a prostituce. Jsou místa, která nechceme vidět v noci a možná ani ve dne.

Los Angeles není největší světová aglomerace, ale je velká dost. Celebrity zde žijí, ale neuvidíme je, zato bezdomovce ano. Důmyslný systém dálnic, zvaných freeways, nás dostane z jednoho konce města na druhý, ale ne dost rychle. Také můžeme jezdit na výlety, užívat si. Do Mexika je to dvě stě kilometrů, do hravého Las Vegas asi čtyři sta, a také zde mají dobré víno.

Pokud můžeme, nesnažme se šetřit, vždyť žijeme jen jednou. Tohle město není láska na první pohled. Je konkurentem New Yorku, ale srovnávat ta města nelze. Jsou moc odlišná. Los Angeles má svou hezkou i odvrácenou tvář, stejně jako hollywoodské filmy. Je to město financí, celebrit, bezdomovců a zločinu. Když se nám však otevře, je nádherné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz