Hlavní obsah
Cestování

Pozoruhodná města. Rio de Janeiro

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Rio je, nebo bývalo snem všech exotických dovolených. Každý lotr, který ukradl peníze, i každý slušňák, co celý život spořil, nakonec, spolu s drahou polovičkou, zamířili do Ria na dovolenou snů.

Článek

Rio má, nebo mělo, přízvisko nejkrásnější město světa. Ročně toto území mezi horami a mořem navštíví několik miliónů turistů. Největší počet turistů se obvykle očekává v období Karnevalu, na přelomu února a března. Město se nachází na jižní polokouli, v těsné blízkosti obratníku Kozoroha. Když my, v Evropě, mrzneme a těšíme se na jaro, v Riu vrcholí léto.

První Evropan, který toto magické místo spatřil, byl jistý kapitán lodi plující pod vlajkou flotily admirála Cabrala. Byl to Portugalec a Portugalci si nakonec podmanili celou obrovskou a bohatou Brazílii. Místo, kde zakotvili, pojmenovali Rio de Janeiro, česky bychom řekli Lednová řeka. Lednová proto, že se to odehrálo 1. ledna roku 1502, a řeka proto, že naivní portugalští mořeplavci omylem považovali objevenou zátoku za ústí velké řeky.

Asi šedesát let po prvním přistání lodí, bylo zde založeno město, respektive osada. Město prosperovalo a od poloviny 18. století do poloviny 20. století bylo hlavním městem celé Brazílie. Po několik let bylo dokonce hlavním městem celé portugalské říše.

Z Prahy se do Ria dostaneme za necelých dvacet hodin, což není špatné. Přistaneme na ostrově a nejlepší cesta odtud do centra města je použít taxi. Po městě se můžeme pohybovat také autobusy a metrem. V autobuse stačí zaplatit jízdné řidiči, nemusíme si dělat starosti s jízdenkou. Chceme-li trochu zariskovat a ušetřit, můžeme použít i „divoké“, tj. oficiálně neschválené taxi. Máme přitom mít na paměti, že Rio je sice úžasné, inspirující, ale ne moc bezpečné město.

Všeobecně, na většině míst v Brasilii se nedoporučuje dávat najevo, jak jsme zámožní. Drahé hodinky, šperky a fotoaparáty je lépe nechat v hotelu a na ulici se pohybovat jen s obnosem, který hodláme ten den utratit. Rio je veliké město, jedno z největších v Americe, ale turisty zajímá jen několik míst. Pamatujme, že v Riu se bezprostředně stýká chudoba s luxusem, nádherné pláže a hotely v těsné blízkosti favel přeplněných chudinou a drogovými gangy. Favela je místní název pro slum, větší, či menší shluk improvizovaných chatrčí. Buďme proto opatrní, ale nenechme se znervóznit. Rio za návštěvu určitě stojí a může to být zážitek na celý život.

Začneme v centru, kde je několik zajímavých historických budov a katedrál a nespočet kaváren, restaurací a denních i nočních barů rozdílné úrovně i pověsti. Také je zde zachováno historické přístaviště, někdejší vstupní brána otroků do Brazílie, dnes dědictví UNESCO. Jmenuje se to přístaviště Valongo a na zdejší kameny vstoupil téměř milión otroků přivážených ze senegalského ostrova Gorée.

Z centra města zamíříme k lanovce a tak se dostaneme na čtyři sta metrů vysokou granitovou skálu, která se vypíná nad zátokou Guanabara. Jméno té světoznámé skály je Cukrová Homole. Je jedním ze symbolů města, je odtud nádherný výhled a také je na seznamu dědictví UNESCO. To je asi vše, co se o té homoli dá říci.

Pokračujme dále a dostaneme se na možná nejkrásnější, a určitě nejznámější, pláž světa, Copacabanu. Je pojmenována po jedné bolivijské svaté panně. Možná je už zbytečné dodávat, že i tato čtyřkilometrová pláž je zapsána na seznamu UNESCO. Na pláži se nejen koupeme a opalujeme ve společnosti tisíců místních i turistů, ale také zde bydlíme, protože je lemována spoustou hotelů různých kategorií. Pláž je také místem pro pořádání megakoncertů popových hvězd. Například Madonna sem letos přitáhla na svůj koncert asi 1,5 miliónu lidí.

Pokračujeme-li po pláži dále, dostaneme se na další turisty oblíbenou pláž jménem Ipanema a posléze na menší, ale exkluzivní pláž Leblon. Silvestry se na plážích Copacabana i jinde slaví od poloviny minulého století, a počátek spatřujeme v Afrických rituálních kultech Candomblé a Umbada. Postupně se přidaly i nádherné novoroční ohňostroje, pro bezpečnost vystřelované z lodí zakotvených v zátoce Copacabana.

Carioca je demonym vztažený ke všemu, co má vztah ke městu Rio de Janeiro. Je to jméno nejasného původu, ale všichni ho znají a používají. Kdo neví, co znamená carioca je osel a cizinec a bude okraden. Tak nejen lidé jsou cariocas, ale i pláže jsou cariocas, a tak dále.

Zamíříme-li od pláží obloukem na sever, ocitneme se v Atlantickém lese, respektive v Národním parku Tijuca. Rio obklopují hory a hory jsou porostlé lesy, které tvoří zdejší typickou biosféru. Původně se lesy kácely, aby se vytvořily podmínky pro zemědělskou výrobu. Ale v 19. století císař Pedro II, nařídil obnovu lesa, byly masivně vysazovány stromy. Dnes je park Tijuca považován za jeden z největších městských lesoparků, chránících místní přírodu, včetně místních endemických rostlin. Je zde i nádherná botanická zahrada, založená na počátku 19. století. Uchovávají zde orchideje, masožravky i kaktusy a také se zde vyskytuje ohromné množství ptačích druhů, například káně brazilské a tukan bělolící.

Součástí parku Tijuca je i sedm set metrů vysoký vrch Corcovado, česky Hrbáč, kam se lze dopravit pěšky i lanovkou a výtahem. Na vrcholu je zdáli viditelná socha Krista Spasitele, postavená v třicátých letech minulého století, také je tam restaurace a je odtud skvělý výhled. Za pozornost stojí, že Corcovado navštívila řada prominentních návštěvníků, jako jsou někteří papežové, vědci, princezny i generálové.

Hlavní atrakcí Ria, jako bychom jich zatím vyjmenovali málo, je Karneval. Jeho původ se datuje z 18. století, a je odvozen od evropských masopustů. Stejně jako v Evropě, například v Německu, se zde několik dní před popeleční středou konají průvody spojené s tancem a maškarními plesy. Ale je v tom odlišnost.

V Evropě je v době masopustu zima a zahajuje se tím období půstu až do Velikonoc. V Brazílii ve stejné době vrcholí léto a postupně se z Karnevalu v Riu stal největší mejdan na světě. Trvá pět až sedm dní, respektive hlavně nocí. Původně se tančila polka, valčík, ale od začátku 20. století vládu převzala brazilská samba.

Četné školy samby se na Karneval připravují celý rok, a místní i turisté jsou stále nervóznější, jak se období Karnevalu blíží. Všichni se až nepříčetně těší a připravují. Několik nocí se moc nevyspí. Hlavní bombastická přehlídka samby se koná na speciálním, sedm set metrů dlouhém Sambodromu v centru, ale konají se současně i průvody ve všech částech města. Zatímco na Sambodrom si musíme koupit drahou vstupenku, řadu karnevalových průvodů ve městě můžeme vidět i zdarma, nebo se přímo zúčastnit, zejména když si opatříme tričko od nějaké školy samby.

Je to zážitek na celý život, buďme však opatrní. Žije se hlavně v noci a turisté se inspirují místními. Uvolněný, barevný, neformální oblek s několika výstředními doplňky a rozhodně nechat všechny cennosti na hotelu. A nepít moc alkoholu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz