Hlavní obsah
Cestování

Pozoruhodná města. Singapur

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Staženo z iStock, placeno

Finanční čtvrť

Singapur je nepochybná zvláštnost. Ostrov, město i stát v jednom. K dovršení všeho leží na rovníku. Exotika i ekonomika na jedničku. Zde najde turista, investor i expatriot vše, po čem touží.

Článek

Od nepaměti leží dnešní Singapur na důležité mořské cestě mezi Čínou a Indií. Bylo zde buddhistické království i islámský sultanát, angažovali se zde Portugalci, Dánové i Francouzi. Moderní dějiny Singapuru začaly asi před 200 lety, kdy zde přistál Angličan Sir Raffles a dohodl se s místními sultány.

Do této britské kolonie potom přicházeli Číňané, ženili se s místními malajskými ženami a budovali město. Vznikaly zde opiové farmy, byl zde důležitý přístav, dařilo se obchodu a město prosperovalo.

Přeskočíme sto let relativního poklidu a dostaneme se do roku 1942, kdy to zde okupovali Japonci a nastalo pro místní Brity, Číňany i Malajce krušné období. Naštěstí to trvalo jen dlouhé tři roky, Japonci byli poraženi, a řešilo se, kdo zde bude vládnout.

Diskuze skončily v šedesátých letech minulého století, Angličané odešli a vznikla nezávislá Singapurská republika. Místní vláda vzala věci za správný konec, ekonomický růst zapříčinil politickou stabilitu. Ale pozor, panuje zde velká přísnost. Žvýkačky se zakazují, a na místech, která k tomu nejsou určena, nejíst, nepít, nekouřit, nemočit. A za drogy je zde trest smrti.

Díky přísnosti je zde velmi bezpečno, Singapur patří mezi nejvyspělejší ekonomiky světa, jsou zde spolehlivé banky i finanční trhy, panuje zde náboženská tolerance a je zde mnoho k vidění.

Město je převážně čínské, ale je zde též indická a arabská čtvrť. Co se týče náboženství, znají zde taoismus, confucionismus, budhismus, hinduismus, islám, a mají zde chrámy i Sikhové. I křesťanské kostely by se našly a Vánoce jsou zde plné světel.

Ale pozor, komunita LGBTQ je zde ilegální. Mluví se hlavně angličtinou, ale mezi oficiální jazyky patří i malajština, tamilština a mandarinština.

Doprava není žádný problém, vedle nejkrásnějšího metra na světě MRT, mají i dobře fungující taxi a autobusy. Je zde také nejkrásnější letiště, Changi.

Singapur je tropické město a mají zde trochu více teplo a vlhko, než je příjemné, ale jsou zde kilometry klimatizovaných spojovacích hal a tunelů, a v neposlední řadě i klimatizovaná rozlehlá moderní obchodní centra. Ve městě jsou vedle mrakodrapů a komunikací i nádherné zahrady, a zbytky původního pralesa, Bukit Timah Natural Reserve, kde si můžeme užít motýly, ptáky, opice a lemury.

Podnikatelé si tam přijdou na své, Singapur investice přímo přitahuje a korupci zde zcela vymýtili.

Pro turisty zde připravili nepřeberné množství nabídek, a tak jen stručně. Singapur má v češtině přezdívku Lví město, a symbolem je Merlion, mořský lev, jehož socha chrlí z huby vodu pod mrakodrapy v ústí řeky Singapur. To s tím lvem vzniklo vlastně omylem. Lvi zde nikdy nežili, ale kdysi dávno si jakýsi domorodec spletl tygra se lvem a bylo to.

Singapur je drahý, čistý, bezpečný a je to město zábavy i příležitostí. Jsou zde zahrady čínské i japonské, zahrada orchidejí, botanická i zoologická zahrada a futuristická zahrada v Zálivu.

Je zde muzeum asijských civilizací, vězeňství, mořské muzeum, národní muzeum, muzeum umění, muzeum místní Peranakan kultury.

Ubytování není problém, jsou zde hotely, hostely a penziony všech kategorií. Luxusní hlavně kolem Orchard Rd, a levné v blízkosti Arabské a Indické čtvrti.

Pro zájemce není problém zařídit i jednodenní výlety do okolních států, Indonésie a Malajsie, doprava letadlem, autobusem i lodí.

Restaurace i rychlá občerstvení různých kategorií nabízí nepřeberná množství jídel všech kontinentů. To též platí pro nápoje, a konzumace je povzbuzována i přítomností Happy hours.

Bohatý noční život nabízí divadla, koncerty, balet i bary a dokonce uličky lásky. A to už vůbec nemluvíme o možnostech nákupů zboží všeho druhu.

Možná, že Singapur není úplně dokonalý, ale za návštěvu určitě stojí. Non stop let z Frankfurtu na singapurské letiště Changi trvá asi 11 hodin.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz