Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zelený cíl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Milan Němeček/ iStock.com (placená fotografie)

Green Deal, zelený cíl. Zní to jako říkanka, ale je to vážné.

Článek

S naším starým psem máme teď doma trápení. Je neklidný, často štěká, možná ho něco bolí, ale on nám to neřekne. Tak se trápíme, my i pes, dokud nezemře.

Také s naší planetou se něco děje, ale ona nám zemřít nesmí! Je stará už pět miliard let a to je hodně. Možná se ke své zeměkouli nechováme vždy hezky, a tak se nám stařenka začíná oteplovat. Léto se u nás pokazilo, samé vedro a bouřky. Jsem nějaký ten pátek na světě a vím, že počasí v létě bývalo klidnější. Už není taková pohoda jako dříve. Mimochodem, nedávno festival Pohoda v Trenčíně ukončila nějaká supercela. To je slovo, ještě nedávno jsme ho neznali. Hromada zraněných lidí tam byla.

Když to tak půjde dál, začneme v Česku pěstovat rýži namísto brambor a přizpůsobíme se. Říká se, že starého psa novým kouskům nenaučíš, ale není to tak docela pravda. Lidé potřebují naději, úředníci se zamysleli a na začátku roku 2020 přišel do Evropy vedle Covidu i Green Deal.

Covidu jsme se zatím zbavili, ale GD nás bude strašit dál. Je to cesta dlážděná dobrými úmysly. Úředníci ho vymysleli a politici to teď musí prodat nám občanům. Emise kysličníku uhličitého se ve druhé polovině dvacátého století zvýšily osminásobně! A není to naše jediná starost. Máme v Evropě i válku.

Tak co je to ten Green Deal? Vlády se zavážou, že revidují veškerou legislativu týkající se ekologie. Budeme mít do roku 2050 komplet novou, mnohem ekologičtější legislativu a žádné emise skleníkových plynů. Kéž by nám to pomohlo i s ošklivou válkou.

K tomu potřebujeme cirkulární ekonomiku, založenou na minimu nových zdrojů a maximu recyklací. Soběstačné zemědělství. Revizi systému emisních povolenek. Jak já říkám, od instituce, přes inteligenci, iniciaci, invenci až po inovaci. Čistou veřejnou dopravu a hluboké lesní hvozdy. Je to rozumné? V každém případě hodně lidí bude proti. Nedivím se, že zemědělci kydají hnůj (myšleno obrazně) na úřad vlády.

Je takové české úsloví, smrádek, ale teploučko. Zvolíme si v Česku politiky, kteří slíbí, že nás nebudou trápit. Green Deal sem, Green Deal tam. Jenomže ono to má háček. Když Česko nebude dostatečně realizovat evropské dohody GD, a bude vypouštět více emisí než sousedé, budou mu hrozit mastné pokuty za přeshraniční uhlíkovou stopu. Hezky to úřady vymyslely.

Green Deal je příkladem Murphyho zákona, který praví, „že všechno, co může jít špatně, špatně půjde. Evropa se zvedla a kritizuje. Jedni, že je příliš přísný, druzí, že je málo ambiciózní. Oba tábory mají pravdu, protože záleží na tom, z jakého úhlu se na problematiku podíváme.

Česko, Polsko a Maďarsko se bouří. Zchudneme, ztratíme pracovní místa, ekonomika bude chřadnout, celé je to nesmysl. Naopak bohatší země na západě a severu evropského kontinentu kroutí hlavou. Ti jsou vesměs pro Green Deal, jen mají strach, aby finanční dotace pro ekologické aktivity neskončily jen na východě. Tiše se v hlavách proklubává myšlenka, „ono se to rozkrade!“

Evropská investiční banka slíbila, že sežene tisíc miliard eur. Další peníze přidají soukromí investoři a posléze daňoví poplatníci. A za co bychom ty obrovské peníze měli utratit?

Především omezit, či skončit se spalováním fosilních paliv a biopaliv. Všechny tyto suroviny obsahují uhlík, ze kterého při spalování vzniká nežádoucí kysličník uhličitý, alias skleníkový plyn. Postupně získávat žádoucí energii z čistých zdrojů, jako je slunce, voda, vítr a v budoucnu vodík. Vždyť samotné hvězdy zářící na obloze jsou jen pece pro vodíkovou fúzi. Proč bychom vodík nevyužili i pro naši planetu? Alespoň se tak symbolicky přiblížíme ke hvězdám.

Inovovat a zavádět technologie, s minimem nových surovin a maximem recyklací. Říká se tomu cirkulární ekonomie. V zemědělství mít soběstačné farmy s minimem dotací, chemie i odpadů, alias farm to fork strategie.

Nový koncept dopravy, je představa pohodlné, čisté a energeticky efektivní hromadné dopravy na místo smradlavých aut. A v neposlední řadě mít vedle měst i krásné, hluboké lesy plné hub a lesních studánek. Ani se nedivím, že to lidé nechtějí.

Paní von der Leyen, předsedkyně Evropské komise, ve snaze přiblížit GD občanům, ví, že je třeba produkt hezky zabalit. Proto iniciovala hnutí nazvané Evropský Bauhaus, čili umělecký koncept, který vyzdvihuje Green Deal a vše, co nádherné, všeobecné a nepomíjivé, obsahuje. Bude to fuška, ten GD, ale máme na to pětadvacet let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz