Hlavní obsah
Názory a úvahy

Olympionik Svoboda měl být za proruské postoje degradován a vyhozen z Armády ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Symbol ukrajinské osvobozovací války proti ruské agresi

Každý Čech nemá právo se vyjadřovat svobodně ke všemu, co se kolem nás děje, týká se to hlavně příslušníků ozbrojených složek. Jde zde o kauzu podpory ruských sportovců bývalým olympionikem ČR Davidem Svobodou. Je totiž také vojákem Armády ČR.

Článek

V českých médiích se rozvinula vášnivá debata kolem výroků někdejšího českého olympionika Davida Svobody, který se veřejně vyslovil pro další účast sportovců Ruska a Běloruska na olympiádě v Paříži. 38letý Svoboda byl na koberečku u ministryně obrany Jany Černochové. Poté byly zveřejněny tresty: někdejší moderní pětibojař Svoboda skončil v čele Komise sportovců Českého olympijského výboru a od ředitele Armádního sportovního centra Dukla dostal důtku. Bude muset také navštívit ukrajinské vojáky cvičící na území ČR, aby s nimi pobesedoval o válce. David Svoboda, který v Dukle pracuje jako trenér, ke kauze řekl: „Nejsem advokát Ruska a mrzí mě, že má neobratná vyjádření mohla poškodit armádu a resort obrany.“

Kolem sebekritiky se ale spustila lavina obviňování, že v Česku se prý zavádí cenzura a že byl Svoboda donucen k autocenzuře. Je to typická reakce těch, kteří relativizují všechny hodnoty a bezbřehé a nijak neomezované vyjadřování osobní, sobecké a neobjektivní pravdy se pak bez nějaké viditelné cézury přesouvá do oblasti polopravd, manipulací a nakonec i lží. „Považuji za velmi alarmující, že byl někdo veřejně pronásledovaný za to, že veřejně řekl svůj názor,“ kroutil hlavou mediální expert Jan Jirák. „To, co se tady nastartovává, tedy určité omezování rejstříků názorů, je začátek autocenzury,“ uvedl na televizi CNN Prima News.

Bývalý olympionik David Svoboda ale nosí uniformu Armády České republiky, kterou měl i tehdy, když reprezentoval Českou republiku jako pětibojař, když v roce 2012 získal na olympiádě v Londýně zlatou medaili. Armáda mu jako v minulosti i dnes poskytuje dobré ekonomické zázemí pro sportovní reprezentaci České republiky. Ovšem jako profesionální voják, i když ve funkci sportovního trenéra, podléhá velení příslušných nadřízených a vojenské doktríně ozbrojených sil ČR.

Česká armáda je partnerem ukrajinských vojenských sil a dodavatelem zbraní, takže její příslušník nesmí mít žádné právo se vyjadřovat přímo i nepřímo na podporu ruského agresora. Kdyby nešlo o známého a vítězného olympionika, musel by být jakýkoli jiný voják s takovými názory bez milosti degradován a vyhozen z armády bez nároku na výsluhu. Pokud chce mít pan Svoboda právo na zcela svobodné názory, ať opustí řady členů Armády České republiky, a tedy i dobré bydlo pro svou sportovní práci.

Co řekne David Svoboda na to, že v protestu proti účasti ruských sportovců na olympiádě v Paříži se nezúčastní her Ukrajinci i třeba i další země, možná včetně Česka? Pan Svoboda přitom dobře ví, že ruští sportovci jsou reprezentanty ruského režimu, který neváhá pro co nejlepší image Ruska je dopingově zdrogovat, což už zásadně omezilo účast ruských sportovců na nejvýznamnějších sportovních kolbištích.

Můžeme si a chceme zde v klidném a bezpečném Česku vyznávat bezhraniční svobodu? A přitom pár set km na východ od nás umírají ukrajinští sportovní reprezentanti za svou vlast. Protože reprezentace vlastní krví je i v případě ukrajinských sportovců ta nejpravdivější. Svoboda o oběti vlastní krve nic neví, ale zato získal za své sportování miliony od sponzorů z prostředků i těch významných podniků, které se po Putinově agresi proti Ukrajině z Ruska stáhly za značných finančních obětí.

Zuřiví stoupenci všech možných pravd a relativizace jasných skutečností si mohou v českém prostoru docela svobodně vyjadřovat, pokud zcela zjevně nepáchají trestný čin, jako je hanobení jiného etnika, náboženství, rasy či zpochybňování prokázaných zločinů. Mezinárodní soudní dvůr v Haagu vydal za zločinnou agresivní válku proti Ukrajině bezprecedentní mezinárodní zatykač na ruského prezidenta Vladimíra Putina, který je platný ve 120 zemích světa.

Svobodou původně vyjádřená bezpodmínečná podpora účasti ruských a běloruských sportovců příští rok v Paříži je porušením všech norem a zásad mezinárodního olympismu. Olympiáda měla být vždy také dobou, kdy povinně utichnou války. Kdyby David Svoboda býval řekl něco v duchu jako, že doufá, že nespravedlivá ruská válka brzy skončí a že se pak budou moci i ruští sportovci zúčastnit olympijských her, všechno by bylo jinak.

Žádný člen ozbrojených a bezpečnostních složek České republiky nemá právo a nesmí vyjadřovat své osobní, soukromé názory. Jestli to chce, musí odejít do civilu. Svou přísahou České republice, za jejíž obranu i David Svoboda jako profesionální voják slíbil v případě nutnosti položit i život, se tento bezesporu vynikající sportovec zavázal omezit svou osobní svobodu i život ve prospěch národních a bezpečnostních zájmů České republiky a jejich obyvatel. Pro Davida Svobodu tedy neplatí heslo „Nomen omen“. Svoboda je pro odpovědné lidi totiž vždy především poznanou nutností.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz