Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pohádka o tom, jak hnutí ANO připravilo důchodovou reformu, ale nechce ji nikomu ukázat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik, freepik.com

Bylo, nebylo. Z první schůzky u prezidenta se aktéři rozešli s domácím úkolem (seznam profesí pro zvýhodnění důchodového věku). Hnutí ANO se z další schůzky omluvilo. Báli se přijít, protože úkol nesplnili? Ba naopak - v šuplíku mají celou reformu.

Článek

Zná to každý, kdo chodil do školy. Ne vždy do toho byla chuť, sednout a vypracovat domácí úkoly. A když potom ve škole došlo na vysvětlování, fantazii se meze nekladly - od bolesti hlavy, přes návštěvu babičky z dědečkovy strany, až po vypracovaný úkol zapomenutý doma na nočním stolku. Pokud šlo o úkol důležitější, jistotou potom bylo v daný den raději nepřijít do školy.

Tedy nic nového a překvapivého - hnutí ANO se z pondělní schůzky u prezidenta omluvilo, žádné odevzdávání domácího úkolu se nekoná. Velmi originální a novátorské je však zdůvodnění absence - ze schůzky se hnutí ANO omluvilo ne kvůli nevypracování malého dílčího domácího úkolu, ale přesně naopak. Hnutí ANO vypracovalo celý alternativní koncept důchodové reformy, a aby se o své know-how nemuselo s nikým dělit, nechá si ho pro sebe. A právě proto účast na schůzce zrušilo.

Každá pohádka končí obligátním „zazvonil zvonec a pohádky je konec“. Bude to tak i s touto pohádkou? Nebude - zvonec totiž zazvonil ještě než pohádka o utajovaném know-how začala. Hnutí ANO mělo, když bylo u moci, na vypracování a realizaci důchodové reformy osm let. Důchodovou reformu mělo i ve volebním programu. Za osm let se důchodové reformy ani nedotklo. Také tehdy se snažilo skrývat své know-how před celým světem?

Pokud je to tak, a hnutí ANO před námi své konstruktivní know-how v nejrůznějších oblastech skrývá, nutno ocenit, že se jim to daří velmi úspěšně. Ne, že by nepředvádělo žádné dovednosti, to rozhodně ne - know-how hnutí ANO je ale z úplně jiných oblastí než starost o budoucnost České republiky, o širších regionech ani nemluvě. Know-how hnutí ANO je především v oblasti vymýšlení a opakování nejrůznějších marketingových hesel, s jejichž pomocí se ANO „proheslovalo“ nejrůznějšími obdobími a potížemi, a především nejrůznějšími volbami. Jen úplně namátkou:

- na cestě k moci si hnutí ANO povětšinou vystačilo s heslem „za všechno může Kalousek“, kterým Andrej Babiš odpovídal na široké spektrum nejrůznějších dotazů novinářů

- lékem na covidové období bylo heslo „Best in Covid“, a když se opakování tohoto hesla spojilo s rotací ministrů zdravotnictví po několika měsících, úspěch byl zaručen (rozuměj vylhat se ze zodpovědnosti za chaos nemající ve světě obdoby)

- heslo „máme připravenou důchodovou reformu, ale nikomu ji neukážeme“, se velmi hodí do této doby, kdy po hnutí ANO požaduje jak pan prezident, tak vláda nějakou konstruktivní debatu. Je to sice heslo rezonující jen u voličů, kteří si nic nepamatují, ale to u nás v České republice úspěšnost hesla nijak neohrožuje

- před volbami zaplavily Českou republiku hesla „Makáme“. Těm, kdo mohli být překvapeni, že by hnutí ANO skutečně chtělo něco poctivě odpracovat, však situaci vysvětlovaly dovětky - „Makáme - přidali jsme důchodcům“, „Makáme - zlevnili jsme jízdenky“ a podobně. Do srozumitelné češtiny přeloženo „Makáme - kupujeme si voliče“.

- geniálním heslem je „Bude líp“. Nádherně použitelné za každého počasí, ať prší, nebo je pěkně. A hlavně, takové heslo není potřeba doplňovat žádným komplikovaným vysvětlováním o skryté práci ve prospěch budoucnosti České republiky, o vypracovaných koncepcích pečlivě ukrývaných před zraky veřejnosti, natož předvedením výsledků odvedené práce - líp totiž teprve bude, stačí volit hnutí ANO. Bez ohledu na nemožnost ukázat konkrétní výsledky práce z doby, kdy si hnutí ANO důvěry od voličů užívalo.

A tak místo pátrání po konceptu důchodové reformy, který prý hnutí ANO pečlivě ukrývá, pojďme se namátkou ohlédnout zpět po jiném konceptu, kterým se hnutí ANO vůbec netajilo. Šlo o koncept prohloubení závislosti jaderné energetiky České republiky na Rusku. Z nařízení Andreje Babiše, pod hradní taktovkou Miloš Zemana, a rukama Karla Havlíčka hnutí ANO veřejně a bez skrupulí kormidlovalo český jaderný tendr pod křídla Rosatomu. S přijetím veškeré hradní rétoriky - ignorování doporučení všech českých bezpečnostních služeb (čučkaři), otevírání dveří Rosatomu nejrůznějšími nestandardními kroky (bezpečnostní dotazník), odklizení nepohodlných osob (ze dne na den odvolání vládního zmocněnce pro jádro, když postup nabíhající Rosatomu kritizoval), a tak dále.

Know-how, které nám hnutí ANO na tomto konceptu předvedlo, se dá shrnout do dvou bodů. Především se hnutí ANO nerozpakovalo jít proti všem bezpečnostním zájmům České republiky, obecně proti České republice. Jak se dá omluvit totální ignorování výstupů a doporučení všech bezpečnostních služeb naší země? A za druhé - místo ohledů na zájmy České republiky ukazovalo hnutí ANO spoustu ohledů na zájmy Hradu, potažmo na zájmy Ruska - a to z tak přízemního důvodu, že Miloš Zeman držel v rukou moc nad povolebním rozhodnutím o jmenování českého premiéra. Shrnuto - pro touhu po moci se Andrej Babiš nerozpakuje prodávat zájmy České republiky. Toto je know-how, které už nám předvedl veřejně, a nejen při přípravě jaderného tendru. Nepatřím proto mezi ty, kdy by pátrali po jeho ukrytém know-how ohledně důchodové reformy.

Osobní poznámka - osobně se domnívám, že oním „skrývaným know-how“ ohledně důchodové reformy není nic jiného, než nedávné volání Karla Havlíčka, aby byl vytvořen další pilíř důchodové reformy ve formě fondu, ze kterého bude financovaná dostavba jádra - tedy nic jiného, než vybudování pilíře, který ANO před časem po svém nástupu k moci s velkou pompou zrušilo. Ale o to, jestli se v tomto nepletu, vůbec nejde, protože nyní jde jen o výmluvy hnutí ANO spojené se zrušením pondělní schůzky. Účast na schůzce pro ANO možná nebyla ze zcela pochopitelného důvodu - protože konstruktivní debata je vždy spojená s konstruktivní prací, a hnutí ANO umí odpracovávat pouze hesla. Vypracovávání domácích úkolů nepřichází v úvahu, konkrétní debatě se vyhýbají. Zajímavé jsou pro ně jen nezávazné schůzky s prostorem pro bezpracné opakování jejich obecných hesel. Nepřekonatelným důvodem pro odmítnutí setkávání u prezidenta je i fakt, že důchodová reforma z principu obsahuje a musí obsahovat nepopulární kroky - a hnutí ANO si přirozeně dává záležet, any stín těchto nutných nepopulárních kroků nedopal i na jejich populismus. Je to tentýž důvod, proč na důchodovou reformu hnutí ANO nesáhlo po celých osm let, kdy bylo u moci, ačkoliv ji mělo ve volebním programu.

Vraťme se ale k pohádce. Pěkně se při ní bude usínat, a následně i snít o tom, jak úžasná důchodová reforma je v šuplíku hnutí ANO připravena, a jak po jeho vítězství ve volbách už nic nebude stát v cestě tomu, aby bylo o české důchodce v budoucnu dobře postaráno. Bez nutnosti jakýchkoliv nepopulárních kroků. Protože bude líp.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz